Прочитај ми чланак

Сценарио САД и ЦИА за свргавање Милорада Додика

0

republika-srpska-mapa-fondsk-ru

(Томислав Кресовић)

Планирање октобарског преврата у Републици Српској?

Најављени избори у Републици Српској биће кључни за функционсање власти у Бања Луци, али и читавој БиХ. САД већ дуже време планирају акцију промене власти у Републици Српској и свргавање с власти председника РС Милорада Додика преко избора и разних политичких и социјалних сценарија и конфликта. Тачније амерички отправник послова у БиХ Николас Хил, брат чувеног Кристофера Хила америчког дипломате и високо рангираног агента ЦИА у кризи око Србије и Косова 1999. Године, има разрађени план свгавања Додика и његове партије са власти. Поставља се питање како?

Политичке игре и интереси

САД су током ове зиме вршиле пробу социјалног бунта у делу БиХ који је имао за циљ смењивање једног броја функционера на власти и сагледавања модела политичког окупљања са елементима протеста, демонстрација и уз дозу политичког насиља. Показао се да тај модел „пије воду“ у БиХ и сада га треба применити у Републици Српској на начин пада Додика и његове партије и доласка на власт СДС и других странака које би владале коалиционо. Тачније САД разрађују сценарије октобарских промена у Републци Српској по узору на пети окотобар 2000. годинеу Србији.

sebilj2

САД су спремне да активирају СДС чији је симбол и даље др Радован Карађић и да партију која је била на власти у време рата до Дејтонског мировног споразума, а касније је отишла у опозицију, врати на власт једно време уз цену скидања са власти Милорада Додика и извесног ублажавања оптужнице у Хашком трибуналу за др Радована Карађића. САД планирају да преко ЦИА раде на социјалним и политичким немирима који би били лоцирани у пет до десет градова у Репубици Српској са захтевима за промену и смену Додика као председника Републике Српске. За ову операцију САД и поједине чланице ЕУ, које имају протекторални однос према БиХ и Републици Српској, су спремиле и позамашна средства за обарање Додика с власти.

Унакрсна „ватра“ против Додика!

Који су могући правци удара на Милорада Додика у америчком плану обарања с власти? Први је социјалног карактера преко СДС који ће отворити карту Додока као „криминалца, шверцера, корумпираног политичара, непотисте, политичког диктатора, као што ће му се и прикачити атрибут кочничара Уласка у ЕУ БиХ. “Други правац је договор америчког дипломате Хила са слабом владом у Сарајеву да она буде медијски усмерена на објашњавање негативног понашања Додика према Дејтонској БиХ и жеље за отцепљењем РС из БиХ. Овде се рачуна и на известан отпор бошњачких партија у РС према Додику н начину вођења Републике Српске и позицији Бошњака у РС.

Трећи правац притисак из појединих центара у ЕУ и САД на начин да Додик шири негативни став према САД и ЕУ и да се по ставу Запада „окренуо Путину и рсуким интересима а не западу“ у време притиска и санкција ЕУ и САД према Русији око Украјине. САД и и поједине државе ЕУ вршиће извесне притиске и на владу Србије да буде „неутрална“ према изборима у Републици Српској и да се у време изборне кампање што мање виђају са Милорадом Додиком како би онемогућили да на тај начин Србија и влада Александра Вучића даје извесну подршку Додику у у изборима.

Uprava

Пети правац је и „куповање“ једног броја функционера Додикове странке и усмеравање против њега, могућности расапада или урушавања Додикове партије и стварање фракција. Све се програмира да се РС више интегрише у БиХ која очекује подршку ЕУ и НАТО јер је економска, социјална и политичка ситуација у читавој БиХ веома напета и отвара пут конфлкта. Зато САД преко ЦИА, неких диплоаматија ЕУ, рачунајући и Немачку и Велику Британију, виде разлог да дође до промене власти у Републици Српској а онда и читавој БиХ.

(Видовдан)