Прочитај ми чланак

Руси тестирају француски носач хеликоптера

0

mistral_nosac_1

Судбина руских носача хеликоптера класе „Мистрал“, који се граде у Француској, још није сасвим јасна јер Американци појачавају притисак на Париз да их прода NАТО, али су руски морнари већ делимично преузели први који је добио име „Владивосток“.

Будућа руска посада брода укрцала се на њега јутрос и у 07:20 испловила из бродоградилиша у Сен Назеру. Пробна пловидба потрајаће до 22. септембра, када „Владивосток“ треба да се врати у луку бродоградилишта.

У Сен Назеру од краја јуна борави 400 руских морнара. Сви су у међувремену пролазили обуку за управљање „Мистралом“.

Уколико Париз не поклекне пред Вашингтоном, они ће почетком новембра из Сен Назера запловити према Санкт-Петербургу. Ту ће носач авиона добити своју „руску војну опрему“, а одмах потом се упутити у своју будућу матичну луку – Владивосток.

Франсоа Оланд је саопштио да ће дефинитивна одлука о испоруци „Мистрала“ – или раскиду уговора (што би за Француску значило и плаћање казнених пенала) – бити донета крајем октобра.

У Сен Назеру се већ гради и други носач хеликоптера за Ратну флоту Русије. Зваће се „Севастопољ“ и треба да буде готов 2015. године.

„Мистрали“ могу да аутономно плове до 20.000 миља. Носе 16 хеликоптера, од којих се шест могу истовремено налазизи на узлетној писти.

Може да укрца и неколико десетина оклопних возила.

За оба је Москва платила француском војном бродоградилишту 1,2 милијарде евра.

 

(Fakti)