Прочитај ми чланак

ДОЂИТЕ НА „ФИШ ФЕСТ”: Биће хране на тоне

0

fish-fest-logo

Туристичка манифестација „Фиш фест“ биће одржана осми пут, на ушћу Саве у Дунав, код куле Небојша, од 4. до 7. септембра, најавили су данас организатори у Туристичкој организацији Србије (ТОС).

Представница ТОС-а Љиљана Черовић је подсетила да је неко рекао да је Дунав главна улица Европе, додајући да се у тој главној улици не налази само Београд, него и Србија, у дужини од 588 километара.

Дунав је један од важних туристичких производа који ТОС промовише на међународним сајмовима, што показује и број туриста, који долазе управо у места на Дунаву. У тој понуди посебно место заузимају манифестације, међу којима је „Фиш фест“ веома важан, јер се одржава на две реке, казала је Черовићева.

Она је навела да је прошле године Фиш фест имао више од 100.000 посетилаца, додајући да је битно што организатори позивају заинтересоване и из других крајева Србије, да промовишу своје дестинације и вина.

Према њеним речима резултати доласка странаца бродовима су јако добри; од марта до јула у Београд је приспело 304 брода са око 32.000 путника, а очекује се да ће их бити више него прошле године.

Представник Удружења „Дунав у срцу“ Ђорђе Живановић је додао да посета са реке није само са крузерима, већ и са малим бродовима, који долазе у марине, а о којима нема података.

„Наше Удружење покушава да оживи ушће и потез од куле Небојша, а у сарадњи са Београдском тврђавом ове године ће сви посетиоци Фиш феста моћи да посте догађаје на Калемегдану уз 50 одсто попуста“, казао је он.

Акценат феста ће бити на гастрономији, пре свега у припремању рибљих специјалитета, а учесвоваће представници свих бивших југословенских република, као и гости из Турске. Атракцију ће представљати суд од 1.000 литара, у којм ће првог дана гости из Сарајева спремати босански лонац, а у петак ће гости из Хрватске припремити медитерански специјалитет.

У суботу ће бити организовано такмичење новинарских екипа у припремању рибље чорбе, а у недељу професионалних кувара.

Удружење „Камен Србије“ омогуциће свим гостима да праве своје мозаике, које ће моћи или да понесу кући или да их оставе за хуманитарану аукцију, са које ће прикупљена средства ићи за помоћ поплављенима. Манифестацију ће пратити музчки програм, а домаћин је Општина Стари град.

fishfest2

Биће хране на тоне!

Све је спремно за 8. “Фиш фест”, од 4. до 7. септембра испред ресторана “Воденица”, подно Куле Небојша у Београду. Највећа гастрономска смотра на реци нова је прилика да хиљаде посетилаца у подножју Калимегдана пробају најразличитија јела, овога пута из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске.

-Једно је сигурно:хране ће бити у изобиљу – поручују челни људи манифестације Ђорђе и Ненад Живановић.-Осми “Фиш фест” јесте гастрономска, али је истовремено и туристичка и културно-забавна манифестација.

fishfest1

Предвиђено је да први дан буде посвећен сарајевској кухињи, а то значи да ће се на платоу испред “Воденице” припремати чувени “босански лонац” и пите, а биће и рибље чорбе. У “Кукин шоу” опробаће се кувари из Асоцијације шефова кувара и Кулинарске федерације Србије. Радиће и мобилна кухиња ове Асоцијације.

-У госте нам долазе врхунски српски кувари рибље чорбе. Тоне хране припремаћемо на четири места – подсећају организатори.

– Ту је и шерпа од 1.000 литара са храном “прсте да полижеш”, па казан са рибљом чорбим, а изненађење је реплика пећи из неолитског доба у којој ће се крчкати одавно заборављена јела. На “Данима медитеранске кухиње” хиљаде посетилаца пробаће плодове мора и разне врсте риба.

fishfest7

Представници медијских кућа опробаће се у кувању рибље чорбе, али је главна атракција тамичење врхунских мајстора који се такође боре за прво место у кувању рибље чорбе. Смотра има и “зелени кутак” на којем ће неколико невладиних организација промовисати Дунав, а које су, овога пута, припремиле програм за децу. За добро расположење и музички део манифестације задужен је “Накси радио”. Он ће обезбедити и забављаче за најмлађе.

(Вечерње новости)