Прочитај ми чланак

НАПАД НА НЕМЦА ПРЕДИМЕНЗИОНИРАН: Ухапсили и младића који му је помогао! (Видео)

0

6 (1)

Ове године 100 људи повређено у тучама, али само Денис Хониг добио медијску пажњу. Има разлике између оштре реакције и „антишовинистичке хистерије“.

Име Дениса Хонига (27), Немца који је претучен у ноћи између петка и суботе, у београдској Бранковој улици, нашло се на неславном списку са још око 100 жртава које су од почетка године завршиле у престоничким болницама са преломљеним ребрима, напрслим аркадама, фрактурама вилице, сломљеним носовима, подливима…

За све њих заједничко је да су страдали у тучама испред локала или у самим кафићима у главном граду, најчешће између поноћи и четири ујутро. И Денис је нападнут око три ноћу. По правилу, њихови нападачи, а често и они сами, били су алкохолисани.

Једина разлика је што, за разлику од Дениса, имена преосталих 99 не зна нико осим полиције и њихових родитеља. Њих нису обишла два министра, ни нижи државни званичници, па чак ни шефови локалних полицијских станица. Њиховим породицама се нико није извинио, а већина кривичних пријава још није резултирала ни оптужницама, мада су, према подацима МУП, само у првој половини године поднете две пријаве за тешко убиство у покушају (једна за коришћење ножа, друга за пиштољ).

Оно што се десило Денису јесте страшно и недопустиво. И срећна околност у несрећној ситуацији јесте да је операција успела и да се све добро завршило. Тако је Денис избегао судбину Бриса Татона од пре неку годину. Још више је за похвалу што је полиција за само 17 сати нашла нападаче. Али, шта је са осталим жртвама? Да ли су и њихови нападачи нађени, оптужени и процесуирани?

И колико год оно што се десило Денису било сурово, једнако је страшно и оно што се по ко зна који пут десило Београду и Србији. За само 24 сата прошли смо као град, држава и нација кроз најцрњу могућу сатанизацију – од тога да смо хомофобични (док се још веровало да је Хониг претучен као гост на ЛГБТ скупу), до тога да смо ксенофобични (верује се да је Немац добио батине само зато што је причао другим, па још „окупаторским“ језиком).

МИЛОШЕВА МАЈКА ОЧАЈНА

Са Стефаном Вукићевићем (22), који је напао Дениса Хонига били су и Милош Л. и Илија В. Сва тројица су приведена, иако Милош и Илија, како се на снимку види, нису учествовали у тучи. Милошева мајка Марија Пејовић очајна је због задржавања њеног сина, који је, како каже, успешан студент права.

– Мој син је помогао нападнутом младићу и није учествовао у тучи, лепо се види на снимку – каже видно потресена мајка, Марија Пејовић.

– Милош је сачекао полицију, дао им исправе и испричао шта се догодило. Привели су га у својству грађанина, а онда му одредили притвор. Све је урадио по правилима, не знам како је могуће да га притворе! Питам се да ли смо ми заштићени у својој земљи!

Да ли смо прешли границе доброг укуса само зато што је Денис странац? И да ли бисмо исто тако реаговали и да је он Бугарин или Македонац? Да ли смо један појединачни инцидент подигли на ниво националне хистерије зато што је био угрожен људски живот, зато што смо испали лоши домаћини, или смо се можда самоказнили пре него што смо добили пацке из Брисела?

– Суштина јесте да Београд и Србија буду безбедни. Али да буду безбедни за све, па и за наше грађане. Процене туристичких организација су да неколико десетина хиљада странаца обиђе Београд. Процене ЛГБТ удружења су да хомосексуалаца има око осам одсто у свакој средини. Логично је да се претпостави да ће у толиком броју туча на београдским улицама повремено бити нападнут и неко од њих – примећује аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

И додаје да треба разликовати енергичну реакцију од „антишовинистичке хистерије“ која оставља горак укус у устима.

– У ситуацији кад свакодневно имамо нападе вандализма и хулиганства, треба максимално дестимулисати такве инциденте, али треба водити рачуна и да жртве не делимо. Да странци, мањине и припадници ЛГБТ популације буду жртве првог реда, због којих ће се уводити „ванредно стање“ у полицији, а да остали грађани испадну жртве другог реда. Сваки човек мора да буде једнако заштићен – закључује Вукадиновић.

ВУЧИЋ: КОСМОПОЛИТСКИ БЕОГРАД

Премијер Србије Александар Вучић оценио је напад на Хонига као „један ужасан догађај“, и шта год да неко наводи као разлоге, то је „потпуно бесмислено, сумануто и неприхватљиво“. – Београд је космополитски град, Србија је земља која се бори не само за улазак у ЕУ, већ земља која никада неће подржавати вредности насиља и, рекао бих, примитивизма, угрожавања туђих права, и туђих живота. Ми смо напад не само осудили као нешто најгоре што је могло да се догоди, већ као нешто што не сме да се догађа у Београду и Србији. Реаговало се у најхитнијем року, никада нико није тако брзо похапсио све нападаче – једног кључног и двојицу помагача – рекао је Вучић.

Према мишљењу политичког социолога Љубише Деспотовића, социјална патологија је експлодирала, а ноћни изливи беса само су један од појавних облика. По његовом мишљењу, држава мора да покаже енергичност и предузимљивост, али не и сервилност када је у питању заштита грађана западних земаља:

– Стављени смо у ситуацију, од нас се очекује, да се странцима додворавамо и себе маргинализујемо, и ми на то позитивно одговарамо. Чињеница је да је деликатно када се овако нешто деси странцу, али то није разлог да се ангажује цео политички врх, док са друге стране много тежи злочини пролазе незапажено. Држава би у свим ситуацијама требало да буде једнако ефикасна.

НИКОГА НИСУ ПРОВОЦИРАЛИ

Киоск брзе хране на Зеленом венцу, где је група страних држављана, укључујући и претученог Дениса Хонига, кобне ноћи свратила да једе, ових дана место је честих посета новинара.

На снимку туче, који је надлежним органима помогао да открију нападача, јасно се види и жена која метлом чисти простор испред киоска, док тројица младића чекају своје пљескавице. У том тренутку, један од момака из друштва повређеног Дениса, узима метлу жени и почиње да брише около. Да ли је „узнемиравање раднице“ можда мотив за напад осумњиченог Стефана Вукићевића (22), екипа „Новости“ проверила је у понедељак у киоску брзе хране, у Бранковој број 1.

Колеге жене која је те ноћи чистила испред локала кажу да су нападнути момци били учтиви и да нису правили проблеме.

– Колико ми знамо, момци су били љубазни – рекао је радник киоска, који је желео да остане анониман. – Колико пута се мени десило да ми неко узме метлу, покаже како се чисти, или помогне, па то није разлог за напад.

У друштву повређеног био је и Владо Арсов, који је, како је написао на свом фејсбук-профилу, упозно Дениса и његове пријатеље у бару и планирао је да их одведе на домаћу пљескавицу. Када је Денис, слеђа нападнут, Арсов је покушао да га одбрани и обрачуна се с насилником. Пружио му је помоћ и сачекао полицију.

Након што је повређеном Денису констатовано крварење у централном нервном систему, он је подвргнут хитној операцији. После захвата којим је хематом евакуисан, младић се пробудио, свестан је и комуникативан, без неуролошких сметњи.

– Операција је успешно изведена и пацијент је сада стабилно – каже Александра Берић, портпарол Клиничког центра.

(В. Р. – Ј. Д. Љ – Вечерње новости)