Прочитај ми чланак

Балкански ехо шкотског референдума

0

Milorad-Dodik-Skotska-Republika-Srpska

Не зна се да ли Додик заиста има намеру да отцепљује РС, али после Шкотске позивања на легитимно политичко средство даје му велики „уцењивачки капацитет”

Председник Републике Српске Милорад Додик није се много уздао у већинску вољу Шкота да се отцепе од Велике Британије, али је био веома срећан што је референдум уопште одржан. Његова изјава да се, без обзира на резултате референдума, „спреми РС” уздрмала је нарочито Сарајево, али и међународне представнике у БиХ.

Не зна се да ли Додик заиста има намеру да распише референдум за отцепљење РС од БиХ, али је јасно да му, после Шкотске, позивање на сасвим легитимно политичко средство даје велики „уцењивачки капацитет”. Он је уочи шкотског референдума рекао да се, без обзира на његов исход, институција референдума „лагодно ушетала под бриселске сводове” и да ЕУ више нема права да било коме оспорава употребу референдумског изјашњавања.

Колико је гласање Шкота било опасно по бриселску администрацију најискреније је јуче описао европски комесар за трговину Белгијанац Карел де Гухт, рекавши да би другачији исход референдума представљао „катаклизму” за ЕУ.

Додик ипак није једини који сматра да су се после одржавања референдума у Шкотској ствари прилично промениле, без обзира што је превагнула већина за останак у заједничкој држави. Док је званични Мадрид веома срећан због већинске одлуке Шкота, активисти који се боре за отцепљење Каталоније од Шпаније, исто као и Додик, тврде да исход гласања има мали утицај на њихову одлуку да се изборе за независност свог региона.

Посланик у каталонској националној скупштини Рикард Хене изјавио је јуче да се у Шкотској догодило оно што су присталице каталонског отцепљења од Шпаније и очекивали, а да је кампања за отцепљење Каталоније после шкотског референдума само ојачала. Да ли ће и председник РС наставити да се бори за референдум којим би се РС издвојила из БиХ? Професор међународних односа на ФПН-у и бивши амбасадор у Паризу Предраг Симић уверен је да ЕУ неће дозволити РС такво изјашњавање и да има инструменте којима то може да спречи. Подсетимо да је високи представник у БиХ Педи Ешдаун (од 1999. до 2002) сменио стотине политичара. Актуелни представник Валентин Инцко не користи таква овлашћења, али их има.

„Додик то јако добро зна, јер да не зна не би толико дуго био на челу РС. Међутим, Додику иду избори и ово је порука која га учвршћује у имиџу тврдог преговарача и човека који зна шта су му адути”, сматра Симић и додаје да их је председник РС додатно ојачао после „упадљиво интимног разговора” са руским председником Владимиром Путином.

По свему судећи, Додик питање референдума РС користи као претњу и најјаче политичко оружје против Сарајева, али и већине западних представника. „Он уме врло добро да игра и са Американцима, иако мислим да то јако скупо плаћа, али добро игра. Ако је Запад хтео да науди Додику, могао је то да уради недавно на конференцији у Берлину, а тамо није споменуто ни ’д’ од Додика, што значи да он остаје незаменљив играч, а сигуран сам да неће ништа урадити што би покварило такав његов имиџ”, закључио је Симић.

Проф. међународних односа на бањалучком Факултету политичких наука Милош Шолаја, такође, сматра да међународна заједница неће дозволити расписивање референдума у РС, „јер колико год да постоји самосталност, РС ипак у великој мери зависи од воље и интереса међународне заједнице која јој је Дејтонским споразумом наметнула овакав облик БиХ”.

С обзиром на ту чињеницу, као и извесну вољу становника РС, он доводи у питање сврсисходност расписивања референдума, него мисли да у светлу шкотског референдума, уз помоћ политичких мера којима се то може постићи, треба радити на враћању надлежности РС које по Дејтонском споразуму припадају српском ентитету, а које су високи представници на основу бонских овлашћења преносили на ниво заједничких институција. „Ситуација је јасна, у БиХ је све супротно од оног због чега је 55 одсто Шкота гласало за останак у Великој Британији”, закључио је Шолаја.

Светски медији су упозоравали да интересовање за шкотски референдум имају бројни региони у свету, а на сепаратистичкој карти Балкана место су, поред РС, нашли и Херцег Босна и Санџак. Потпредседник СДА Санџака и посланик у Скупштини Србије Енис Имамовић недавно је боравио у „студијској посети Јужном Тиролу” и разменио искуства из области регионализма, економског опоравка, јачања региона и механизама заштите људских и мањинских права. Не би требало бити параноичан, али Јужни Тирол је аутономна област у Италији која има специјалан статус, који је Београд безуспешно покушавао да понуди заговорницима косовске независности као једно од решења за јужну српску покрајину.

Инцко: Ентитети немају право на отцепљење

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко нагласио је јуче да је БиХ међународно призната држава чији су суверенитет и интегритет гарантовани међународним правом и Дејтонским мировним споразумом, према коме ентитети немају право на отцепљење.

Инцко је истакао да се уставна структура државе, укључујући и постојање ентитета, може мењати само у складу са амандманском процедуром дефинисаном Уставом БиХ.

Он је упозорио да међународна заједница „задржава неопходне инструменте за сузбијање деструктивних тенденција” и да неће дозволити покушаје подривања Дејтонског мировног споразума, пренео је Танјуг саопштење из Канцеларије високог представника у Сарајеву.

Биљана Митриновић

(Политика)