Прочитај ми чланак

Путин захтева убрзану изградњу космодрома

0

Putin

Председник Русије Владимир Путин затражио је да буде убрзана изградња космодрома на Далеком истоку земље да би се, како је рекао, прекинула употреба „Бајконура“ у Казахстану. Са новог космодрома биће лансиране све будуће мисије на Месец и Марс.

Путин је разгледао градилиште „Источни“ из хеликоптера, а потом нагласио слабости у ослањању на бивше совјетске републике, пренела је агенција Ројтерс, наводећи пример ракета „зенит“ и „дњепар“ чија производња је у Украјини.

Изградња новог космодрома на тлу Русије један је од Путинових приоритета у реформисању некада пионирске свемирске индустрије Совјетског Савеза, која је у стагнацији већ деценијама

„Наша сопствена инфраструктура космодрома и њихова модерна мрежа омогућиће Русији да ојача позицију суперсиле и да гарантује њену независност“, рекао је Путин.

Русија је већ уложила око 100 милијарди рубаља (око два милијарде евра) у изградњу новог космодрома, а наредне године уложиће још 50 милијарди рубаља, а заменик премијера Дмитриј Рогозин потврдио је да је план непромењив упркос санкцијама и смањењу буџета.

Осим нове свемирске луке, Русија је у јуну представила дизајн нове ракете, прве ракете направљене у постсовјетској Русији у Плесетску.

 

(RTS)