Прочитај ми чланак

УКР – РАТ 15.09.’14: У околини Доњецка жестоке борбе, УКР војска се повлачи

0

ukrajina mapa karta 13.09.

Од јутрос се у околини Доњецког аеродрома воде жестоке борбе. Експлозије одјекују у западним деловима Доњецка. Војска Новорусије је жестоко узвратила по положајима НАТО-мајданских плаћеника, одакле се сатима вију стубови дима.

Борбе се воде и на правцу Доњецк–Горловка, за контролу над путем који повезује ова два града.

У Војсци Новорусије, као и у Војсци Русије, данас се обележава Дан тенкиста.

Битка за доњецки аеродром, Украјинци се повлаче?

Украјински електронски медији јављају да је око 20:00 по локалном времену почео масовни напад „сепаратиста” на доњецки аеродром. Не прецизира се шта се подразумева под „масовни”, али се тврди да је на аеродрому избио велики пожар.

Украјинци, позивајући се на људе који живе у близини аеродрома, објављују и да „сепаратисти” аеродром туку артиљеријом и вишецевним ракетним бацачима „Град” и да се велики облаци дима дижу не само изнад аеродрома него и изнад доњецке железничке станице.

Нагласивши да су снаге кијевске хунте свих дана трајања примирја са аеродрома тукле Доњецк, агенција „Новоросија” вечерас такође јавља да је почео „напад на аеродром”. Њен извештач са „лица места” тврди да се чују детонације после паљбе из хаубица и ракетних бацача, а да снаге хунте одговарају такође хаубицама, тешким минобацачима и ракетним бацачима. Бес искаљују на приградском насељу Путиловка.

И „Новоросија” се позива на становнике насеља око аеродрома. Цитирала је исказ једног од њих: „Аеродром гори. Битка се већ преместила из аеродрома. Изгледа да (украјинска) нац-гарда одступа према путу”.

„Новоросија” је свему овоме додала: „Борба се изгледа већ води изван аеродрома. Украјинска техника одступа, а устаници је пале”.

Борбе на аеродрому у Доњецку

Украјинска страна ослободила 69 уместо 73 заробљеника

Украјинска страна је предала 69 уместо 73 заробљена устаника. Раније је представник самопроглашене Доњецке народне републике изјавио да је украјинска страна спремна да у недељу ослободи 73 устаника.

Ослобођени људи изгледају исцрпљено, кажу да су их стално тукли. Устаници ДНР истичу да ће се придржавати договора и предати украјинској страни 73 војника.

Странка Виталија Кличка се прикључила „Блоку Порошенка“

Странка УДАР, коју предводи градоначелник Кијева Виталиј Кличко, изаћи ће на ванредне парламентарне изборе заједно с „Блоком Петра Порошенка“.

На конкресу Порошенкове странке „Солидарност“ 27. августа је одлучено да се странка преименује у „Блок Петра Порошенка“, а предводиће је саветник председника Украјине Јуриј Луценко. Раније је сам Виталиј Кличко изјавио да ће бити на челу списка „Блока Порошенка“ на изборима за Врховну раду.

Ванредни парламентарни избори у Украјини ће се одржати 26. октобра.

ukrajina civili u u
Провокација војске Украјине, у Доњецку убијено 20 цивила

Премијер ДНР Александар Захарченко је изјавио да је приликом бомбардовања Доњецка убијено око 20 цивила. Артиљеријска ватра не престаје већ неколико часова.

„Гађање стамбених четврти има само један циљ – чека се на наш одговор. Ми се придржавамо договореног у Минску. То је провокација кијевских власти. Они желе да отворимо ватру“, каже Захарченко.

МО Украјине прети атомским оружјем

Уколико не добије подршку Запада у постојећем оружаном конфликту, Украјина ће бити спремна да поврати статус нуклеарне силе, изјавио је министар одбране Валериј Гелетеј.

„Уколико не успемо данас да заштитимо Украјину, уколико нам свет не помогне, бићемо принуђени да се вратимо стварању оружја које ће нас одбранити од Русије“, рекао је Гелетеј на конференцији за штампу у недељу, посвећеној резултатима његовог учешћа на НАТО самиту.

Фицо: Украјина се налази на прагу тоталног слома

Украјина се налази на пред тоталним крахом, сматра словачки премијер Роберт Фицо. Он је изјавио да ће Кијеву бити тешко да се носи са изазовиа, повезаним са уласком у ЕУ.

Он је нагласио да не може да замисли да би Украјина икада могла да постане чланица НАТО-а, будући да би то нарушило безбедност у региону. Фицо сматра да само дипломатски кораци могу довести до разрешења ситуације у овој земљи.

Јасиновата после гранатирања

Луганск спреман да пропусти украјинске и међународне хуманитарне конвоје

Луганска народна република је спремна да пусти на територију републике међународне и украјинске хуманитарне конвоје под окриљем Црвеног крста, изјавио је премијер Игор Плотницки.

У суботу је у Луганск стигла руска хуманитарна помоћ: жито, шећер, конзерве и флаширана вода. Раније је представник ЛНР изјавио да ће помоћ бити подељена становницима у понедељак.

Нападнута Горловка, убијени цивили

Најмање пет цивила је погинуло и десет рањено у нападу украјинске војске на Горловку (Доњецка област). Срушена је трафостаница, део града је без струје. Не ради водовод, оштећено је неколико стамбених зграда.

Људи се крију у подрумима и атомским склоништима. Не постоје могућности да се сахране мртви.

Украјина предала устаницима несталог словачког држављанина

У Украјини је пронађен словачки грађанин, кога су у августу привеле војне снаге, али Братислава скоро месец дана није успела да од Кијева добије информацију о њему.

Саветник министра унутрашњих послова Украјине Антон Герашенко изјавио је:

„Предали смо ових дана словачког држављанина Мирослава Рогача Доњецкој народној републици. Разменили смо га за наше украјинске војнике“.

Исти Антон Герашенко је 19. августа изјавио да су војне снаге у граду Иловајску привеле словачког држављанина, који је ратовао на страни устаника, при томе приведени је рекао да је одабрао страну „не као плаћеник, већ из убеђења“.

Уништене кијевске снаге код Степановке

Партија региона неће учествовати на изборима за украјински парламент

Партија региона неће учествовати на ванредним изборима за Врховну раду 26. октобра, изјавио је секретар президијума странке, посланик парламента Борис Колесњиков.

Он је нагласио да ПР немам морално право да учествује на изборима на којима неће гласати скоро седам милиона бирача са југоистока.

Колесњиков је изјавио да ће странка „основати своју алтернативну владу“, чији ће састав бити представљен наредне седмице.

Министар одбране Украјине: Код Иловајска погинуло више од сто војника

Крајем августа украјински батаљони су се нашли у опсади код Иловајска и изгубили много људи. Касније је путем преговора омогућено повлачење дела украјинске војске. Врховна рада је прошле недеље формирала комисију која ће истражити догађаје код Иловајска.

„Изгубили смо многе патриоте, више од 107 људи. Још се ради на идентификацији тела, али у тренутку знамо да је убијено 107 војника. Изгубили смо најбоље патриоте“, рекао је Гелетеј у интервјуу за украјински „Пети канал“ у суботу увече.

Генерални тужилац Украјине Виталиј Јарјома је у среду изјавио да је у опсади код Иловајска погинуло око 200 украјинских војника. У Савету националне безбедности и одбране Украјине не располажу тачним информацијама о броју погинулих.

ukrajina prorusi 4 z_1
Батаљон добровољаца из Румуније положио заклетву верности Новоросији

Заклетву верности Новоросији положио је батаљон страних добовољаца.  Готово сви су из Румуније и безмало сви су Руси који живе у тој земљи.

Један од њих је московској телевизији LifeNews рекао: „Дошли смо да се боримо за своје сународнике. Ми смо против угњеватања рускојезичног становништва Донбаса”.

Румунски Руси су допутовали у Доњецку Републику из Букурешта.

НАТО земље почеле да наоружавају Украјину

Украјински министар одбране Валерији Гелетеј је изјавио да је НАТО већ почео да испоручује земљи оружје. Он је подсетио да је почетком септембра председник Украјине Петар Порошенко на самиту у Велсу тражио помоћ од алијансе.

„Разговарао сам с министрима одбране водећих земаља света, с онима који могу да нам помогну. И они су нас чули. Процес предаје оружја је у току“, рекао је Гелетеј.

Министар је додао да је „процес кренуо“ и да „је управо то пут којим треба ићи“.

Раније је шеф Пентагона Чак Хејгел изјавио да не зна ништа о „тајном“ договору за наоружавање Украјине.

Ukraine
ЛУГАНСК ПРОСЛАВЉА ГОДИШЊИЦУ ОСНИВАЊА ГРАДА

Новинске агенције преносе да Луганск данас обележава 219. годишњицу оснивања под мотом „У име живота!“.

Лидер  Луганске Народне Републике (ЛНР) Игор Плотницки рекао је да време није једноставно, али да су се житељи Луганска показали више него достојанственима.

У оквиру обележавања Дана града, биће одржан митинг-реквијем, посвећен сећању на погинуле између проруских снага и украјинске војске, градом ће проћи колона борбене технике а уприличено је неколико изложби посвећених недавним војним дејствима.

УКР ВОЈНИЦИ НА ЛЕЧЕЊУ У ЛИТВАНИЈИ

Литваниија је ноћас примила групу од 14 украјинских војника добровољаца како би им пружила неопходну лекарску помоћ пошто су рањени у сукобима на истоку Украјине. У групи рањеника је 13 мушкараца и једна жена.

„Ситуација у Украјини је тешка, пошто су тамо болнице претрпане, а сваки дан стиже велики број рањеника“, рекао је потпуковник Гинтарас Беркевисијус, и додао де ће група рањеника бити смештана у болнице у Вилњусу и Каунасу.

Помоћ рањеним украјинским војницима пружају и Естонија, Пољска и Немачка.

(Глас Русије, Агенције, Восток, Факти, Доњецка Народна Република)