Прочитај ми чланак

Свети Николај спасао Текију од пропасти (Видео)

0

tekija-crkva-svetog-nikolaja-bujica-blato-cuto

У Текију се полако враћа живот, али је и четири дана након што се на њу обрушила права лавина земље, воде, камења и стабла, ситуација изузетно тешка.

У ово село познато по гостопримству, добрим људима, аласима, „Златној бућки“, сада је могуће доћи из правца Кладова и аутомобилима. Стижу екипе, чисти се терен, мештани обилазе домове, сагледавају се последице разарања какво Текија не памти.

– За десет минута оде цео живот, све што смо радили и стекли. Бранили смо колико смо могли, али је бујица била толико јака да смо се повукли и спасавали голе животе. Сада гледамо да видимо може ли још нешто да се спасе – каже Душко Радић, чије је цело приземље под земљом.

Улица Коче Анђелковића са Црквом Светог Николаја, сазиданом крајем 60-их година прошлог века, прва се нашла на удару.

– Кренуло је најпре полако. Вода је надирала кроз цркву, па кроз улицу, а онда се, изненада, зачуо јак прасак. У том тренутку су јурнули вода, земља и блато, а са брда су почели силно да надиру и стабла по десетак и више метара велика, све са корењем. Ту страхоту не могу да заборавим – прича нам Биљана Ружић (68) из Текије, која је са супругом Александром Новаческовићем, након што су увидели да ништа не може да се уради, отворили врата капије и пустили воду да им прође кроз двориште.

Мештани кажу да их је од потпуне пропасти заштитио храм Светог Николаја, јер је зауставио, услед одрона, огромну количину земље, камена и балвана. Станари ове улице веле да се речима не да описати шта се све десило у тим тренуцима када је лавина кренула кроз цркву, низ брдо. Гледали су како им блато и вода одваљују капије, носе аутомобиле, стабла падају на кровове.

Љубиши Латиновићу дрво је ушло у кућу, Зорану Шарановићу су у двориште слетели аутомобили, Драгана Панчевца је вода гурнула у капију и заједно са њом вукла га низ улицу…

– Мене су комшије Новаческовићи једва извукли из блата које ме је до гуше затрпало, малтене у секунди – прича Видосава Шрндић Демировић (71) и показује нам скоро плаву ногу од модрица које јој је бујица нанела.

Механизација

Становницима Текије помажу екипе РТБ „Бор“ тешком механизацијом и ХЕ „Ђердап један“, која је обезбедила храну, пиће, гумене чизме. Мештанима помажу и припадници Војске Србије, а у село су дошле и екипе Одељења за заштиту здравља животиња из Министарства пољопривреде и донеле средства за дезинфекцију.

(Вечерње новости)