Прочитај ми чланак

“Беч и Берлин знали да ће Фердинанд бити убијен у Сарајеву“

0

jelena-guskova--mladina.si_f

Руска историчарка Јелена Гускова изјавила је да је Аустроугарска знала за припреме сарајевског атентата и да Србија није крива за избијање Првог светског рата.

„Има извора који говоре да су и у Берлину и Бечу знали да се припрема атентат на престолонаследника Франца Фердинанд), а да су хтели да га искористе као повод да покрену рат. Нису хтели да спрече убиство“, рекла је Гускова, која у Београду учествује на „Српско-руском научном округлом столу о Првом светском рату“ у Руском дому.

Како истиче, многи политичари у Европи „желе да преправе историју да би окривили чак и Русију за Други светски рат“.

„Србија је увек била и остаће држава победник у свим тим догађајима“, наводи Гускова и додаје да „не смемо да заборавимо и да осуђујемо Србију за догађаје у којима је она увек била за мир“.

Историчарка и руски академик истиче да „будуће генерације морају да знају „ко је крив за почетак рата, какви су били циљеви тих ратова и ко је победник“ и да су стога скупови на којима говоре историчари о догађајима из Великог рата изузетно важни.

„Кад данашњим генерацијама причате о Првом светском рату они верују у оно што чују и зато су овакви скупови на којима говоре историчари веома важни“, прокоментаришала је она дебату која је окупила бројне домаће и руске историчаре и академике.

Гускова је навела и да Србију „сви окривљују за догађаје ’90-тих година на Балкану, а на првом месту су Америка и Немачка“.

Она критикује српске власти што, како каже, нису искористиле могућности за решавање косовског питања ослањајући се у томе на „чврсту подршку“ Русије у Савету безбедности УН у погледу непризнавања Косова и Метохије.

Руска историчарка сматра и да Србија никад неће постати чланица Европске уније, а да ће заузврат чинити уступке, укључујући ту и признање Косова.

„Ваша власт ће признати Косово, све је очигледно, они су кренули тим путем. Та нека ванземаљска идеја о ЕУ и чланству Србије неће бити остварена, иде се прво путем уступака, па онда прича о ЕУ, а од тога неће ништа да буде“, наводи Гускова.

Коментаришући кризу у Украјини, Гускова наводи да има пуно паралела између догађаја у бившој Југославији и Украјини, али да ипак сматра да та земља неће поћи истим путем и да ће, како каже, проћи без општег рата.

(Б92)