Прочитај ми чланак

Мирослав Лазански: Шкотска не одлази

0

miroslav-lazanskiЗашто мислим да ће референдуму о независности Шкотске показати да Шкотска ипак остаје у Уједињеном Краљевству? Зато што би у супротном случају то била највећа геополитичка катастрофа Запада у последњих 70 година. А Запад обично учини скоро све да се такве катастрофе ипак не догађају тек тако, и то још путем некаквог референдума. Дакле, у убеђивање Шкота да остану у фамилији укључила се и британска краљица, што је куриозитет пошто се она не бави дневном политиком, али се може и схватити, јер ако се Шкотска одвоји краљица ће остати без неколико замкова.

Дакле, није ту реч тек о дневнополитичком збивању и није у питању само Велика Британија. Премијер Дејвид Камерун већ је запретио Шкотима да ће ако оду из Уједињеног Краљевства остати без пензија и валуте, да ће се између Шкотске и остатка земље формирати права граница. Изјавио је и да – у случају да се Шкоти већински изјасне за независност –„повратка више нема”, а таква би одлука „довела до губитка радних места, разбила британску војску, уништила војну способност земље, жртвовала историју и традицију, а са мањом и разбијеном војском и држава је мање утицајна”. Заправо, ако Шкотска изађе из Уједињеног Краљевства Енглеска остаје са најмањом армијом од времена Бурског рата у 19. веку.

Британске оружане снаге смањују своје ефективе, број пешадијских батаљона копнене војске требало би да буде смањен на 36, а затворене су и неке базе. Ако се Шкотска одвоји, питање је шта ће бити с двадесетак великих копнених, морнаричких и ваздухопловних база британских оружаних снага на тој територији? Какав ће оне статус имати? Коначно, где сместити британске војнике који се из мисије ИСАФ враћају из Авганистана?

У Шкотској се налазе главне морнаричке базе за британске нуклеарне подморнице, а једна од њих је и у Фаслејну, за нуклеарне подморнице класе „вајгард” које носе по 16 америчких интерконтиненталних пројектила типа „трајдент-2”, сваки са по 12 нуклеарних бојевих глава. Складишта за то нуклеарно оружје такође су на територији Шкотске. Инфраструктура за нуклеарне подморнице је на територији Шкотске. Америчке нуклеарне подморнице на својим редовним патролама у водама Северног мора и Северног Атлантика редовно бораве у Шкотској. Од Шкотске до Исланда простире се и СОСУС контрола, ланац подводних сензора за откривање страних, пре свега руских подморница које ту пролазе на свом редовном путу у Атлантик. Тај систем је под командом НАТО-а.

Из ваздухопловне базе Лукерс у Шкотској редовно полећу британски борбени авиони „тајфун” када пресрећу руске бомбардере у међународном ваздушном простору.

При садашњем стању односа између НАТО-а и Русије, НАТО не сме себи да дозволи да остане без база у Шкотској. Управо због свега тога резултат референдума биће за останак Шкотске у Уједињеном Краљевству.

(Политика)