Прочитај ми чланак

Војвођанска партија: Петиција за промену Устава и формирање Републике Војводине

0

vojvodjanska-partija-akcija

НОВИ САД – Војвођанска партија (ВП) саопштила је данас да је петицију којом та странка тражи промену Устава Србије, по којој би Војводина имала статус Републике у федерализованој држави Србији, досад потписало више од 30 хљада грађана.

ВП је у саопштењу оценила да Војводина мора бити Република која ће поседовати законодавну, извршну и судску власт, која ће располагати сопственом имовином, финансијама и ресурсима, као и Устав који ће бити у складу са савезним Уставом будуће заједничке државне заједнице.

„Равноправан однос Војводине у Србије у некој будућој заједничкој државној заједници је једино суштински праведно решење за грађанке и грађане Војводине који пуних 26. година преживљавају тешке последице свакодневног сиромашења и омаловажавања, које су започете Јогурт револуцијом, а настављене актуелним Уставом Републике Србије“, истиче се у саопштењу.

У њему се додаје да је аутономија Војводине, какву нуде готово све политичке странке, „класична илузија за грађанке и грађане Војводине“.

ВП је поручила да без статуса републике, неће бити ни живота у Војводини, односно да ће војвођанска села бити опустошена, а новчаници ‘празни’.

У тој партији су додали и да ће се акција прикупљања потписа подршке наставити на територији целе Војводине, а да је ту иницијативу могуће потписати и преко званичног портала ВП.

(РТВ)