Прочитај ми чланак

Вучић за „Дојче веле“: Напад на некога ко је различит је срамота

0

vucic-stefanovic-gej-duga

„Показали смо да се држава озбиљно супротставља и бори против ксенофобије и хомофобије. А колико смо успешни моћи ћете да видите и у недељама које су пред нама“, каже за DW премијер Србије Александар Вучић.

Напад на немачког држављанина Д.Х (27), који у Београду присуствује конференцији о правима ЛГБТ популације, шокирао је Србију. Осумњичени за напад су ухапшени, а тешко повређени немачки активиста се опоравља. Тај немили догађај је био повод и за кратак разговор са српским премијером Александром Вучићем.

DW: Како као премијер Србије коментаришете ово што се догодило у Београду, и шта су државни органи предузели тим поводом?

Александар Вучић: За нас је то био један ужасан догађај, и шта год да неко наводи као разлоге то је потпуно бесмислено, сумануто, и неприхватљиво, и то смо не само осудили као нешто најгоре што је могло да се догоди, већ као нешто што не сме да се догађа у Београду и Србији.

Београд је космополитски град, Србија је земља која се бори не само за улазак у Европску унију већ земља која никада неће подржавати вредности насиља и рекао бих примитивизма, угрожавања туђих права, и туђих живота. И ми смо предузели у најхитнијем року, мислим да никада нико није тако брзо похапсио све нападаче, једног кључног и двојицу помагача; тако да су са наше стране државни органи предузели и обавили и урадили у најхитнијем року све најважније мере да заштите и правни поредак, и право, и правду, и недужног нападнутог човека, и то је оно што смо ми могли да урадимо. Наравно, на нама је да покушамо да и васпитавањем и образовањем, учењем и сталним говорењем, да објаснимо људима да напад на странца, напад на некога ко има неку другачију сексуалну оријентацију, напад на некога ко је различит, је срамота а не вредност коју треба штитити.

Имали сте у Београду и састанак са Кристофом Штресером, послаником Бундестага, и опуномоћеником владе Немачке за питања људских права и хуманитарне помоћи. Шта је био неки закључак тог састанка?

„Имали смо добар састанак. И као што сам рекао, Србија зна своје обавезе, Србија поштује своје обавезе, дакле, и своје уставне обавезе, и грађанска права и људске слободе, као и своје међународне обавезе, и Србија ће се у складу са тиме и понашати“.

Амнести интернешенел се јавио овим поводом, као и неке друге организације, које су упозориле на хомофобију и ксенофобију у Србији. Шта је ваш одговор на ту врсту примедби и критика?

Сваку примедбу схватамо на озбиљан начин, али ми смо показали да се држава озбиљно супротставља и бори и против ксенофобије и хомофобије. А колико смо успешни моћи ћете да видите и у недељама које су пред нама. Мислим да први резултати хапшења ових људи који су извршили тај криминални напад показују како је и на који начин држава, и у ком смеру, опредељена и одлучна да тај посао заврши.

Остало је још мало времена до одржавања Параде поноса. Шта сада можете да поручите како немачкој, тако и српској јавности, што се тиче безбедности учесника и спречавања насиља?

Као што сам рекао, за Србију је важно да штити различитост, за Србију је важно да штити људска права и слободе, и Србија ће се у складу са тим и понашати. И то не радимо зато што постоји притисак једног, другог, или трећег, или због изјава једне, друге, или треће организације, то радимо зато што је то важно за нашу земљу, за наше људе, и за наше грађане. А држава у том смислу предузима мере у складу са својим овлашћењима и у складу са својим надлежностима.

(Дојче веле)