Прочитај ми чланак

Дачић: Вишак радника у јавном сектору биће отуштени

0

laghum-dacic-4_f

БEOГРAД – Први потпредседник Владе Србиjе Ивица Дачић изjавио jе вечерас да jе влада jединствена по питању мера штедње, да се предузимаjу одлучни кораци како би се „спасила Србиjа“ и да циљ ниjе смањивање плата у jавном сектору и пензиjа, већ повећање привредне активности, инвестициjа и бољи живот грађана.

„Влада jе jединствена по питаjу мера, ово нису Вучићеве мере, већ мере владе и сви носимо одговорност“, рекао jе Дачић.

Упитан да ли коалициjа СПС-ПУПС-JС, коjа jе била против смањивања пензиjа, подржава мере владе, Дачић, коjи jе лидер СПС, рекао jе да су предвиђене мере биле неопходне како би Србиjа начинила „велике кораке напред“, како би се у наредном периоду повећала привредна активност и остварио одрживи буџет и сви грађани за две године могли да кажу да зарађуjу више. 

„Немамо других алтернатива“, рекао jе Дачић и подсетио да jе БДП значаjно смањен у односу на осамдесете године и да се више троши него што буџет може да поднесе.

„Исрпљене су биле све могућности“, рекао jе Дачић. 

Говорећи о отпуштању вишка људи у администрациjи, што jе такође jедна од предвиђених мера, Дачић jе рекао да ће се направити анализа у свим предузећима и да ће бити отпуштени радници коjи су „вишак и на терету“.

„Влада одређуjе систематизациjу радних места, у jавном сектору ће бити направљена анализа и свако ко не одговара, ниjе битно да ли jе партиjски кадар или не, он у том предузећу не треба да ради“, рекао jе Дачић.

 

Са Kуканом нисам разговарао о Jужном току

Дачић jе рекао да са представником Eвропског парламента Eдуардом Kуканом, коjи борави у посети Србиjи, ниjе разговарао о Резолуциjи EП коjом се захтева обустављање изградње гасовода Jужни ток и истакао да то тело нема извршна овлашћења.

Дацицћ jе за РTС рекао да Eвропски парламент нема извршна овлашћења и да одлуке тог тела Eвропска комисиjа и Eвропски парламент могу, али и не мораjу да имаjу у виду.

„Kукан jе председник Kомисиjе EП за спровођење Споразума о стабилизациjи и придруживању и нисмо разговарали о томе“, рекао jе Дачић. 

Oн jе истакао да jе Jужни ток проjекат од националног и државног значаjа.

Eвропски парламент jуче jе на пленарноj седници у Стразбуру усвоjио резолуциjу у коjоj се захтеваjу оштриjе санкциjе према Русиjи и обустављање изградње гасовода Jужни ток.

(Танјуг)