• Почетна
  • СВЕТ
  • Француски експерт: Ближи се слом америчког долара
Прочитај ми чланак

Француски експерт: Ближи се слом америчког долара

0

vlast i opozicije u srbiji dolar

Девалвациони ратови су у пуном јеку и чини са да је смрт долара као међународне валуте скоро неизбежна. Русија и Кина планирају да се избаве долара у својих гасним трансакцијама. Да ли се ови планови могу остварити?

Врсни стручњак за економију, Француз Жак Сапир дели с „Гласом Русије“ прогнозе о будућности светског финансијског капитала:

– Несумњиво је да је оно што се спремају да учине руска и кинеска влада нешто потенцијално веома важно! Долар заправо у светској економији има три функције: то је обрачунска јединица, пошто се многе цене обрачунавају у доларима (између осталог, ово се односи на сировине, и то не само гаса и нафте)… То се тиче и пшенице, и различитих житарица… Такође, то је валута за трансакције, односно валута која се користи приликом вршења обрачуна у међународним трансакцијама. То је још и резервна валута. Оно што би руска и кинеска влада желеле да промене потписујући овај споразум јесте коришћење долара у својству валуте у неким трансакцијама, између осталог, оним које се тичу гаса и нафте. То ће се вероватно десити, али наравно, претпоставља да рубља треба да буде призната у Кини (што је већ учињено), а јуан треба да буде признат у Русији, што је било учињено тек крајем прошле године кад се јуан први пут котирао на Московској берзи – каже Сапир.

Он додаје да у ширем смислу овај корак сведочи о проблему на који стално наилазе многе земље, а то се не тиче више само Русије и Кине…

– То се тиче земаља Персијског залива и земаља Латинске Америке, произвођача сировина: ове земље желе да изађу из зоне долара у погледу валуте за трансакције. Додајмо томе још и жалбу америчке владе на француску банку БНП Парибас… На то да је ова банка извршила операције које нису у складу с америчким законима, иако се експозитуре ове банке не налазе на територији Сједињених Држава, пошто се користио долар и пошто се обрачунска комора налази у САД америчка влада је сматрала да је прекршен амерички закон. Ово је изузетно сложено правно питање, али нам је сасвим јасно да овај преседан, у правном смислу речи, може само да изазове немир у читавом низу земаља, које врше трансакције у доларима и да их подстакне да пређу на друге валуте за трансакције.

На питање да ли постоји реална могућност да се створи још једна резервна валута осим долара, каже да овај проблем одавно постоји.

– Треба се сетити да је долар као резервна валута подвргнут нападима генерала де Гола још 1965-66. године. И редовно, чим наступи нова међународна девизна криза, опет почињу разговори о овом проблему. С једне стране је јасно да постојећи систем који се базира на неекслузивном коришћењу долара као резервне валуте, која ипак преовладава, није задовољавајући. У ово се може уверити на основу структуре валутних резерви различитих централних банака. Може се, на пример, видети да осим долара постоји и евро, а сад постоји још и мноштво нових валута – канадски долар, аустралијски долар, сингапурски долар итд. Тако да постоји потреба, у најмању руку за диверзификацијом, а можда постоји и потреба да се промени систем – истиче француски стручњак.

Како каже, постоје два пута. По једном, ради остварења потпуне перестројке међународног валутног система потребно је да политички постане могуће одржавање међународне конференције по типу Бретон-Вудске, која је одржана 1944. године.

– Чини се да још није дошло време за то – САД, које у извесном смислу извлаче корист из постојеће ситуације, чине све како би тако и остало, или ће барем покушати да успоре промене. А други пут је развој валута које на регионалном нивоу све више почињу да играју улогу регионалне резервне валуте. Мислим да Кина има циљ – да њена национална валута, јуан, за неколико година постане резервна валута на нивоу Пацифичког обруча, можда заједно с аустралијским доларом или чак сингапурском валутом. Као што је познато, постоји још и пројекат да рубља постане валута земаља ЗНД… Дакле, вероватно је да ће постојати мноштво валута које ће постепено ослабити позиције долара као међународне резервне валуте.

 

Извор: Глас Русије