Прочитај ми чланак

СП КОШАРКА: Србија сребрна, Американци заслужно златни (Ток меча)

0

teodosic stars sport _w640

Кошаркаши Србије освојили су сребрну медаљу на Светском првенству, у финалу у Мадриду нису могли да парирају „ванземаљском“ САД тиму који је славио 129:92.

Наши кошакаши јесу убедљиво поражени, али нису понижени, јер су пласланом у финале надмашили очекивања и највећих оптимиста.

На крају су се храбро супротставили НБА казненој експедицији која је одиграла чак и изнад свог нивоа, достигавши већ на полувремену 67 поена. У завршници су више од шампиона забављали публику алеј-уп закуцавањима.

Србија је предвођена Теодосићем повела 15:7 и ту стала. САД је канонадом тројки (11/15) из минута у минут подизао разлику, те на крилима Ирвинга и Хардена стекао 67:41 на полувремену.

И у трећем периоду Американци су нам дали више од 30 поена, те пре последње четвртине прешли границу од 100 поена. Тек су у последњој четвртини донекле успорили у нападу, не толико у одбрани, те су задржали огромну предност и очекивано одбранили титулу првака света.

САД је на Мундобаскету ривале добијао у просеку да 33 поена разлике. Толики је просек победа САД био на ОИ у Лондону 2012, док је недостижни Дрим тим из 1992. добијао са 43 разлике у просеку.

Најефикаснији у српском тиму у финалу били су Немања Бјелица и Никола Калинић са по 18 поена. 15 је убацио Богдан Богдановић, а 10 уз 7 асистенција имао Милош Теодосић.

САД су имале осморицу играча да двоцифреним учинком, најефикаснији са 26 поена био је Кајри Ирвинг (6/6 за три), три мање убацио је Џејмс Харден, по 12 су додали Клеј Томпсон и Кенет Фарид, док је ДеМакрус Казинс имао 11 уз 9 скокова. Само Дерик Роуз није дао кош.

ТОК МЕЧА:

Обећавајући почетак Србије, након лаганих поена Хардена, Теодосић је асистенцијом, плагањем и добрим блоком за Радуљицу омогућио предност Србији 6:5. Уследио је шоу Бјелице, спектакуларно закуцавање те шетња кроз рекет за +5. Ни тајм-аут није помогао Американцима, Теодосић и Радуљица кошем уз додатно бацање одводе Србију на 15:7.

Ипак, два напада су била довољан да се САД врати у егал, Харден веже шест поена, кош уз додатно бацање и тројку. Уследила је криза Србије у нападу, Крсић промашује два полагања, то покреће Американце, који са седам поена Ирвинга у низу преокрећу на 22:15 за САД.

Након тајм-аута Ђорђевића Србије прекида серију без коша, али не и фантастичан шут ривала који експресно стиже до 30 поена. „Орлови“ не успевају да се одупру америчкој машини, улазе у брз ритам па Американци канонадом (5/5 за три) добијају први период 35:21.

Томпсон погађа шесту тројку за САД у низу, Теодосић узвраћа, да би потом на кош Богдановића узвратио Казинс поред Радуљице, те Американци лагано одржавају 15+. Разиграни Амери су допуштали повремено кош нашим играчима, који нису могли да им парирају у одбрани, па је предност наставила да расте (47:29).

Амерканци су наставили у истом ритму, на нивоу који је вероватно и изнад њиховог, па су декласирали наш тим већ на полувремену. Погађали су са свих позиција, закуцавали, играли се, те лагано стигли на +30 (65:35). У самом финишу Харден беспотребно глуми фаул на шуту за три, што Бјелица кажњава тројком уз звук сирене заподношљивијих 67:41 на полувремену за САД.

Американци су убацили чак 11 тројки из 16 покушаја у првом полувремену и то им је омогућило огромну разлику. Најефикаснији су Кајри Ирвинг са 17 и Џејмс Харден са 17 поена. Нико у Србији није „двоцифрен“, Немања Бјелица има 9, Милош Теодосић и Никола Калинић по осам.

САД Србија – 129:92 (35:21, 32:20, 37:24, 24:25)

Стартне петорке:

Србија – Теодосић, Марковић, Калинић, Бјелица, Радуљица;

САД – Кари, Ирвинг, Харден, Фарид, Дејвис.

Наши играчи су без обзира на велики заостатак једнако борбено кренули и у другом полувремену. Бјелица и Калинић смањују разлику, али Радуљица добија неспортски фаул у дуелу са Казинсом што је уплалило искре на паркету. Поенима са пенала уз кош Хардена САД одржава велику разлику, која након нове серије опет расте на +30 (80:50).

Само што наши играчи вежу неколико добрих напада, кошевима Крстића и тројком Богдановића ублаже заостатак, Ирвинг узвраћа са две тројке у низу. У финишу трећег периода разиграли су се Геј, ДеРозан и Дејвис, па је САД уочи последњег пеирода имао 105:67.

Тек у последњем периоду Американци су мало попустили у нападу, али не и у одбрани, па су одржавали огромну предност. Међутим, наши момци су спортски се борили до краја, па су четири минуте пре краја, на скоро 40 поена заостатка, извели сјајан алеј-уп који је Калинић закуцао (120:85).

Наставили су наши момци у истом ритму, нови алеј-ут закуцао је Владимир Штимац, након спекталукарног додавања Богдана Богдановића. Радост наших играча на клупи је показала да можда јесу поражени, али нису понижени. САД је на крају славио 129:92.

(Б92, Фото: Star Sport)