Прочитај ми чланак

РИГОРОЗНА КОНТРОЛА: Од понедељка лов на бахате возаче

0

Saobracajac

У Србији је у првих осам месеци ове године постигнут историјски успех у безбедности саобраћаја јер је страдало 80 особа мање него прошле године. Поред коришћења сигурносних појасева од понедељка почиње контола брзине, техничке исправности возила и уредности докумената.

У акције саобраћајне полиције укључила се и Агенција за безбедност саобраћаја која указује на то где треба појачати, а где смањити активности. Од понедељка вежите се и на задњем и на предњем седишту јер вас очекују ригорозне контроле, кажу у МУП-у.

У првих осам месеци ове године погинуло је 328 особа у саобраћају, што је за 80 мање него претходне године, када је живот изгубило 408 лица. Ово је резултат који дуго није остварен од када се мери безедност саобраћаја али обавеза полиције да до краја године он буде још бољи.

У Управи саобраћајне полиције још кажу да број прекршаја није порастао чак се смањио на 380.000 од почетка године, али се зато и даље не везује 30 одсто возача на предњим седиштима, док на задњим седиштима према независном истражвању чак 98 одсто путника не користи појас.

Од понедељка почиње обједињена акција у оквиру акције Европских полиција чије је основни циљ да се појас правилно употреби.

„Да будемо реални и ви ја на задњем седишту возимо децу то је јако битно, треба да пошаљемо јаку поруку. Свака новина наилази на отпор, временом било је отпора и код дневног светла, то смо успели да некако ускладимо, тако ћемо и овде, време и акција донеће и резулатате“, каже Слободан Малишић из саобраћајне полиције.

Из Агенције за бездност саобраћаја поручују да ако желимо у Европу морамо прихватити и европска понашања. Студија коју је агенција урадила показује да се наши возачи више везују у иностранству или на Коридору 10 него у околини куће.

Такође велика је заблуда да појас спасава само на великим брзинама, јер је његов учинак најбољи баш у граду на мањим брзинама.

Крсте Липовац, директор Агенције за безбедност саобраћаја каже да тек сада креће једна огорчена борба са онима који су нам највжнији а то је тих 30 одсто који не користе појас.

„Тек сад креће прави утицај на безбедност саобраћаја. Они који се буне против друштвених акција, активности и медија морају бити санкционисани“, каже Липовац.

Поред коришћења сигурносних појасева од понедељка почиње контола брзине, техничке исправнопсти возила и уредности докумената. Такође око школа мериће се брзина без заустављања, а пријаве ће бити директно прослеђиване судијама јер у тим случајевима не важе негдобе или билом какаве ургенције.

 

(RTS)