Прочитај ми чланак

ПОПЛАВЕ На месту села језеро дубоко пет метара

0

grabovica-poplave

Грабовица Више од стотину кућа у селу Грабовица нашло се после бујица у језеру, чија је дубина на неким местима и пет метара.

Насип који је село у кладовској општини бранио од Дунава претворио се у замку: бедем је задржао бујице са околних брда и локалне потоке, па је вода поплавилан равницу у којој су мештани подигли куће.

– Све се у понедељак пре подне десило за два сата… – каже Илија Амзујкић, кога смо затекли на приколици камиона Жандармерије.

Вода је поплавила излаз из села ка Неготину, срушила два моста ка Кладову, поделивши и саму Грабовицу на два дела воденом баријером, па је једини начин да се из села изађе, као и да се пређе из једног у други део – транспорт који су организовали спасиоци из Сектора за ванредне ситуације МУП Србије и жандарми из Ниша.

Због обилних падавина и наноса камења и блата, дошло је до оштећења моста, па је непроходан путни правац Брза Паланка – Кладово у источној Србиј.

Саобраћај је нормализован од Поречког моста преко Милошеве куле до Рготине, а наизменично се пропуштају возила од Доњег Милановца преко Текије ка Кладову.

grabovica-poplave1

Камион прво прегази воду толико дубоку да запљускује врата возачеве кабине, затим пролази сувим делом пута, а пред другом водом која скрива и срушени део моста, окреће се и вози уназад… Пред самим мостом путници прелазе у чамац који вуку спасиоци, а роба се претвара у тракторску приколицу. И тако по цео дан…

– Првог дана евакуисали смо стотинак сељана у куће које су остале ван домашаја воде, а сада надзиремо ситуацију и разносимо храну и воду. Данас ће почети и подела лекова… – каже за “Блиц” Миодраг Марковић, в.д. начелника Одељења Сектора за ванредне ситуације Бор.
Томислав Лазарикић, коме је у Грабовици поплављена велика кућа, истиче да спасиоци на терену дају све од себе, али је незадовољан залагањем општинских служби. Смета му и што је на неким телевизијама видео вести у којима је казано да је “под контролом и у реду”.

– Треба пренети праву ситуацију, нека министри виде како је да сви заједно урадимо шта се може – каже.
А не може се, нажалост, у овој ситуацији много.

Једино решење је да се вода из језера дугачког три, а широког један километар пребаци преко бедема у Дунав моторним пумпама. Јуче их је у Грабовици било више десетина. Мотори су бректали, али је поплављена површина непрегледна. 

Нови потоп у Текији

У Текијанки, варошици надомак Кладова, која је пре неколико дана тотално поплављена, и раније су бележене велике поплаве. Изградњом ХЕ „Ђердап 1“ стару Текијанку потопило је Ђердапско језеро и Дунав, због чега је ово село премештено три километара од старе локације. Живојину Болботиновићу су нове поплаве повратиле тужна сећања на шездесете године прошлог века.

– Одлука о изградњи и сам почетак изградње ХЕ „Ђердап 1“ била је за нас Текијанце највећа трагедија, јер смо морали да напустимо колевке, огњишта, претке – са тугом у гласу прича овај Текијанац.
Село Текија је потапано постепено, упоредо с тим како се и градила ХЕ „Ђердап 1“.

– Хтели су да нас преместе у Кладово, да у потпуности угасе Текију, али старији мештани су се изборили да село буде релоцирано три километара изнад старе Текије. Своју кућу сам напустио 1972. године – кроз сузе прича Болботиновић и додаје да је према Текији и њеним мештанима начињена велика неправда пошто ХЕ „Ђердап 1“ није испунила обећања о просперитету места, изградњи фабрика и очувању предузећа за речно бродарство.

Сада, после 40 година, поплаве су отвориле старе ране. 

(Блиц)