Прочитај ми чланак

РУСИЈА – ЛАВРОВ: Не дирати Српску, а укинити диктаторска овлашћења ЕУ представника

0

Russia's Foreign Minister Sergey Lavrov looks on during a news conference in Maribor

Ревидирање Дејтонског мировног споразума веома је опасно, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, истичући да високи представник ЕУ „има диктаторска овлашћења, која је одавно требало укинути“.

„Ревидирање Дејтонског мировног споразума веома је опасно, јер Босна и Херцеговина (БиХ) постоји као јединствена држава управо захваљујући њему“, рекао је Лавров у интервјуу ТВ каналу Центар.

Руски министар иностраних послова рекао је да је у БиХ „веома сложена конструкција“ са три државотворна народа – Србима, Бошњацима и Хрватима, и два ентитета.

„Ни Хрвати, ни Бошњаци немају свој ентитет, имају заједнички, али притом су два државотворна народа уз трећи, Србе. Та конструкција је умногоме одражавала историју, али и жељу Европљана да не оставља муслимане – Бошњаке, саме“, казао је Лавров, а преноси Итар-Тасс.

Шеф руске дипломатије је подсетио да Дејтонски споразум обезбеђује право вета сваком од три народа у политичком систему БиХ.

„Уколико се он сад разбија, појављује се искушење да се БиХ претвори у унитарну државу. Такве тенденције уочавају се, између осталог, у позицији ЕУ. Они нису задовољни што Срби имају глас који мора да се уважи при доношењу важних одлука, укључујући питање ступања у међународне структуре, на пример у НАТО, и не желе да задиру у права муслимана, сматрајући да они треба да буду главни народ, који оваплоћује босанску државу. То неће успети“, рекао је Лавров.

Руски министар је навео да се Председништво БиХ састоји од представника три народа, који комуницирају „али политички се појављује много проблема“.

„Штетну улогу игра високи представник ЕУ са диктаторским овлашћењима, које је било потребно одавно укинути. Ако је већ ЕУ подржала БиХ при избору пре неколико година за несталну чланицу Савета безбедности УН, онда је смешно тамо задржавати фактички протекторат“, казао је Лавров.

Према његовим речима, Русија је за одузимање тих овлашћења и да се становници БиХ сами договарају, пре свега о ономе за шта је потребно тражити заједнички именитељ.

„Да их не гурају у структуре које су неприхватљиве за једнан од три државотворна народа, не намећу партнерства која не задовољавају све“, казао је Лавров.

(Танјуг)