Прочитај ми чланак

ПРВИ ПОРЕЗНИК СРБИЈЕ Директор који лично затвара коцкарнице

0

Тек што је дошао на чело Пореске управе, Марко Маринковић извео је прави удар на коцкарнице.

akcija-poreske-uprave-srbijeМаринковић је с екипом у суботу вече у Београду проверавао пословање сплавова и коцкарница

У последњих месец дана сваког викенда стижу вести о заједничким акцијама порезника и полиције. За само 30 дана одузето је више стотина покер апарата, неколико десетина електронских рулета и затворено на десетине нелегалних коцкарница.

– Борба против корупције, сиве економије и организованог криминала биће приоритет у мом раду – каже први порезник Србије Марко Маринковић.

На критике да је мало необично што Пореску управу води човек из БИА, Маринковић открива да је по струци економиста и да добро познаје делокруг рада управе коју је преузео. Завршио је Економски факултет у Београду, неко време радио у страној банци на месту интерног ревизора, а након тога у БИА. Није, каже, члан ниједне странке и не годи му што га медији већ називају српским Елиотом Несом.

Маринковић је уверен да ће му искуство главног инспектора БИА за организовани криминал на новом послу бити драгоцено, али му смета што је у претходном периоду служба из које долази била сатанизована.

– Оним што су данас моји приоритети раније се бавила и БИА. Али, кључна установа која се на адекватан начин може борити са све три поменуте врсте криминала јесте баш Пореска управа. Влада ме је, почетком августа, поставила за заменика директора Пореске управе, пре свега да помогнем да се супротставимо овим аномалијама и да побољшамо основне пословне функције управе, а то је контрола и наплата јавних прихода. Након мог доласка у Пореску управу, кренули смо, са другим државним органима, у велику акцију против оних који се баве нелегалним организовањем игара на срећу. Тај аспект сиве економије је и раније био заступљен у раду ПУ, али не у овом интензитету – каже Маринковић.

У већину акција, признаје, иде и сам.

– Не могу да покријем баш све оперативне активности ПУ, али се трудим да будем део тима у најризичнијим подручјима, као што је, рецимо, Пчињски округ и нека друга места где лица из криминогеног миљеа покушавају да контролишу игре на срећу. Можда резултати нису били толико убедљиви, што због недовољних капацитета, што због неадекватне координације с другим државним органима. У БИА сам се бавио баш финансијским аспектом организованог криминала, што ми сада помаже. Имамо и огромну подршку МУП-а. Идемо на све локације које нам грађани пријављују и располажемо базом места за организовање игара на срећу. Сви који нису у тој бази или код којих се, и поред регистрације, дешавају аномалије, предмет су наше контроле. Готово у половини инспекција проналазимо локације за нелегалне игре на срећу. У акцији на југу Србије радило се о великом износу новца. Сад су власници нелегалних објеката почели да послују тако што прикупе до 10.000 динара, па новац пребацују на непознате локације и складиште у тзв. штекове – прича Маринковић.

Признаје да је у угоститељству провера прихода тежа, па су зато појачане контроле сплавова и сличних објеката. Проверава се издавање фискалних рачуна, продаја пића и цигарета без акцизних маркица и рад на црно.

– Већ постоје специфични софтвери и лажне фискалне касе. Омогућавају да се госту изда предрачун, потврда или нешто друго, али не и фискални рачун. Постоје често и дупле књиге. Посебно су занимљива места на којим се током викенда остварују велики приходи. Имају капацитете за стотине посетилаца, запошљавају много непријављених, па оштете и буџет и те раднике. Поручујем власницима локала да је најбоље и за њих и за нас да уредно пријављују раднике и плаћају доприносе – каже Маринковић. 

БЕЗ „КОМБИНАЦИЈА”

– Видим да су у нашем друштву претходне деценије локални хероји постали људи који би требало да буду на маргинама друштва. Пореска управа ће сигурно интензивирати активности на утврђивању непријављене имовине и прихода појединаца. Циљ ове владе је да изгради друштво у коме ће се мерити искључиво резултати рада, а не порекло, везе или нешто што се у народу зове „комбинација“ – каже Маринковић. 

(Блиц)