Прочитај ми чланак

ЗАПОЧЕЛИ НАТО МАНЕВРИ у Украјини

0

padobranci

На западу Украјине, у Лавовској области, 15. септембра започели су међународни војни маневри Брз трозубац-2014. Они ће трајати до 26. септембра. Са отварањем маневара подудариле су се дате практично и исто време изјаве генералног секретара НАТО-а Андреса Фога Расмусена и команданта Уједињених оружаних снага НАТО-а у Европи америчког генерала Филипа Бридлава.

Први се пожалио на то да је Русија тобоже одбила покушаје алијансе да се са њом успостави партнерство, а други је позвао да се изврши адаптација на услове одсуства партнерских односа са једним од основних фактора. Тачније, јасно, с Русијом.

Адаптација коју је поменуо амерички генерал, судећи по грозничавом увећању војне активности НАТО-а у близини руских граница, води се пуном паром. И актуални маневри на западу Украјине који се изводе формално не под руководством алијансе, већ пок окриљем САД, могу да се сматрају још једним испољавањем те исте адаптације. При томе посебно демонстративним испољавањем. Јер, без обзира на објављено примирје, разрешење кризе у земљи за сада се не предвиша. Мада пожар грађанског рата који овде бесни привремено је угашен, његов пламен у виду пушкарања пробија час на једном, час на другом месту. И у тим условима уместо да се обједине напори у гашењу пожара, старији партнер у НАТО-у, макар и формално не у име алијансе, приређује у запаљеној кући игре с ватром.

Јуче у Црном мору у оквиру програма Партнерство за мир, без обзира на протесте Русије, одржани су тродневни заједнички маневри Ратне морнарице Украјине и НАТО-а Си Бриз 2014, опет под окриљем САД. У њима су учествовали бродови Шпаније, Канаде, Румуније и Турске. Своје војнике као посматраче послале су у Црно море Норвешка, Шведска, Француска и Грузија. Укупно у маневрима Си Бриз 2014. учествовало је око 2 хиљаде људи. МИП Русије, што је потпуно природно, назвало је одржавање маневара у Украјини неумесним.

Занимљива изјава поводом маневара у Украјини стигла је из Стејтдепартмента САД. Тамо су изјавили да ако се ови маневри одржавају сваке године, онда нису реакција на догађаје у Донбасу. Логика сличних објашњења не може да не чуди. У контексту свакодневних претњи које се чују преко океана на рачун Русије зббог тобоже њене водеће улоге у ескалацији украјинске кризе, у контексту усвајања једног за другим „пакета“ антируских санкција од стране Вашингтона, тамо покушавају да убеде неког да демонстрација војних мишића НАТО земаља у суседству са Русијом нема никакве везе са њом. Као и у то да никако није било могуће одложити маневре до регулисања војног конфликта на истоку Украјине.

Између осталог, сада већ већина политичара и експерата слаже се у томе да сама по себи Украјина за НАТО нема посебан значај. На самиту у Велсу, стоји у изјави руског МИП поводом маневара у Украјини, био је узет курс на померање инфраструктуре НАТО-а на исток и на увећање војног присуства алијансе у близини руских граница. Ови планови, констатовао је МИП, одавно су разрађивани, и украјинска криза је била само повод за почетак реализације. Алијанса направљена у време хладног рата, резимира се у документу, у принципу није у стању да промени свој генетски код, тачније стратешки курс мешања у ствари страних држава.

О тежњи да се неопзиво прати тај крус говорио је у разговору за Глас Русије и војни експерт, главни уредник листа Национална одбрана Игор Коротченко.

У погледу Украјине НАТО блок је поставио стратешки циљ – чланство Кијева у алијанси, каже експерт. Овај стратешки циљ је проглашен, он није промењен и дати курс ће се реализовати. Никакве промене унутарполитичке ситуације у Украјини неће утицати на увлачење земље у НАТО. И овде не треба гајити илузије. САД су поставиле за циљ преформатирање постсовјетског простора путем укључивања бивших својетских република у састав алијансе. И Русија треба да полази управо од ове околности. 

(Глас Русије)