Прочитај ми чланак

ОТВОРЕН ФАКУЛТЕТ ЗА ЦРНОГОРСКИ ЈЕЗИК: Студенти уче „Mонтенегристику“

0

montenegro-flag-wallpapers_32877_1920x1200

Оно што се до скора називало “матерњим” језиком, сад се и званично зове црногорски језик и ове године је кренула прва генерација студената који ће га изучавати. Поједини стручњаци сматрају да је факултет наставак “фаворизовања погубне научне и језичке политике” у Црној Гори, те да је реч о “непотребном расипању новца пореских обвезника за организацију кадровски и научно ризичне институције“.

Прву годину од укупно четири колико имају ове студије овог августа уписало 25 студената који се финансирају из буџета Црне Горе. На факултету су уверени да “има простора за развој монтенегристике” у Црној Гори и поред тога што у Никшићу постоје програми за црногорски и српски језик.

Декан Факултета за црногорски језик, аутор црногорског правопис, Аднан Чиргић одбацио је критике колега са Филозофског факултета у Никшићу и окарактерисао их као “вапај за дугогодишњим монополом и ничим заслуженим привилегијама“.

Фото: Фотер.цом / јцарлоснФото: Фотер.цом / јцарлосн
Поводом отварања факултета за црногорски језик огласио се и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који сматра да тај потез владе представља “прекид континуираног историјског, духовног, просветног и језичког бића Црне Горе.“.

Црногорска влада је у јуну одличила да оснује нови факултет уз образложење да “постоји изражена потреба за наставним кадром” за црногорски језик, који је службени језик у Црној Гори.

У влади су проценили и да ће “монтенегристика, као најмлађа грана славистике, свој будући развој темељити управо на стручњацима образованим на новом студијском програму“.

(Телеграф.рс / Бета)