• Почетна
  • СВЕТ
  • КИНА И САД: Између супарништва, сарадње и пријатељства против Русије
Прочитај ми чланак

КИНА И САД: Између супарништва, сарадње и пријатељства против Русије

0

KINA I SAD f54

Председник САД Барак Обама развој односа с Кином сматра једним од главних спољнополитичких приоритета Вашингтона. Ово је изјавила помоћница председника САД за националну безбедност Сузан Рајс у току недавног сусрета у Пекингу с чланом Државног савета КНР Јангом Ђечијем.

Циљ путовања Рајс била је припрема посете Кини председника Обаме, која је планирана за новембар ове године. У разговору с Рајс Јанг Ђечи, главни координатор спољне политике у влади је истакао да су Кина и САД постигле успех у развоју међусобне трговине и економских односа. Од међународне проблематике издвојио је сарадњу двеју земаља у борби против тероризма.

Опасност од исламског тероризма се данас све више осећа у Кини. Осим тога, власти КНР су забринуте због пораста терористичке претње услед могуће дестабилизације ситуације у Авганистану после извођења војске западне коалиције.

Не наводећи „камен спотицања“ у кинеско-америчким односима, Јанг Ђечи је ипак истакао да обе земље треба да поштују главне међусобне интересе и да с конструктивних позиција прилазе превладавању несугласица и решавању болних питања. По мишљењу посматрача, један од циљева Обамине посете Кини се састоји управо у покушају да се изгладе противречности у кинеско-америчким односима.

Међутим, посета Сузан Рајс уследила је две недеље након што су стране размениле оштре изјаве у вези с инцидентом у којем су учествовали војни авиони двеју земаља. Сједињене Државе су оптужиле Кину за провокације у ваздушном простору. Наведена је тврдња да је кинески ловац извршио опасан маневар у непосредној близини противподморничког брода ратне морнарице САД. Пекинг је, са своје стране, захтевао од Вашингтона да обустави шпијунску делатност у близини кинеских граница. Ова ситуација одражава заоштравање супарништва између САД и Кине, сматра руски војни стручњак, заменик директора Института за САД и Канаду, генерал-мајор у пензији Павел Золотарјов:

„У последње време САД су прилично отворено говориле о јачању својих капацитета у Пацифичком прстену. Нису криле, посебно у аналитичким документима за Конгрес, да ће појачавати и противракетну одбрану. Званично је помињана Северна Кореја, али је јасно да се пре свега ради о Кини. На то, као ни на то да САД подржавају опоненте Кине у територијалним споровима, кинеска страна не може да не обраћа пажњу.”

Ситуација у вези с догађајима у Украјини променила је динамику односа у троуглу Русија-САД-Кина, сматра стручњак. По његовом мишљењу, нови хладни рат, који су западне земље започеле против Русије само помаже даљем зближавању Москве и Пекинга. Кина је у деликатној форми, али јасно изразила своју подршку Русији, што уопште не иде у прилог Вашингтону. САД желе да одвоје своје главне геополитичке конкуренте. Међутим, САД неће успети да „буду пријатељи против Москве“ с Кином, уверен је Павел Золотарјов. Развој руско-кинеског партнерства представља свестан избор који нема везе с односима Москве и Пекинга с трећим земљама.

kinesko ruska zastava -4

САД безуспешно предлажу Кини пријатељство против Русије

О покушају САД да наговоре Кину да се укључи у сакнције Запада против Русије говорио је координатор стејт депармента САД Даниел Фрид. Кина је учтиво, али чврсто одбила Америци подршку. МИП Кине у одговору САД објаснио је да увођење разних забрана никако неће помоћи регулисању ситуације у Украјини. Како сматра Михаил Ремизов:

„Кина има прилично чврст и стабилан мотив да не подлеже таквом притиску. Последњих година означена је тенденција претварања Кине у алтернативни центар силе на међународној арени. Режими многих држава Азије, Латинске Америке, Африке који имају тешкоће са Американцима, често се оријентишу и преоријентишу на Кину. Кини је то повољно. И ако би она сада испољила попустљивост притиску САД, несумњиво Кина би демонстративно одустала од овог статуса центра моћи и изгубила би образ”.

САД нема никакву „награду“ за Кину у замену за санкције против Русије, сматра Сергеј Михејев:

„Американци немају ништа што би могли да понуде Кини, како би Кинези покварили односе са Русијом. Ако Кина на то пристане, она ће фактички признати водећу улогу САД као светске силе и постаће један од њихових вазала. То неће никада бити. Кина продаје огромну количину продукције на руском тржишту, зато изгубити ово тржиште или добити проблеме на њему, то није за Кину. Кина неће да ступа у геополитичку конкуренцију са Русијом која је близак сусед и један од тесних политичких партнера само како би се угодило САД”.

Експерт је назвао пустим причама разговоре о томе да ће САД дати Кини технологије у замену за санкције против Русије. САД никада неће својим рукама јачати свог глобалног конкурента, што Пекинг одлично схвата. Максимум који у тој ситуацији може да добије Кина од САД то су осмеси и позиви за успостављање демократије, сматра Сергеј Михејев.

(Глас Русије)