Прочитај ми чланак

Дачић: Не потписујемо мировни споразум са владом у Приштини

0

laghum-dacic-4_f

Србија неће потписати међународни мировни споразум са Косовом, категоричан је у изјави Ивица Дачић, министар спољних послова и потпредседник Владе Србије. С друге стране, одлазећи „премијер“ Косова Хашим Тачи најављује скоро потписивање тог споразума, као увертиру за почетак друге фазе дијалога.

Како за Данас оцењују стручњаци упућени у дијалог Београда и Приштине, посредством Европске уније, до потписивања тог споразума ће морати да дође, упркос негирању у Србији, али, ипак, не у скорије време, како тврди Хашим Тачи.

„Хашим Тачи ту мисли на међусобно признање Србије и Косова. Србија неће потписати тај споразум“, каже Ивица Дачић.

Премијер Косова је прошле недеље у Бриселу рекао немачкој канцеларки Ангели Меркел, али и свима присутнима на конференцији о Западном Балкану да је „Косово спремно да настави други део фазе дијалога“ која би, како је рекао, требало да се оконча „међународним споразумом о миру између Косова и Србије“.

„О томе је говорио министар спољних послова Косова пред СБ УН, што је одраз њиховог слепила. Они мисле да је све већ решено што се тиче статуса и само на нас треба извршити притисак. Ми нисмо променили наш став и сви договори који су постигнути били су статусно неутрални“, изричит је Дачић.

Енвер Хоџај је пред СБ УН рекао да је Косово спремно за наставак дијалога са Србијом до пуне нормализације односа, али да дијалог не треба да буде бесконачан и да треба да буде окончан потписивањем међудржавног мировног споразума.

Према речима политичког аналитичара Душана Јањића, потписивање међународног мировног споразума између Србије и Косова предвиђено је документом који су написале Велика Британија и Немачка, у октобру прошле године.

„У такозваном ‘нон-пејперу’ Велике Британије и Немачке које су прихватиле и друге земље ЕУ, и који ће ући у преговарачки оквир Србије и ЕУ, односно поглавље 35, пише да ће након постизања пуне нормализација односа Србије и Косова бити потписан један свеобухватни, правно обавезујући споразум. То је управо тај споразум – међународни мировни споразум, о којем говоре косовски званичници. Тачи, дакле, није говорио неистину у Берлину о нужности потписивања мировног међудржавног споразуме, али је говорио о нечему што ће се догодити за неколико година. Он је то учинио, претпостављам, због унутрашње политичких потреба – као да је реч о нечему што би требало да се догоди сутра“, закључује Душан Јањић. 

Сељими: Следи успостављање односа

Петрит Сељими, саветник премијера Косова, каже за Данас да следећа фаза бриселског процеса мора да води према дугорочној солуцији односа између Косова и Србије. „Док је Бриселски споразум из 2013. био важан за укидање двовлашћа на северу и поштовању територијалног интегритета Косова, следећа фаза води према успостављању добросуседских односа и затварању свих отворених питања између две државе у форми перманентног међународног споразума, који ће признати реалност Косова као државе признате од огромне већине европских држава. Тај мировни споразум мора да буде имплементиран пре него обе државе буду у финалној фази интеграција“, закључује Сељими. 

(Данас)