Прочитај ми чланак

ПРИШТИНА: Нема више преговора са Београдом, већ само договор са Косовским Србима

0

skupstina-kosova--beta

Представник покрета Самоопредељење, који предводи Албин Курти, убудуће ће водити технички дијалог Београда и Приштине.

То је део споразума који је јуче потписан између постизборне коалиције опозиционих странака, коју предводи кандидат за премијера Косова Рамуш Харадинај, и покрета Самоопредељење.

Овим споразумом стекли су се услови за формирање нове косовске владе као и за избор Исе Мустафе, лидера Демократског савеза Косова, за председника Скупштине.

Договор су подржали и посланици Српске листе у косовској скупштини. То значи да ће садашњи премијер Косова Хашим Тачи и његова Демократска парија Косова остати у опозицији.

У тачки 5 споразума која се односи на дијалог Београда и Приштине пише да се потписници залажу за квалитетан дијалог који ће бити заснован на добро припремљеним принципима који ће бити оријентисани и фокусирани на питања која су у интересу Републике Косово, и дијалог који ће бити заснован на реципроцитету и поштовању територијалног интегритета и суверенитета.

“Потписници споразума ће се увек усаглашавати у вези с питањима која ће се разматрати у дијалогу. Дијалог је одговорност Владе и Влада ће изабрати особу из Самоопредељења која ће водити дијалог“, пише у споразуму.

Иако се нигде не помиње Србија, подразумева се да ће се разговори водити између Београда и Приштине.

Албин Курти је на конференцији за новинаре међутим рекао да ће дијалог бити вођен само са ЕУ и ЕК, као и са косовским Србима.

“Акцент споразума је економски развој, реформе, интеграције Косова и социјални договор. Дијалог ће бити вођен само са ЕУ и ЕК, као и са косовским Србима у циљу њихове интеграције у наше друштво. Од данас почиње велика промена у Косову. Нећемо имати владу Тачи 3, већ нову владу којој ће грађанин Републике бити у центру пажње. У споразуму је све јасно”, навео је Курти, одговарајући на питање новинара ко ће из Самоопредељења бити задужен за вођење дијалога.

У тачки 7 пише да ће Бриселски споразум бити послат Венецијанској комисији како би се утврдило да је у у сагласности са Уставом Косова и људским правима, док се у тачки 8 наводи да ће овај документ бити део програма нове владе.

Новинари су на јучерашњој конференцији, одржаној после потписивања споразума, питали будућег мандатара Рамуша Харадинаја како ће функционисати влада у којој ће бити и Српска листа и Самоопредељење.

“Са Самоопредељењем смо 10. јуна започели заједнички пројекат с једним циљем “Не влади Тачи 3“. Данас је овим споразумом направљен велики напредак. Истовремено, сложили смо се да етничке заједнице преузму своју одговорност као што пише у Уставу Косова и да буду део институција Косова. Нама је добродошло то што је Српска листа са нама. Наш интерес је њихова интеграција”, рекао је Харадинај.

Седница парламента 12. септембра

За 12. септембар заказана је седница Скупштине Косова на којој би требало да буде изабран Иса Мустафа за председника парламента. Међутим, познаваоци прилика на косовској политичкој сцени упозоравају да би могли поново да се договоре да његов избор обори Уставни суд на иницијативу Тачијеве ДПК.

(Данас)