Прочитај ми чланак

Мицухиро Кимура: Лидерима САД треба судити као ратним злочинцима због бомбардовања Србије

0

Мицухиро Кимура, лидер организације Исукаи, уредник месечног магазина организације Исукаи „Реконквиста“. Исукаи је формирана 1972, као део јапанске „нове деснице“ која одбацује проамеричку реторику традиционалне деснице. Гледа на јапанску владу као на америчку марионету и захтева потпуну независност Јапана. Организација негује сећање на јапанског писца Јукио Мишиму.

Kimura 

– Какав је ваш однос према америчком империјализму у свету? Како гледате на америчке војне базе у Јапану?

– Мислим да је амерички империјализам упетљан у све сукобе који се тренутно дешавају у свету. Чак и историјски, Америка је била саучесник у многима сукобима ван америчког континента, који немају директне везе са њом. Анализирао сам америчку војну индустрију, и показало се да она заузима значајан процентуални удео у америчкој економији. Иако је Јапан у свету признат као суверена држава, присутност америчких трупа у базама у Јапану је у сукобу са важећим законима и зато је истина да је Јапан под окупацијом Америке, јер неки закони не могу да се спроведу. Због тога, врло вероватно, може доћи до проблема међу локалним житељима. Гледаћемо да се елиминише неједнакост коју Америка и Јапан имају у свом безбедносном уговору, а америчке трупе би требало да се повуку из база у Јапану што је пре могуће.

– Очување сопствене културе мора бити приоритет сваког патриоте. Како гледате на проблем „вестернизације“ јапанске културе?

– Након пораза у Другом светском рату, Јапан је реконструисан од стране Сједињених Америчких Држава. Јапан има историју од две хиљаде година, али у Јапан је уведена западна култура, и више се не учи о исправној јапанској култури и историји. Као резултат тога, Јапан је постао западњачка држава. Ипак, мислим да није дошло до значајнијих промена у природи Јапанаца, јер има доста људи који се поносе јапанском културом.

kimura govori 

– Ваша организација је организовала протест испред амбасаде САД против бомбардовања Југославије 1999. године. Ми смо вам изузетно захвални због тога. Како гледате на НАТО агресију према Југославији?

– Одржали смо протест испред америчке амбасаде у Јапану због акта агресије САД-а 1999. године у виду НАТО бомбардовања Југославије. Америку су критиковале и левичарске и десничарске фракције. Ја сам, сем тога, много пута посетио Београд и видео место „случајно“ бомбардоване кинеске амбасаде. Такође, посетио сам објекат у коме су биле смештене српске избеглице, како би их охрабрио. Мислим да се лидерима САД-а мора судити као ратним злочинцима због инвазије и демонтаже Југославије и убиства хиљада људи.

– Ви сте недавно посетили Крим и дали изјаву да Јапан треба да откаже санкције према Русији и да направи конзулат на Криму. Какво је ваше мишљење о ситуацији на Криму и идеји руско-јапанске сарадње?

– Мислим да је прва фаза, пошто је Крим одлучио да припада Русији са историјске и етничке тачке гледишта, повлачење из природних токова Украјине. Стога сматрам да не треба уводити санкције Русији. Даље, ако се Крим и Русија посматрају као једна држава, потребни су, наравно, конзулати као прозор дипломатије.

Као резултат поштовања воље народа Крима, Русија је одлучила да анектира Крим. Мислим да треба да поштујемо ову ствар без обзира на однос Европе и Америке према јапанској влади.

kimura 2 

– Залажете се за реформу Уједињених нација?

– Што се УН-а тиче, „победничке државе“ у Другом светском рату су добиле ауторитет као стални чланови Савета безбедности. Постоје делови система победничких нација око којих се ништа не може учинити, јер се све што се ради – а да није под слоганом „кајања“ и „лекција“ Другог светског рата – сматра актом рата који узнемирава мир. Због овога УН немају значај, и морамо контролисати тиранију великих сила прављењем више законских снага.

– Велики утицај на вашу организацију је јапански писац Јукио Мишима. Какав је значај Мишиме за данашњи Јапан?

– Јукио Мишима је , сем што је био велики писац, имао срца да се истински брине за јапанску културу. Како би побољшао ситуацију, у суштински амерички окупираном Јапану, тежио је да младе људе који су били његови истомишљеници мотивише да предузму акцију. Не смете да престанете с акцијом док год циљ није остварен.

Mishima 

– Посетили сте Ирак дванаест пута и састали се са Садамом Хусеином. Какав је ваш став о САД инвазији Ирака? Да ли је војна интервенција САД помогла Ираку?

– Много пута сам посетио Ирак између 1991. и 2003. године Што се тиче борбе коју је Ирак водио, било је присутно много логичне повезаности са Палестинским питањем као и са преговорима у Кувајту. Критиковао сам америчку инвазију Ирака, и неправедне санкције које су уведене Ираку после рата оправдавају моје становиште. Такође, мислио сам да Јапан и Арапске државе имају добре односе, али је арапска политика била одређена од стране САД-а, што је погоршало интернационални имиџ Јапана.

Јапан нема добар углед међу америчким колонијама. Ово сам хтео и да саопштим Ираку, америчка интервенција у Ираку није ништа друго до инвазија. Америка носи одговорност за неред који је направила. Упркос одсуству доказа о оружју за масовно уништење, нападнут је Ирак. Џорџ Буш је лишио живота велики број људи. Он је прави криминалац. Мора му се судити за ратне злочине.

(НСПМ, Теша Тешановић)