Прочитај ми чланак

Пао договор: Формира се тампон зона у Украјини

0

donjeck--fonet

Представници Кијева и проруских снага постигли су у Минску договор о прекиду ватре и успостављању тампон зоне од 30 километара на истоку Украјине, саопштено је након седмочасовног састанка контакт групе у Минску.

„Потписали смо меморандум. Документ у девет тачака предвиђа прекид ватре и повлачење тешког наоружања на растојање од најмање 15 километара са сваке стране“, изјавио је бивши укајински предсједник Леонид Кучма.

Он је додао да ће то дати могућност да се створи тампон зона ширине најмање 30 километара, односно зона безбедности, преноси АФП.

Кучма је рекао да меморандум предвиђа да се „прекид ватре сматра општим“, да „јединице и војне формације страна остану на позицијама према стању од 19. септембра, као и да се у року од 24 часа забрани примена свих врста оружја и вођење офанзивних борбених дејстава“.

У документу се говори и о „забрани постављања нових минско-експлозивних препрека и забрани лета борбене авијације, укључујући беспилотне летелице, изузев уређаја ОЕБС-а“.

Предвиђа се и забрана размештања тешког наоружања и војне технике у зони насељених места.

Кучма је навео да је последњом тачком меморандума договорено повлачење „свих страних плаћеника, како са једне, тако и са друге стране“.

Задатак контроле провођења постигнутих споразума поверен је ОЕБС-у, чији ће посматрачи бити постављени дуж целе зоне прекида ватре.

Контакт група, коју чине представници Русије, Украјине, Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике и ОЕБС-а, такође, је договорила наставак процеса размене ратних заробљеника.

Руски амбасадор у Кијеву Михаил Зурабов изјавио је да је после примирја 5. септембра са обе стране ослобођено по 120 војника.

Овај споразум је последњи покушај да се врати мир на истоку Украјине, где су од априла трајали сукоби украјинске војске и проруских активиста.

 

(Srna)