Прочитај ми чланак

СП СТРЕЉАШТВО: Србији злато у Гранади! Шекарићева на осмим Олимпијским играма!

0

Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Bobana Veličković
Српски тим у саставу Јасна Шекарић, Бобана Величковић и Зорана Аруновић погодио је злато са укупно 1.142 круга.

Женска сениорска репрезентација Србије у гађању ваздушним пиштољем освојила је златну медаљу на 51. Шампионату света у стрљаштву у Гранади са 1.142 круга (Шекарић 382, Величковић 381, Аруновић 379).

Сребро је припало Кини са 1.141 круга, а бронза Мађарској са 1.140 кругова. Учествовале су 22 репрезентације.

Ово је трећа медаља српских стрелаца на Шамионату света у Гранади. Бронзане медаље су освојиле женска репрезентација ваздушном пушком и мушка репрезентација МК пушком 60 метака лежећи.

У историји, ово је тек друга екипна медаља за наше стрељаштво са Шампионата света ваздушним пиштољем. Прва и то бронзана освојена је 1991. у Ставангеру и у тој репрезентацији гађала је Јасна Шекарић. До сада, женска репрезентација пиштољем освојила је укупно три светске медаље, уз две ваздушним пиштољем (1991. – бронза и 2014. – злато) још једну МК пиштољем (сребро 2010. у Минхену).

Streljastvo.Jasna Sekaric.Beograd, 12.06.2008..foto: Srdjan Stevanovic ©Шекарићева на осмим Олимпијским играма!

Легенда српског стрељаштва Јасна Шекарић обезбедила је учешће на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016. године – својим осмим у каријери. Чланица Црвене звезде заузела је седмо место финалу у дисциплини малокалибарски пиштољ, а првих шест места доносило је пласман на Игре.

Ипак, како је Мађарица Рената Тобаи Сике већ обезбедила тражену норму, њего место заузела је наша прослављена репрезентативка.

Јасна Шекарић је у каријеру учествовала на седам Олимпијских игара од 1988. у Сеулу до Лондона 2012. и освојила пет медаља – злато 1988. у Сеулу, сребра 1992. у Барселони, 2000. у Сиднеју и 2004. у Атини и бронзу 1988. у Сеулу. Она ће тако постати друга жена са осам учешћа ОИ, после кајакашице Хосефе Идем, која је наступала за Немачку и Италију.

Током јутарњих часова Шекарићева је заједно са Бобаном Величковић и Зораном Аруновић стигла до златне медаље у екипној конкуренцији.

То је трећа медаља за Србију на Светском првенству, прва златна, после две бронзе.

Најпре су бронзу другог дана ваздушном пушком освојиле Андреа Арсовић, Ивана Максимовић и Катарина Бисерчић, да би затим мушки састав Стеван Плетикосић, Миленко Себић и Немања Мирослављев поновио исти успех.

Такође, Арсовићева је овим резултатом прва оверила визу за Олимпијске Игре у Рију.

(Вечерње новости, Б92)