Прочитај ми чланак

Срамни бојкот српских хероја

0

На сцени Центра Сава у среду увече изведен је музичко-сценски спектакл „Стојте галије царске“, а поводом обележавања 100 година од почетка Првог светског рата. Спектакл је одржан у организацији Светигоре и Друштва српско-руског пријатељства, под покровитељством Светог архијерејског синода и уз благослов патријарха Иринеја.

sava-centarНа спектаклу ангажовано 200 глумаца

Аутор спектакла глумица Ивана Жигон окупила је више од 200 глумаца који су дочарали страдање српске војске, прелазак Албаније и долазак на грчко острво Крф, као и повратак у Србију „војске коју су сви отписали“ и то кроз победе, али и жртве Солунског фронта о којима се и данас прича.

Иако је у питању представа која одаје почаст страдалим српским и руским војницима у Великом рату, нико из врха власти од председника Томислава Николића, до премијера Александра Вучића и актуелних министара није нашао за сходно да се појави у Центру Сава, а није био чак ни Иван Тасовац, министар културе. Ваљда су министри имали преча посла! 

Без министара у првом реду

У првом реду, који је резервисан за државни врх седели су патријарх српски Иринеј, митрополит Амфилохије Радовић, бивши председник Зоран Лилић, саветник председника Србије Оливер Антић, потпредседник ДСС-а Ненад Поповић, почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Карић, свештенство православне руске цркве у Београду и многи други.

– Сразмерно свом броју, српски народ је дао највеће жртве. Сведоци смо покушаја ревизије историје, неки узрок том страшном рату виде у пуцњу Гаврила Принципа – рекао је патријарх Иринеј, који је посебно поздравио учеснике српско-руског научног округлог стола који се ових дана одржава у Београду, а посвећен је Великом рату.

Владимир Иванович Јакуњин, председник Фонда Андреј првозвани и председник руских железница који је подсетио на блиске односе у тешким временима за српски и руски народ. Он је најавио да ће на Калемегдану открити споменик у част руских и српских војника, бранилаца Београда.

Сценски спектакл „Стојте галије царске“ започео је емотивним рецитовањем песме „На Газиместану“ Милана Ракића, а потресни стихови које су глумци казивали изазвали су сузе код публике. Уследила је необична представа у мултимедијалној форми са играним и певаним сценама, видео-пројекцијама документарних материјала и фотографија.

Улога наратора припала је војводи Живојину Мишићу, кога је маестрално дочарао Миша Јанкетић, док је најпознатију Српкињу тог доба Милунку Савић на сцени оживела Ивана Жигон. Тихомир Арсић играо је владику Николаја Велимировића, Катарина Радивојевић Флору Сандес, док је комплетан доживљај употпунила гусларка Бојана Пековић. Ипак, највеће изненађење било је обраћање чувеног руског режисера Никите Михалкова путем видео-бима који је дочарао лик руског цара Николаја Романова.

Ивана Жигон открила је зашто ову необичну представу назвала „Стојте галије царске“.

– Учинило ми се да тај усклик „Стојте, галије царске“ сасвим одговара свим временима, па и нашем, у којем велики и јаки желе да покоре мале и слабе. Покаже се често неким чудом, да мали не морају бити и слаби. Та песма Милутина Бојића, који је прешао Албанију, толико је јака да зауставља дах, а баш то нам данас треба – да станемо и замислимо се, да се сетимо ко смо били и ко заправо јесмо – објаснила је Ивана Жигон. 

Никиту нисам наговарала

– Катарина Радивојевић је глумица раскошног дара и лепоте, која је била у другом плану кроз њену интерпретацију Флоре Сандес, огрубеле и постарије ратнице… Није било потребно никог од глумаца наговарати, чак ни Никиту Михалкова. Одазвао се не само позиву Светигоре, наше цркве, већ пре свега свом унутарњем импулсу да ни руски, ни српски народ не смеју заборавити славну прошлост. Велика је сила Никита Михалков и то се још једном видело – рекла је Ивана Жигон. 

(Вести)