Прочитај ми чланак

„Британија на апаратима за вештачко дисање“

0

Лист „Економист“ оцењује да је после шкотског „не“ на референдуму Велика Британија преживела, али да је остала на апаратима за вештачко дисање“.

velika-britanija_fВелика Британија је преживела референдум за независност Шкотске

„Застава уније ће се и даље вијорити. Осигуран је наставак земље која је уобличавала свет и која има још капацитета. Сачуван је британски идентитет који више од трећине Шкота, Енглеза, Велшана и Северноираца сматра веома важним. Али, да је 200.000 људи више заокружило да, те драгоцене вредности би биле оштећене или уништене, и Британија са њима“, пише лист.

У првој анализи након што је Шкотска на референдуму одлучила да не изађе из Велике Британије, „Економист“ на свом блогу посвећеном британији „Блајтли“, пише да упркос великом налету „кампање за да“, последње анкете и коначни резултат показују да исход и није био превише неизвестан.

Коментаришући референдумску ноћ, али и финиш кампање, лист оцењује да је уложено много енергије, да је закуцано на многа врата, а да су предводници „кампа да“ осим СНП биле и многе друге групе.

Као једну од кључних фигура у данима пред референдум, лист види бившег премијера Гордона Брауна, који је унео живост међу унионисте и тргнуо многе поруком да заговорници независности обећавају „економско минско поље на коме проблеми могу да експлодирају у сваком тренутку и отварају економска врата ка подруму из кога се можда никада нећемо извући“.

Осим тога, наводи се, Браун је на налет „да“ одговорио паничним обећањем ширих овлашћења шкотском парламенту, што су подржали Браунов наследник Дејвид Камерон и његови ривали Ед Милибанд и Ник Клег.

„Сва тројица лидера су обећали да ће Шкотска имати шира овлашћења, да ће добијати више новца од пореза и тешко је то сада повући. То би била смрт за њихове партије у Шкотској. Ипак, испуњење обећаног у Шкотској тешко да ће бити брзо спроведено, због тога што се и у Енглеској траже нова овлашћења“, наводи „Економист“.

Уз оцену да ће преговори ће бити тешки, да се нови споразуми можда неће спровести до избора који су заказани за девет месеци, лист пише да се то ипак мора догодити.

„Британија зависи од тога. Милиони Шкота су управо гласали за излазак, знајући чак и да би због тога били сиромашнији. Зауставила их је само висока излазност пензионера, једине старосне групе која је великом већином гласала за унију. То, у ноћи великог олакшања за многе Британце, је шокантно. То значи да је британска нација преживела, али да остаје на апаратима за вештачко дисање“, закључује лист.

(Вести)