Прочитај ми чланак

УКР – РАТ 17.09.’14: Кијевска војска са три стране опкољени код Дебаљцева (Мапа + видео)

0

За аеродром у Доњецку примирје не важи – Већ дуже време Народна војска води операцију за ослобођење територије Међународног аеродрома Доњецк. Велика група кијевских снага је стационирана на њему са утврђеном одбраном.

Кијевске снаге редовно шаљу појачање, а размене минобацачких и артиљеријских напада су свакодневни. Око аеродрома и шире примирје не важи, погинулих има на обе стране, као и цивила. Према информацијама којим располаже Народна војска на у аеродрому је поред кијевских снага и велики број плаћеника из других земаља.

ukrajina ratni izvestaj 6_n

БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ – Ликвидиране 3 извиђачко-диверзантске групе на простору града Доњецка

Како поједини извори ДНР информишу, за последњих неколико дана ликвидиране су 3 извиђачко-диверзантске групе (ИДГ) непријатеља, које су се убациле из линија фронта у самом граду, посебно на његовој западној и северној страни. Према процени штаба ДНР, број ИДГ састављених претежно од елеманата Нацгарде и делова специјалних снага полиције и војске Украјине, који делују на овом фронту, износи 4-6 група укупне јачине до 200 диверзаната.

Њихов примарни задатак је насилно извиђање и навођење артиљеријско-ракетне ватре по положајима војске ДНР, затим осматрање и покушај освајања важних инфраструктурних објеката, снајперска дејства и заседни препади.

Захваљујући интервентним водовима у батаљонима Восток, Оплот, Варјаг и понајвише месном становништву, у последњих неколико дана су откривене 3 ИДГ које су делимично до потпуно уништене.

Кијевске снаге на аеродрому у Доњецку

Нове борбе за доњецки аеродром, Украјинци са три стране опкољени код Дебаљцева

Чудан период наступио је у Новоросији. Време и рата и примирја. Такво да се уместо израза „жестоке борбе“ користи израз „жестоко примирје“, који значи готово исто.

Одреди Новоросије са три стране су опколили насеље Дебаљцево око којег су Украјинци нагомилали озбиљне снаге: неколико батаљона територијалне одбране, део 25-те бригаде и батаљон националне гарде. Украјинцима је условно отворен пут једино према Артјомовску, али је он под артиљеријском контролом бораца Доњецке Републике.

„Жестоко примирје“ у току је и око Чернухина, а у Макејевки је – прави пакао. Украјинци су средствима „жестоког примирја“ – артиљеријом и вишецевним ракетним бацачима – одбачени од Докучајевска и Новотроицког.  Иста средства „раде“ и око Софијевке, Централног, Комисаровке и Реткодуба.

 „Примирје“ је обновљено и код места Пески где борци ДНР не дозвољавају појачању које је кијевска хунта послала у помоћ својим снагама на Доњецком аеродрому. Првобитно је било јављено да је појачање кренуло из Мариупоља, али се потом испоставило да је дошло преко Мелитопоља и Розовке.

Иначе, из правца аеродрома се цело поподне чују моћне детонације и рафали из аутоматског оружја. Дејствују и тешки минобацачи и вишецевни ракетни бацачи. Повремено између детонација не прођу ни три секунде.  Из даљине се виде два велика „стуба“ дима.

Напади на аеродром трају већ неколико дана, али његова територија је тако велика и тако утврђена да је није лако ни блокирати. Армија ДНР је тек крајем августа успела да му искључи струју, а на њему је три пута више украјинских војника и технике него што је било на луганском аеродрому.

Украјинци су се спремили за дуготрајну одбрану. Према извиђачким подацима армије ДНР, сва њихова артиљерија је употребљива за борбу, као и тенкови и борбене машине пешадије које су укопане.

„Секторовци“ бацали петарде и димне бомбе испред радне резиденције Петра Порошенка

Неколико стотина активиста екстремног Десног сектора демонстрирало је данас испред градске резиденције Петра Порошенка, са захтевом да стави вето ја јуче изгласани закон о „посебном статусу неких општина Донбаса“ и закона о амнестији припадника армија Доњецке и Луганске Републике.

„Секторовци“ су полицијски кордон постављен око Порошенкове резиденције гађао петардама и димним „бомбама“.

До правог окршаја није дошло. Вероватно зато што лидер „сектороваца“, Дмитриј Јарош има инструкцију из америчке амбасаде да засад само врши притисак на „своју власт“.

За Порошенка је тренутно већи проблем што лидер опозиционе партије Баткившићина, бивша премијерка Лидија Тимошенко, такође тражи суспензију оба закона, а још спрема доказе да је гласање о њима било фалсификовано. Сасвим конкретно: да је објављено да су и неки посланици њене партије били за „посебни статус неких општина Донбаса“, а да су они – гласали против…

Кликни да увећаш мапу

Кликни да увећаш мапу

Стрелков: На Доњецки аеродром стигла 24 тенка кијевских снага

Бивши министар одбране ДНР Игор Стрелков је саопштио да су под маском примирја на територију аеродрома у Доњецку овог поподнева, скоро кроз положаје Народне војске, дошла 24 тенка кијевских снага.

„Под маском примирја, као и због чињенице да се Народна војска строго придржава примирја на територији аеродрома у Доњецку овог поподнева су стигла 24 тенка кијевских снага“, рекао је Стрелков

Раније је Игор Прохоров саопштио да су после 5. септембра (потписивање примирја) кијевске снаге на аеродрому порасле три пута (укључујући и оклопну технику)“.

Дебаљчевска група кијевских снага окружена

Народна војска је ставила у обруч Дебаљчевску групу кијевских снага. Правац Артемовск-Дебаљчево је под артиљеријском контролом Народне војске (укључујући диверзантске и извиђачке групе), тако да је коришћење ове трасе за снабдевање кијевских снага скоро па немогуће, тако да се ова група усљед овакве ситуације налази у окружењу.

Према извештајима, кијевске снаге су овај део снага попуниле затвореницима, а затвореницима су заузврат обећали амнестију.

ukrajina_6ratni izvestaj 1
Кијевске снаге се повукле из Јасиновате 

Обе стране, како кијевска, тако и Народна војска саопштавају да су јединица Националне гарде и 93. механизована бригада напустили положаје код Јасиновате и повлаче се према Авдјејевци, плашећи се да не буду одсечени од своје групе.

Морозова: Размена заробљеника између Народне војске и кијевских снага планирана за сутра

Нова размена заробљеника између Народне војске и кијевских снага планирана је за сутра, саопштила је шефица Одбора за питања заробљеника и избеглица Доњецке Народне Републике Дарија Морозова. Она је нагласила да број заробљеника који треба да буду размењени још није прецизиран.

Саопштење Березина о стварању Војске Новорусије

ДНР и ЛНР формирале Армију Новорусије

Доњецка и Луганска Народна Република (ДНР, ЛНР) су донеле одлуку о формирању заједничких оружаних снага. За врховног команданта оружаних снага Новорусије је именован генерал-пуковник Иван Корсуњ.

Нове оружане снаге ће ујединити добровољне војне формације двеју република.

Кијевске снаге ојачавају положаје

Кијевске снаге акумулирају снаге за нови напад. Тактика кијевских снага је доживела промене у смислу грађења утврђења. Рад на утврђењима кијевских снага са великим бројем оклопних возила и новим НАТО оружјем је највише примећен на линији одбране Доњецка – код Волновахе, Красногоровке, Горловке и Северодоњецка.

Дугоочекивана операција Армије Новорусије на елиминацији мостобрана кијевских снага код Дебаљчева је према неким извештајима почела, а она ће у великој мери олакшати Армији Новорусије брзо кретање између најопаснијих делова фронта.

(Итар тасс, БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ, Восток, Факти, Агенције)