Прочитај ми чланак

Немачка: Србијо, не таласај, окани се Русије и признај Косово!

0

Став Берлина је да ће било која групација која успе да формира нову косовску владу морати да настави преговоре са Србијом и да обезбеди услове за функционисање специјалног суда за злочине ОВК, пише дневник Коха диторе. Истовремено, од Београда се тражи да се дистанцира од Москве, да се додатно приближи Бриселу и да се припреми „за признавање, или нешто слично, независног Косова“, додаје лист.

fonet-2_fОно кад вам уз осмех све по списку…траже

Дневник пише да је за немачку владу потпуно свеједно ко ће водити извршну власт на Косову, уколико је процес избора извршне власти регуларан и уколико се поштују преузете обавезе према међународној заједници.

Берлин чак истиче да нема ништа против укључивања покрета Самоопредељење у будућу владу Косова, уколико промени приступ према дијалогу са Србијом. Међутим, после сусрета представника Немачке са представницима Самоопредељења оцењено је да се таква промена позиције покрета Аљбина Куртија тешко може догодити.

Истовремено, према Кохи, Косово је једно од два питања за које Немачка очекује да ће бити у фокусу власти у Србији.

„Прво питање је однос Београда према Русији. Од Србије се очекује да се више приближи ЕУ. Косово је друго приоритетно питање за Немачку и од Србије се очекује да постигне свеобухватну нормализацију односа што у последњој инстанци значи признање или нешто слично, односно законски споразум Косова и Србије“, рекао је извор дневника.

(Вести)