• Почетна
  • СВЕТ
  • Хаос у Сирији: Деца почела да умиру после вакцинације
Прочитај ми чланак

Хаос у Сирији: Деца почела да умиру после вакцинације

0

Најмање 15 деце умрло је пошто су примили неисправну вакцину против богиња, на побуњеничком подручју на северу Сирије, објавила је Сиријска опсерваторија за људска права.

vakcina-beta-ap_fДеца се гушила пошто су примила вакцину

Осталих 50 вакцинисане деце је хоспитализовано због симптома тровања који су наступики после примања вакцине у подручју Марат ал Нуаман, јужно од Алепа. Како наводе активисти, вакцинисана деца имала су јаку алергијску реакцију око сат времена пошто су примили другу дозу вакцине.

Лекар Абдулах Ајај, који је организирао вакцинацију у граду Јарјаназу каже да никада у животу није видео тако нешто. Пошто су добила дозу деца су почела да се гуше, а многима су тела нагло отицала. Лекар је рекао да не зна шта је изазвало реакцију.

„Било је викања и вриштања, било је јако тешко за родитеље. Даш дете на вакцинацију и онда видиш како умире, то је јако тешко“, рекао је Ајај.

У клиници где се обављала вакцинација није било довољно респиратора, због чега је ситуација постала још мучнија.

Узбуну поводом вакцина прво су огласиле џамије, које су путем разгласа позивале редитеље да обуставе вакцинисање, а министарство здравља у прелазној влади Националне коалиције наредило је моменталн прекид кампање вакцинисања.

Вакцинисање је почело у понедељак и то је друга фаза програма вакцинације, који је пре месец дана обављен без икаквих инцидената. Вакцине су стигле из истог извора, односно добијене су од Светске здравствене организације (СЗО). СЗО и Уницеф се још нису огласили поводом тровања деце вакцинама.

(Вести)