Прочитај ми чланак

ОПАСНА НЕМАРНОСТ: Трогодишњак изашао из вртића, нашао га човек насред улице!

0

carolijadvoriste

Трогодишњи дечак нестао је у среду из вртића „Чаролија“ на Новом Београду, а нико од запослених није приметио да га нема док мајка није дошла да га одведе кући. Малишан је сам препешачио око 400 метара до раскрснице Булевара Зорана Ђинђића и Булевара уметности, где га је пронашао случајни пролазник.

– Уплашеног дечака је на травнатој површини на пешачком острву у Булевару Зорана Ђинђића испред пекаре „Милош“ у 14.40 сати пронашао помоћник свештеника Цркве Светог Димитрија и одвео га у оближњу полицијску станицу.

Уплашена мајка

Трогодишње дете је прешло улицу на раскрсници код „Меркатора“ и пука је срећа да му се ништа није догодило. Нико у вртићу „Чаролија“ није ни приметио када је дете изашло и, тек кад је мајка дошла по њега око 15.30 сати, тада су схватили да је нестао. Престрављена мајка је позвала полицију и сазнала да је дете у полицијској станици на Новом Београду. Тамо су јој рекли да не брине јер је дете добро и игра са њима у станици. Страшно је да нико у вртићу не зна када је дете напустило вртић и колико је дуго само лутало улицом – каже Р. З., родитељ чије дете иде у исто обданиште.

 

Зид ћутања
ДИРЕКТОРКА ИЗБЕГАВА ОДГОВОРЕ

У ПУ „Једанаести април“ секретарица нам је рекла да је директорка Јелена Дубљевић на састанку са сарадницима и да не може да разговара са нама. Касније смо више пута звали телефоном, али је секретарица упорно тврдила да је директорка цео дан на састанцима. Обећали су нам да ће нас директорка позвати кад заврши састанак, али се то до закључења овог броја није догодило. Питања о пропусту у вртићу „Чаролија“ упутили смо и мејлом, али одговоре из ПУ „Једанаести април“ нисмо добили.

 

Он истиче да је у вртићу у четвртак одржан родитељски састанак и да су родитељи тражили да им се објасни како се догодило да дете изађе само на улицу, а да то нико не види.

Без коментара

– Нису хтели ништа да нам кажу, већ су нам обећали да ће свака група бити посебно обавештена. Водим дете у вртић, а не знам где га водим – каже Р. З. и додаје да је управница вртића „Чаролија“ одмах смењена.

У Цркви Светог Димитрија је потврђено да је њихов помоћник, који је у среду радио другу смену, пронашао малишана испред пекаре „Милош“ и одвео га у полицију. Госпођа која је екипи Курира отворила врата вртића „Чаролија“ у Булевару Зорана Ђинђића рекла нам је да им је забрањено да дају изјаве и упутила нас на Предшколску установу „Једанаести април“, у склопу које ради њихов вртић.

Следи казна

Да се у вртићу „Чаролија“ догодио озбиљан пропуст, потврдио је и Игор Раичевић, заменик градског секретара за образовање и дечју заштиту.

– Директорка ПУ „Једанаести април“ нас је обавестила да је у току спровођење дисциплинског поступка, којим ће се утврдити ко је одговоран за пропуст у вртићу „Чаролија“ и тај ће бити кажњен – каже Раичевић, који потврђује и да вртићима недостаје васпитача.

Како сазнајемо, ово није први случај нестанка детета из овог вртиће. Наиме, један малишан је такође ишетао и сам отишао у стан у згради поред обданишта.

Како за Курир каже Р. З., у вртићу „Чаролија“ једна васпитачица брине о групама од 32 до 35 деце.

– У вртићу као изговор наводе да је једна васпитачица на велики број деце јер их немају довољно. Старе васпитачице су отишле у пензију, а забрањено је да запосле нове. И то мало васпитачица што имају стално премештају, па кад дођемо по дете, немамо кога да питамо да ли је јело нешто – каже наш саговорник.

(АЛО)