Прочитај ми чланак

УКР – РАТ 03.09.’14: Најмање 1000 НАТО војника стиже у Украјину (Мапе)

0

Према подацима штаба Војске Новорусије, за четири месеца борби НАТО-мајданска хунта је имала губитке од чак 43.000 људи: 27.888 је убијено или рањено, 1.649 заробљено и 13.500 су дезертирали и нестали.

Око 460 бораца су изгубиле приватна ратна предузећа, највише пољско ASBS Othago — 194, и америчко Асаdemi — 160 људи. Убијено је 25 припадника америчких обавештајних служби ЦИА и ФБИ.

За четири месеца анти-руске снаге су изгубиле 43 авиона и 22 хеликоптера, као и шест беспилотних летелица.
Снаге самоодбране су уништиле 448 тенкова, 827 оклопних транспортера и борбених возила пешадије, 37 вишецевних бацача ракета „Град“, 19 ВБР „Ураган“ и око 100 разних артиљеријских јединица — показују подаци штаба Војске Новорусије.

Доњецка Република објавила да ће целу своју територију ослободити до краја 2014.

Власти Доњецке Републике обећавају да ће целу своју територију до краја 2014. ослободити од украјинских снага – изјавио је вд министра безбедности ДНР Леонид Баранов.

При том је нагласио да то може бити и раније и оценио да снаге ДНР „коначно нападају“, да „великим снагама, добро и умешно“.

„Расположење је и у руководству и у армији добро. Чим југ Републике ослободимо – кренућемо даље. Ствари стоје тако да су украјински виши официри све напустили, па су и у таквим градовима као што је Славјанск остали само поручници. Сви остали су – подвукао је Баранов – све побацали, покупили своју имовину, све што су напљачкали заједно са својим војницима, поседали у скупе аутомобиле, отете од становника Донбаса, и одмаглили за Кијев“.

Војни врх у Доњецку саопштио је да су Украјинци од ноћас имали 320 убијених и рањених, а да су његове снаге преузеле контролу над местом Сигнаљноје.

britanski vojnik 8

САД НАСТАВЉАЈУ СА ПРИПРЕМАМА ВОЈНИХ МАНЕВАРА У УКРАЈИНИ

САД настављају са припрема за војне маневре „Брзи трозубац“ у западној Украјини који ће трајати од 16. до 26. септембра и на ком ће, поред украјиснких снага, учествовати најмање 1.000 војника из НАТО и других земаља.

Ови маневри били су претходно заказани за јул, али су због рата на истоку земље померени. Уколико се маневри одрже то ће бити први пут да америчка војска, званично, долази у Украјину.

ukrajina vojnici x0

ПРОРУСКЕ СНАГЕ ЗАУЗЕЛЕ ВАЖАН АУТОПУТ У ИСТОЧНОЈ УКРАЈИНИ

Проруске снаге самопроглашене Доњецке Народне Републике данас су заузеле важан аутопут који повезује градове Доњецк и Маријупољ, јавља Итар-Тасс, позивајући се на локалне власти.

Тај аутопут је од великог значаја зато што пролази поред градова Докучајевск и Новотројцкоје одакле су украјинске снаге гранатирале Доњецк.

Аутопут Доњецк-Маријупољ пролази кроз насеље Јеленовка одакле су проруске снаге раније потиснуле украјинске снаге. Итар-Тасс није могао да добије потврду ове информације из других извора.

БАТАЉОН „ДОНБАС“ ДОБИО ПОЈАЧАЊЕ И ТЕШКО НАОРУЖАЊЕ

Украјински добровољачки батаљон „Донбас“ добио је, после тешких губитака, појачање и сада броји 700 бораца. Такође наоружан је и тешком оруђем, до нивоа тенка.

Овај батаљон основао је екстремни десничар Дмитриј Јарош, а финансира га један од украјинских тајкуна.

Припреме за офанзиву

Огромна колона војне технике Оружаних снага Новорусије са преко 100 возила снимљена данас југоисточно од Луганска. По свему судећи, проруске снаге се припремају за велику офанзиву и на северном делу фронта.

ДНР: ЗАРОБЉЕНИ ПОЉСКИ НАЈАМНИЦИ

Вршилац дужности министра државне безбедности Доњецке народне републике Леонид Баранов саопштио је да су проруске снаге током недавних борби заробиле неколико пољских најамника који су се борили у редовима украјинске војске.

Он је истакао и да је велики број најамника у украјинској војсци, и да професионални „пси рата“ долазе из многих земаља.

Најамници, амерички, британски, пољски… не ратују само као саветници у штабовима и управама у Кијеву, већ се боре и на самом фронту.

ЗБОГ НЕПРЕСТАНЕ ПАЉБЕ НА ДОЊЕЦК ЉУДИ ЖИВЕ У СКЛОНИШТИМА

Због непрестаног пуцања на Доњецк његови житељи принуђени су да практично живе у склоништима, известиле су данас украјинске агенције, преносећи и деманти Кијева да су украјински војници напустили у понедељак позиције на аеродрому Доњецк. Због сталне паљбе на Доњецк људи су принуђени практично да живе у склоништима а за неке житеље града склоништа су постала „друга кућа“, јер од њихових кућа није остало ништа, известила је агенција УНН.

Укринформ наводи да су становници Доњецка који живе близу аеродрома склоништа од граната опремили у подрумима њихових кућа.

ukrajina lugansk civili

ОЕБС: Луганск је на ивици хуманитарне катастрофе

Луганску прети хуманитарна катастрофа, јер су услед напада уништени водоводни системи у граду. До тог закључка су дошли учесници специјалне посматрачке мисије ОЕБС.

Посматрачи су посетили Луганск и уверили се да у граду нема воде и струје, да ради само једна болница. Испоставило се, такође, да се смеће уопште не одвози из града, нема испорука хлора за чишћење воде, фали лекова, храна је поскупела.

У таквим условима житељи напуштају град. У последњих два дана је по хуманитарном коридору изашло више од 1.700 људи.

Власти Естоније спремне да разместе сталну базу НАТО

Естонија је спремна да на својој територији размести сталну војну базу Североатлантске алијансе, изјавио је председник те земље Томас Хендрик Илвес.

Према његовим речима, присуство НАТО војске ће бити баријера на путу евентуалне војне експанзије са стране Русије.

Копнена мисија НАТО на територији Европе дејствује само на Космету. Миротворци НАТО су тамо присутни од 1999. године,Ваздушне снаге организације патролирају пространством Естоније, Литваније и Латвије.

UKRAJINA VOJSKA 34 x0

БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ ЗА 02.09.’14

И даље је приметна велика нетрпељивост између армијских командних структура и јединица Нацгарде и Десног сектора на терену. Јуче је лидер ДС Димитри Јарош, оштро критиковао неспособност официрског кадра ВУ, у борбама око „проклетог Иловаиска“, а који је одговоран за неочекивано велике губитке његове сабраће која је ту заувек оставила своје кости. Он инситира да се све расположиве снаге, укључујући ту и врхушку из Кијева, лично ангажују у да спасу шта се спасти да пробијањем обруча до опкољених батаљона.

Што се тиче медија под контролом ДНР и ЛНР данас су разне интернет портале запљуснуле стотине фотографија заплењене и уништене технике из троугла Старобешево-Амросивка-Новоазовск на којима се не виде само велики губици, него заиста комплетан пораз украјинске АТО на овом простору. Само током последњих дана на потезу око Старобешева у руке снага ДНР је пало готово 700 заробљених украјинских војника.

Фокус данашњих операција оклопно-механизованих и пешадијских јединица ДНР и ЛНР је опкољавање и ликвидација Делбацева у циљу одстрањивања било какве будуће опасности пресецања везе Доњецк-Луганск као и опкољавање непријатељске групације око Новотроитског. На простору северно и западно од Мариупоља су веома активне ИДГ које нападају пунктове УВ и батаљона „Азов“ на комуникацијама око овог града.

Позивајући се на саопштења из СНБО Украјине, кијевски медији преносе:

„Током сукоба сепаратисти су приморали украјинску војску да се повуче из Весјеле Горе. Тако је, ликвидиран последњи мостобран за напад на Луганск. Весјела Гора у Славјаносербском округу је кључна тачка, јер омогућава да се контролише прилаз од Северског Доњецка до пута за Луганск“.

Кијевски медији су потврдили и да је место Новотроицкое под контролом Народне војске. Новотроицкое се налази на путу Х20. Пут повезује Мариупољ са Доњецком.

Луганск – дејство минобацача Народне војске

Преглед стања на ратишту за 02.09.’14

Ситуација се није битно променила. Снаге Народне војске покушавају да одрже примирје у циљу осигурања безбедности хуманитарног коридора за евакуацију.

На разним локацијама, Народна војска наставља са повременим борбама у циљу контроле повлачења кијевских снага.

На Доњецком правцу Народна војска артиљеријском ватром дејствује по позицијама артиљерије, тенкова, људства и опреме кијевских снага, а у области Староласпа, Новоласпа, Орлово-Ивановке, Каменке и Тоненкое.

Као резултат успешних акција Народне војске, батаљону „Шахтјорск“ су нанети тешки губици у близини Јасиновате.

На правцу Луганска кијевске снаге настављају са напуштањем положаја.

Као резултат жестоке борбе Народна војска је успела да уништи упориште код Пјерјеможноја. Губици кијевских снага су шест тенкова, до четири пешадијска борбена возила, оклопни транспортер, до шест возила „Урал“, и до неколико десетина погинулих и рањених.

Тренутно се врши извиђање локација код Круглига и Лутугина јер је примећено присуство Националне гарде.

Током патроле на деоници Новосветловка – Хрјашјеватоје је откривен минирани, са великом количином експлозива војни аутомобил „Урал“ који је уништен.

На Мариупољском правцу кијевске снаге су вршиле напоре да одрже тренутну линију фронта. У самом граду настављају са изградњом утврђења и постављањем противтенковских препрека на улазима у град.

Укупни губици кијевских снага су: осам тенкова, шест топова и минобацача, четрнаест пешадијских борбених возила и оклопних транспортера, тридесетчетири моторна возила, а убијено је и рањено неколико десетина војника кијевских снага.

Током чишћења места Амвросијевке заплењена су у добром стању два тенка, три самоходне хаубице, као и три возила која захтевају мање поправке.

Кликни да увећаш мапу

Кликни да увећаш мапу

Код Луганска две бригаде кијевских снага у окружењу

Народна војска је ставила у обруч 24. моторизовану бригаду у близини места Петровское. У окружењу се налази група од10 тенкова, 12 оклопних транспортера и 1250 припадника кијевских снага.

Код места Бјелорјечноско Народна војска је блокирала велику групу 30. механизоване бригаде, а у њој се налази до 15 тенкова, 20 разних оружја и минобацача разног калибра, 30 пешадијских борбених возила и оклопних транспортера, као и 500 војника. Народна војска је одлучна да заврши потпуно окружење кијевских снага и ослободи територију.

Према обавештајним извештајима, велики број војника кијевских снага који се је нашао у обручима је потпуно деморалисан и трпе велике губитке у последње време.

Такође 24. Јаворова бригада и 30. Новоград-Волински које су попуњене необученим војницима су претрпеле велике губитке и обавештајни подаци указују да су изгубиле до 70% људства.

Имајући у виду ове околности, команда Народне војске је саопштила да не желећи узалудно крвопролиће, спремна је да пружи хуманитарни коридор за војнике кијевских снага који су одлучили да прекину учешће у братоубилачком грађанском рату. У случају позитивне одлуке кијевских власти, моћи ће да се избегну непотребне жртве, те ће се сачувати стотине живота, стоји у саопштењу Народне војске.

УНИШТЕН АЕРОДРОМ У ЛУГАНСКУ

Аеродром у Луганску разрушен је, јавили су данас украјински и руски електронски медији, позивајући се на луганске власти.

Вршилац дужности начелника обласне администрације Ирина Веригина изјавила је да не постоји могућност слетања авиона, јер је писта уништена.

Самопроглашене републике у Украјини траже равноправност

Самопроглашене Доњецка и Луганска Народна Република траже не посебан статус региона, већ захтевају од Кијева равноправност, изјавио је премијер ДНР Александар Захараченко.

Према његовим речима, руководство републике ће сести за преговарачки сто са Кијевом као равноправан партнер, тек после потпуног повлачења украјинске армије.

Представници ДНР и ЛНР су у понедељак објавили заједничку преговарачку позицију уочи сусрета Контакт групе за регулисање украјинске кризе у Минску. Они су позвали Кијев да призна њихов посебан статус и обезбеди одговарајуће законодавне гаранције.

Andrej Lisenko
Кијев може променити формат војне операције на истоку земље

Формат специјалне операције на истоку Украјине, који спроводи украјинска армија ће се променити, изјавио је званични представник Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Андреј Лисенко.

„Одлука о промени тог формата још није донета, али ја мислим да ћемо ускоро чути нове одлуке, укључујући и кадровске“, рекао је он.

Председник Украјине Петрар Порошенко је у понедељак у Генералштабу оружаних снага Украјине са официрима одржао седницу посвећену ситуацији на истоку земље.

Лавров критикује идеју Кијева о уласку у НАТО

Иницијатива за одустајање Украјине од неутралног статуса и уласка у НАТО подрива мировне напоре за регулисање украјинске кризе, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Према његовим речима, „ова иницијатива се појавила управо онда, када су се после сусрета у Минску почели назирати договори, како би се у оквиру процеса Контактне групе пронашла решења за садашњу унутрашњу украјинску кризу, а која су прихватљива за све стране “.

Он је рекао да „партија мира“ у Кијеву покушава да прогура преговарачко решење кризе у Украјини, а „партија рата“ предузима кораке „који су апсолутно усмерени на подривање свих тих напора“. Лавров је изразио жаљење због тога што овакве кораке активно подгревају Вашингтон и неколико европских престоница

ukrajina vesti civili u Lugansku )

HRW: Украјинска армија одговорна за смрт цивила

Украјинска армија је одговорна за неселективно коришћење артиљерије и ракета у украјинском граду Луганску, стоји у извештају организације за заштиту људских права Human Rights Watch (HRW).

„Коришћење оружја експлозивног типа и тако широког дејства у граду са цивилним становништвом је сасвим неприхватљиво и, практично, неизбежно води ка жртвама међу цивилима“, тврде заштитници људских права.

Према њиховим подацима, у Луганску је од маја погинуло око 300 цивила, углавном, у артиљеријским, минобацачким и ракетним нападима.

На самиту НАТО ће се размотрити питање повећања борбене готовости и отварања нових база

На самиту НАТО, који ће се одржати у Велсу 04-05. септембра, ће се размотрити питање повећања борбене готовости натовске армије и отварања нових војних база у источној Европи, рекао је у интервјуу за РИА Новости заменик секретара Савета безбедности Русије Михаил Попов.

Према његовим речима, САД већ појачавају формације армије НАТО у Прибалтици. Планирано је пребацивање тешког наоружања, посебно тенкова, у Естонију. „И то непосредно код границе са Русијом“, рекао је Попов. Он је, такође, саопштио да ће Русија до краја 2014. године усвојити ревидирану војну доктрину у вези са појавом нових претњи држави.

(РТ, Глас Русије, Факти, Агенције, БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ, СРБИН.ИНФО, Доњецка Народна Република)

45