Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР: Зашто Путин долази у Београд када су га ослобађали Украјинци!

0

Majkl Kirbi sandzak a ne Raskab_f

Амерички амбасадор Мајкл Кирби је оценио да су односи Србије и САД веома добри, али је поводом најављене посете руског председника Београду, упитао – ако се то деси, зашто Владимир Путин долази?

„Можете имати добре односе и са Русијом и Кином, и са САД. Али наш став о посетама кинеских и руских званичника се разликује. Кинези готово никога нису напали, а Руси јесу. То треба имати на уму. Још није сигурно да ли ће Путин доћи, али ако се то деси – зашто долази? Због прославе ослобађања Београда? А Београд је ослободила и Трећа украјинска армија, као део Црвене армије“, рекао је Кирби.

Подсећајући да је више земаља било у саставу СССР, па самим тим и Црвене армије, он је такође упитао: „Ако је већ позван Путин, да ли су позвани и остали који су учествовали у ослобађању Београда?“

Према његовим речима, односи Србије и САД су „веома добри, а има доста ствари на којима треба заједно да радимо“.

„Једна од њих је ваше председавање ОЕБС-у. Видим да сте целој ствари већ приступили озбиљно, а од шефа дипломатије сам добио уверавања да Србија схвата да ОЕБС функционише по принципу консензуса“, истакао је Кирби.

Он је истакао да Вашингтон не тражи од Београда да уведе санкције Русији, да призна независност Косова, нити „гура“ Србију у НАТО.

Упитан да ли на састанцима са премијером Александром Вучићем „испоручује“ посебне захтеве Вашингтона, он је рекао да се на тим састанцима не дешава ништа „мистериозно“, већ се разговара о уобичајеним темама, „јер се наши интереси не разликују од ваших“.

„САД желе да виде просперитет Србиије, а то је и ваш циљ. Желимо да видимо функционалну економију која може да буде конкурентна на тржишту, да градите добре односе са суседима, који су последњих година заиста побољшани. Поздрављамо и прогрес који сте направили у диијалогу са Косовом“, истакао је Кирби.

Упитан да ли сматра да је Србија заслужила да начини наредни корак ка ЕУ, и отвори прва преговарачка поглавља, он је рекао да је један од успостављених критеријума импементација Бриселског споразума.

„…А ја не видим да је то у потпуности урађено. Када се то догоди, надам се да ће ЕУ донети одлуку о отварању поглавља“, додао је Кирби.

Поводом „дефилеа“ зелених униформи у Новом Пазару, он је рекао да те „неслужбене униформе“ подсећају на неке не тако добре догађаје из историје Европе 20-их и 30-0их година прошлог века.

„Нови Пазар има потенцијал да буде економски динамичан део Србије. Надам се да тензије неће расти. Србија има један од највиших стандарда из области заштите права мањина у смислу да могу да уче на свом језику“, истакао је Кирби.

Кирби је такође рекао да Запад нема интерес нити покушава да креира ко ће бити опозиција, а ко владајућа већина у Србији, већ да је њихов интерес да Србија има функционалну деморкатију у којој се власт смењује.

„Тренутно СНС сама има већину и тако ће очигледно бити извесно време. Глас опозиције у Србији сада је веома тих, а опозиција у свакој земљи, ако је конструктивна, може да помогне да се ствари побољшају“, напоменуо је Кирби.

(Вечерње новости)