Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ: Надам се да САД неће помоћи Украјини као Либији

0

lavrov_1102718f

Русија се нада да Америка неће помоћи Украјини да успостави демократију, на либијски или ирачки начин, изјавио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, а објавиле су данас РИА Новости.

Чешки премијер критиковао политику санкција ЕУ против Русије

Пут јачања санкција против Русије је ризичан, изјавио је премијер Чешке Богуслав Соботка.
Према његовим речима, Европа тим санкцијама може нанети штету, првенствено, себи.
Соботка сматра да „је највећи проблем“ у узвратним мерама које „Русија може предузети против држава ЕУ“. Соботка је на самиту ЕУ, који је одржан у суботу у Бриселу, критиковао већ постојеће санкције против Русије.

Ми ћемо подржавати обе стране у Украјини – званични Кијев и снаге самоодбране Луганска и Доњецка, поручио је Лавров.

Поводом посете Америци украјинског председника Петра Порошенка, који ће у Вашингтон отпутовати 18. септембра, Лавров је рекао да ће то бити добра прилика да се види да ли Америка има или нема интерес да политички регулише ситуацију у Украјини.

„Бела кућа је објавила да ће та посета бити искоришћена да се искаже подршка Украјини у њеним тежњама ка демокатији, независности и стабилности“, подсетио је Лавров и истакао:

„Надам се да та демократија неће бити на ирачки или либијски начин и да ће Вашингтон подржавати све снаге у Украјини“.

Само амерички званичници могу имати директан утицај на украјинске владине трупе и зато би требало да умире снаге рата у Кијеву које настављају операције на истоку Украјине, оценио је шеф руске дипломатије.

„Неопходно је да САД искористи свој утицај и пошаље сигнале да се проблеми не решавају војним већ политичким путем“, рекао је Лавров.

Он је, такође, нагласио да је важно да САД и европски партнери подрже разумно компромисно решење у оквиру процеса који је почео на састанку у Минску 1. септембра.

„Тек тада ће бројни позиви за политичко решење моћи да буду примењени, а Русија ће ће томе пружити активну подршку“, додао је Лавров.

eu lideri
Европска унија предлаже значајно ширење санкција против РФ

Европска комисија је предложила ЕУ да рашири списак санкција према Русији, преноси Reuters.

Између осталог, се предлаже ограничење извоза роба двојне намене и додатна забрана приступа руских компанија на тржиште страног капитала.

Осим тога, неке државе су предложиле да се министар одбране РФ Сергеј Шојгу стави на списак лица којима је забрањен улазак у Европску унију. Европска комисија је, такође, предложила да се ограничи учешће РФ у спортским и културним манифестацијама.

(Танјуг, Глас Русије)