Прочитај ми чланак

УКР – РАТ 01.09.’14: Готово је – Мариупољ у потпуном окружењу! (Мапе)

0

Да желим, могу да заузмем Кијев за две недеље, рекао је руски председник Владимир Путин у телефонском разговору председнику Европске комисије Жозе Мануелу Барозу.

Наводно су о Путиновој претњи информисани и други политички челници у Европи па и немачка канцеларка Ангела Меркел. Она је у понедјељак Русији запријетила увођењем нових санкција.

Подсетимо, Путин је недавно изјавио да су руске оружане снаге, уз подршку нуклеарног арсенала, спремне да се супродставе свакој врсти агресије.

Данас у Минску ће бити одржана седница трилатералне Контакт групе за исток Украјине.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров потврдио је данас да неће бити војне интервенције Русије у Украјини, али да се украјинска војска мора повући с положаја с којих може да гађа цивилне циљеве и заложио се за хитно примирје на украјинском истоку.

Већина градова на Криму остала је протекле ноћи без струје, а локалне власти оптужиле су Кијев за саботажу.

Новоросија преузела контролу над важним градом Амвросијевка

Снаге Новоросије потпуно су ослободиле веома значајан град Амвросијевку.

Саопштењу о овом успеху су придодале: „Двема гранатама су отворена врата седишта украјинске Службе државне безбедности. Тако је ликвидирано последње жариште отпора. У јуришу на зграду украјинске државне беузбедности учествовали су рођаци оних који су у њој мучени. Зато заробљених није било“.

На другим фронтовима, снаге Новоросије су од ноћас заробиле 13 украјинских падобранаца из 80-те аеромобилне бригаде. Сви су заробљени приликом преузимања контроле над аеродромом Луганска.

Истовремено су убиле или ранике до 100 војника кијевске хунте.

maripulje mapa 01.09

Мариупољ у потпуном окружењу 

За два дана Народна војска је успела да изађе на обалу Азовског мора, западно од Мариупоља, ослободивши Стародубовку, Бојевоје и Чјервоноје Поље, те је тако успела да кијевске снаге потпуно стави у окружење. Напад на сами град Народна војска није вршила.

Дњепропетровски гувернер Игор Коломоиски изјавио је раније да град узима под своју заштиту, али је у исто време извео из града батаљон Дњепар-1 кијевских снага. У сваком случају, кијевске снаге покушавају добију војну помоћ. Све путне комуникације између Мариупоља са другим местима у региону су пресечене. Познато је да су у овом тренутку у Мариупољу стационирани батаљони „Азов“ и „Шахтјорск“ и друге борбене формације, а била је и послата у град директно са параде прошлог месеца и Национална гарда.

Народна војска је успела да оствари још једну победу на Азовском мору. Народна војска је уништила и патролни чамац кијевских снага у близини места Широкино и Безименје која се налазе 10-20 километара источно од Мариупоља.

ukrajina zarobljeni vojnici23

Народна војска код Иловајска заробила 700 војника кијевских снага

Народна војска је током протекла два дана заробила око 700 украјинских војника. Чак 80 одсто заробљавања догодило се по завршетку борби за Иловајск где су кијевске снаге претрпеле један од својих највећих пораза. Ову бројку је саопштио на конференцији за штампу у Кијеву Владимир Рубан, шеф Центра за размену заробљеника. При том је исход кијевског напада на Иловајск назвао „катастрофом“.

Нешто пре Рубана, портпарол украјинског Савета за националну безбедности и одбрану, Андреј Лисјенко, рекао је само оволико:

„Ситуација код Иловајска ванредно је тешка. Не бих да говорим о подробностима све док не буде завршена операција извлачења наших снага из обруча. Кривци за ситуацију биће кажњени“.

Ни Рубан ни Лисјенко нису открили колико су снаге хунте имале погинулих у борбама за Иловајск, али је спикер Врховне Раде, Александар Турчинов, већ затражио од Петра Порошенка објави „дан жалости за погинулим код Иловајска“. Део истине о „проклетом Иловајску“ открио је вођа украјинске ултранационалиситичке полувојне формације Десни сектор Дмитриј Јарош.

Изјавио је да су „специјални одреди“ те организације имали значајне губитке на југоистоку Украјине.

„Током последњих недеља, у тешким борбама код Саур-Могиле, Амвросијевке, Старобешева и проклетог Иловајска изгубили смо око 30 наше браће из Десног сектора који су били додељени добровољачким батаљонима „Дњепар“ и ‘Донбас’“ – истакао је Јарош.

Као један од узрока пораза, Јарош је навео „низак морално-психолошки ниво, одсуство борбеног духа и дисциплине неких припадника Оружаних снага Украјине“ и „панични страх у високим кијевским кабинетима добровољачког покрета“.

Вођа Десног сектора истакао је такође „нестручност неких генерала који командују операцијама“, и „незадовољавајуће материјално-техничко снабдевање јединица на фронту“.

По његовим речима, недовољно су наоружане не само добровољачке јединице, већ и Оружане снаге Украјине.

„Већи део оклопне технике не губимо због тога што је напуштају посаде, већ зато што је неисправна – или не може да се креће или да пуца“ – нагласио је Јарош. Према подацима Информационог бироа армије југоистока Украјине, губици украјинских снага у ноћи на 31. август износили су око 120 људи (мртви и рањени). Разоружано је и заробљено 200 украјинских војника, наводи Информациони биро.

ukrajina vojska 56

ПРЕГЛЕД СТАЊА НА РАТИШТУ ЗА 01.09.’14

Током дана ситуација се није битно променила. Народна војска је покушавала да одржи режим „прекида ватре“.

У Доњецком правцу кијевске снаге су наставиле са евакуациом људства, мртвих и рањених у областима насеља Осиково, Металист, Многопоље, Кутјениково, Амвросијевка и Саур-Могила. За ову намену је било ангажовано 21 возило и 42 војника.  Народна војска је предала затворенике Међународном комитету Црвеног крста.

Артиљерија Народне војске је дејствовала по кијевским снагама на западној периферији Доњецка у Георгијевци. Уништена су два возила „Урал“ и БТР. Погиунуло је пет војника кијевских снага.

Као резултат брзе акције Народне војске ослобођена су и места Благодатноје, Радчански и Вахрушјево. У рејону Јеленовке је одбијена група диверзаната те је ојачана контрола подручја.

На правцу Луганска главни напор кијевских снага био је фокусиран на Лутугино. Као одговор на то, артиљерија Народне војске је дејствовала по положајима кијевских снага, а уништен је један ВБР „Град“, два БТР-а и једно возило. Губици у људству кијевских снага су седамнаест мртвих и рањених.

Народна војска је ослободила и насеље Малониколајевку.

На правцу Мариупоља кијевске снаге су усмерене на одржавање линије фронта јер су се нашле у окружењу. Потврђене су и информације о уништењу два патролна чамца кијевских снага поред Мариопуља.

Укупни губици кијевских снага су ВБР „Град“, три оклопна транспортера, седам моторних возила и два патролна чамца. Губици у људству су до четрдесет убијених и рањених војника. Заробљено је девет.

Порошенко ће тражити да САД прогласе ЛНР и ДНР за терористичке организације

Украјински председник Петар Порошенко планира да током посете САД, која је заказана за 18. септембар, покрене питање о проглашењу ДНР и ЛНР терористичким организацијама. Он је ово изјавио у Кијеву на састанку са Робертом МенендЕсом, шефом Комитета за међународне односе америчког Сената.

Раније је јављено да је АМЕРИЧКИ сенатор тражио слање војне помоћи Украјини.

Порошенко је, такође, захвалио Менендесу за иницијативу САД да се Украјини додели статус главног савезника ван НАТО блока.

НАТО ништа не зна о томе да ли се у Мариупољу налазе њихови официри

Званична представница НАТО-а Оана Лунгеску изјавила је да ништа не зна о томе да ли се у Мариупољу (Доњецка област) евентуално налазе официри Алијансе.

Раније су устаници Доњецке народне републике изјавили да је у том украјинском граду блокирано пет до шест официра НАТО-а. Место на коме се налазе није познато из строго поверљивих ралога. Али чињеница је да из Мариупоља не могу да оду, наглашено је у ДНР.

 

Доњецк-Старобешево

Борци једне од јединица војске ДНР позирају поред својих заплењених трофеја у овом месту.

Заиста, посматрајући оволику количину нетакнуте технике може се са сигурношћу потврдити да су снаге под контролом Кијева у овом моменту потпуно разбијене и обезглављене…

Дефетизам и паника је присутна на сваком кораку. Не треба пренебрегнути ни улогу специјалног рата унутар командног ланца у УКР војске, на присуство убачених шпијунских елемената који додатно уносе неред у командовање јединицама на терену.

Устаници предали украјинској страни тела 35 погинула војника

Устаничке снаге Донбаса саопштиле су да су до сада предали украјинској страни тела 35 погинула војника, као и најмање 400 заробљеника, од којих су 72 рањена. Податке је навео представник прес-службе војске Новорусије.

Он је саопштио да су снаге ПВО на подручју села Мерешки обориле украјински авион Су-27, који је кршио споразум о прекиду ватре. Устаници су током ноћи погодили два хеликоптера украјинских снага на једном од теренских аеродрома и уништили два оклопна возила и два магацина са муницијом.

Он је, такође, изјавио да су украјинске снаге током гранатирања луганског аеродрома употребљавале међународним конвенцијама забрањену касетну муницију.

Кликни на мапу да је увећаш

Кликни на мапу да је увећаш

Доњецка Народна Република – ратни извештај за 01.09.’14

Након јучерашњег ослобађања Луганског аеродрома, Војска Новорусије је разбила украјинске снаге и на Доњецком аеродрому. У току је чишћење преосталих непријатељских „џепова“.

Према незваничним подацима, Војска Новорусије је забетонирала све излазе из подземних ходника аеродрома, у којима се још крију непријатељски војници, међу којима има око 200 пољских плаћеника; постављен им је услов да се предају, иначе ће бити уништени.

Украјински званичници су признали да је преко 700 њихових војника заробљено јужно од Доњецка, а руководилац Центра за размену заробљеника, Владимир Рубан, ситуацију је назвао „катастрофом“.

У околини Амвросијевке Војска Новорусије је заробила велику количину наоружања, међу којима и моћну самоходну хаубицу „Гиацинт“, калибра 152 мм.

ukrajina vojska 52
Губитци украјинске војске код Мариупоља; блокирани НАТО официри

Снаге Ново Русије су код Мариупоља обориле украјински Су-25 и два хеликоптера Ми-8, јавио је штаб народне самоодбране. Према овом извору, у борбама на овом фронту рањено је и погинуло око 100 УКР војника у последња 24 сата.

Као резултат борби народне милиције и украјинских снага, Украјинци су претрпели следеће губитке: уништена су им 2 тенка,  око шест ракетних бацача, два оклопна транспортера, 14 артиљеријских оруђа, 24  моторна возила и два магацина са муницијом – наводи штаб проруских снага.

Такође, овај извор наводи, да су пет или 6 високих официра НАТО блокирани у Мариупољу; и да нису у могућности да изађу из овог лучког азовског града.

Пораз хунте код Новосветловског

Видео клип показује оклопна возила и лешеве војника који припадају батаљону „Ајдар“ и УКР војницима који су били на аеродрому Луганск.

ДОЊЕЦКИ АЕРОДРОМ

Доњецки аеродром није синоћ у потпуности ослобођен. Кијевске снаге су напустиле део аеродрома, али намеравају убрзано да напусте цео, пошто УКР војска хоће са свим својим расположивим снагама да ојача јужни фронт код Мариупуља. Аеродром је имао стратешки значај као одскочна даска за напад на Доњецк, али како је тренутно сада немогуће заузети Доњецк, аеродром губи стратешки важност за кијевску хунту.

Војска Новоросије ће у сваком случају покушати да у потпуности ослободи аеродром и тако отклони сваку опасност да Доњецк са те позиције буде свакодневно бомбардован.

По преузимању Доњецког аеродрома треба очекивати да ће војска ДНР убрзано добити и своју ратну авијацију.

Важно је напоменути да акције за ослобађање аеродрома у Доњецку и Луганску су текле истовремено што указује да проруске снаге одлично координишу своје активности на оба фронта.

Заробљени украјински војници

У артиљеријском гранатирању оштећен гасовод у западном делу Доњецка

У артиљеријским нападима на украјински град Доњецк оштећен је гасовод у западном делу граду, каже се на сајту градског већа. Од последица експлозије избијена су сткала на две зграде.

За сада нема прецизних информација о евентуално настрадалим особама.

valerij-heletej-foto-reuters-1409559373-560567

УКР МИНИСТАР ОДБРАНЕ: „Украјина у рату са Русијом“

Украјински министар одбране Валериј Хелетеј изјавио је да руских војника има у Доњецку и Луганску и да је „Украјина у рату са Русијом“.

„Руских војника има не само у Доњецку, већ и у зони аеродрома у Луганску. Има их и у другим градовима“, рекао је министар за телевизију Интер.

Он је рекао да „Русија одлучује о томе шта ће се догодити у Донбасу“, индустријском региону у којем се налазе рудници угља, а где су и Доњецк и Луганск.

Кијев и Запад тврде да Москва у источну Украјину шаље војнике да подрже проруске побуњенике који се боре против снага лојалним Кијеву, што Русија негира.

ЛАВРОВ: НЕЋЕ БИТИ ВОЈНЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕА РУСИЈЕ У УКРАЈИНИ

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров потврдио је данас да неће бити војне интервенције Русије у Украјини, али да се украјинска војска мора повући с положаја с којих може да гађа цивилне циљеве и заложио се за хитно примирје на украјинском истоку.

„Рачунам веома на преговоре заказане за данас, пре свега фокусирајући се на споразум о хитном и безусловном примирју (у Украјини)“, рекао је Лавров поводом састанка трилатералне Контакт-групе у Минску којој ће присуствовати представници Украјине, ОЕБС-а, Русије и, вероватно, проруских снага са украјинског истока.

Лавров је потврдио да, што се тиче Русије војне интервенције у Украјини, ње неће бити и да је Москва „искључиво за мирно решавање те најтеже кризе, те трагедије“, пренела је агенција АФП.

„Морамо да седнемо и разговарамо, али не да инсистирамо на нереалним захтевима да се ‘побуњеници’ одрекну оружја и оставимо да буду убијени. То је све што Петро Алексејевич Порошенков мировни план циља“, рекао је Лавров у сусрет са студентима на Московском државном институту за међународне односе.

Уколико нових санкција Европске уније (ЕУ) или Сједињених Америчких Држава (САД) буде, Лавров је навео да ће то приморати Русију да заштити своју привреду, грађане и предузећа“.

„У случају нових санкција због украјинске кризе, ми ћемо, пре свега, поћи од наших сопствених интереса – заштите наше економије, заштите наше социјалне сфере, заштите нашег бизниса и у исто време извући закључке из акција наших партнера“, рекао је Лавров, додаје агенција Ројтерс.

pšroruski tenk(1)

ДВОЈИЦА УКРАЈИНСКИХ МОРНАРА НЕСТАЛА

Двојица морнара су нестала, а седморица су повређена у јучерашњем артиљеријском нападу на украјински патролни брод у Азовском мору, саопштила је данас украјинска Обалска стража.

„Брод је потонуо. Успели смо да спасемо осам морнара, захваљујући другим бродовима који су притекли у помоћ. Седморица њих су рањена или су задобили опекотине. Двојица морнара су нестала. Спасилачка операција се наставља“, изјавио је представник Обалске страже Серхиј Астахов.

„После анализе ситуације, верујемо да је напад изведен артиљеријским системом, али још не знамо одакле је отворена ватра“, рекао је Астахов Ројтерсу.

Украјинска погранична служба саопштила је јуче да су два њихова патролна брода нападнута у близини града Маријупољ, на обали Азовског мора.

Мариупољ се налази око 50 километара од руске границе и 35 километара од Новоазовска који су преузеле проруске снаге.

Како је пренео Ројтерс, један од команданата проруских снага, Игор Стрелков, навео је на једној друштвеној мрежи да су напад извеле проруске милиције и да је „тиме нанет први пораз непријатељу на мору“.

КРИМ ПРОТЕКЛЕ НОЋИ БЕЗ СТРУЈЕ

Већина градова на Криму остала је протекле ноћи без струје, а локалне власти оптужиле су Кијев за саботажу.

Синоћ је смањен на трећину доток струје из Украјине на Кримско полуострво, а међу градовима који су остали без електричне енергије били су и Јалта и Севастопољ, пренео је АФП, позивајући се на Итар-Тас с.

Доток струје је, у међувремену, поново успостављен, а украјинска страна није навела никакво објашњење за нестанак, саопштила је електроенергетска компанија Крименерго. Гувернер Крима Сергеј Аксјонов оптужио је Кијев да користи струју као оружје за вршење притиска на полуострво.

„То је најновији чин саботаже који су починиле украјинске власти, овај пут са циљем да омету припреме за почетак школске године“, рекао је Аксјонов, како је пренела РИА Новости.

Из Кијева засад нема коментара на те оптужбе. Крим, који је у марту прогласио независност и припајање Русији, добија 80 одсто струје од Украјине.

onjeck aerodrom ukrajina 2

АГЕНЦИЈА НОВОРОСИЈА: Преузета контрола над аеродромима Луганска и Доњецка

Претходно Новоросија јавила – а агенција ИТАР-ТАСС пренела – да је на аеродрому Доњецка избио велики пожар. Уз напомену: „Засад није јасно шта је са припадницима украјинске казнене експедиције који га држе”.

Заједничка информативна агенција ДНР и ЛНР– Новоросија – објавила је ноћас да су њихове армије успеле да овладају аеродромима Доњецка и Луганска.

Позивајући се на Ивана Приходка, председника Ворошиловске општине главног града ДНР, агенција је саопштила да је аеродром Доњецка „очишћен од украјинских војника”.

Приходко је још додао: „Аеродром је пао! Ово је прави празник!”

Три сата раније, Новоросија је јавила – а агенција ИТАР-ТАСС пренела – да је на аеродрому Доњецка избио велики пожар. Уз напомену: „Засад није јасно шта је са припадницима украјинске казнене експедиције који га држе”.

Агенција је убрзо потом, позвавши се на извештача руске телевизије LifeNews, објавила да је прузета контрола и над луганским аеродромом који је због ратних дејстава затворен још од маја.

Претходно је војни врх ЛНР саопштио да су артиљеријом са територије аеродрома били отерани припадници батаљона „Ајдар” и страни плаћеници.

По различитим проценама, на луганском аеродрому је било до 2.000 припадника украјинске националне гарде са свим потребним наоружањем и ратном техником.

ФРОНТАЛНОГ НАПАДА НА МАРИУПОЉ НЕЋЕ БИТИ: Прво креће 50 „специјалних борбених група“

Сасвим је могуће да фронталног напада Армије Доњецке Републике на Мариупољ неће бити.

Из војног врха у Доњецку процурило је да ће ослобађање другог по величини и значају града ДНР бити поверено 50 „специјалних борбених група“ и неколико „јуришних колона“ које ће деловати као „нападачки клинови“. Тамо где (и када) „специјалне групе“ отворе пролаз или ослабе одбрану Украјинаца.

У самом Мариупољу се појачава паника. Мештани су већ почели да постепено уклањају са зграда украјинску државну симболику.  Панику је појачала и изјава командира батаљона „Восток“ Александра Ходаковског да ће ће Армија ДНР започети офанзиву и према Запорожју, Херсону и Криму. Додуше, објаснио је да то није тренутни, већ „саставни део коначног циља“.  Ходаковски је објаснио да такав удар омогућава излазак Доњецке Републике на море.

Украјинци су, иначе, сами признали да су минуле ноћи имали 120 погинулих и рањених.  Снаге Новоросије тврде да су заробиле 200 украјинских војника и да су преотеле шест тенкова и осам других оклопних возила.

МУП УКРАЈИНЕ: БАТАЉОН „ДОНБАС“ БИЋЕ ПОПУЊЕН И ОПРЕМЉЕН ТЕШКОМ ТЕХНИКОМ

Украјински батаљон „Донбас“, који је формирао екстремни украјински нациста Дмитриј Јарош, биће после недавних сукоба код Иловајска укојима је претрпео велике губитке попуњен новим људством и опремљен тешком техником рекао је саветни министра полиције Украјине Антон Герашћенко за украјински тв канал „1+1“.

На основу разговора са командантом батаљона Сјеменом Семенченком и командантом Националне гарде Стјепаном Полтораком одлучили смо да батаљон „Домбас“ комплетно опремимо техником све до тенкова.

ukrajina-donjeck-bobmardovanje-aerodrom-tanjug-1401114919-504885

БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ / ФРОНТ ДОЊЕЦК-ЛУГАНСК!

Са тог ратишта из више различитих извора долази веома важна вест да су специјална група ДНР успела да заузме доњецки аеродром!

Уколико је ово тачно, ово ће бити изузетно крупна победа снага ДНР на овом делу фронта, посебно за становништво овог града које је месецима у веома тешком положају (ваздушни дотур хуманитарне помоћи из РФ)

Појединости борбе се још у потпуности не знају, али провејава информација да је после снажне артиљеријске припреме (ВБР „Ураган“ и САУ „Мста-С“), из правца насеља Спартак, извршен масиван напад на јединице УВ и Нацгарде које су браниле аеродром.

Такође, долази инфо да је изгледа ослобођен и аеродром у Луганску, где су јединице ЛНР извеле координсан напад на батаљон „Аидар“ који је у нереду одступио ка северу и напустио објекте које је бранио, уз губитке од најмање 5 погинулих војника.

Све у свему, понављам, уколико се ради о тачним информацијама ово је готово сигурно (са аспекта важности ове инфраструктуре) до сада најуспешнији дан за војску Новорусије од почетка сукоба на тим просторима.

luganski aeodromn

ОСЛОБОЂЕНИ АЕРОДРОМИ

Војска Новорусије ослободила  Лугански и Доњецки аеродром, око којих су се месецима водиле жестоке борбе.

Анти-руске снаге су потпуно или су се предале или су у потпуности разбијене. Најжилавији отпор су пружали страни плаћеници док се грађани Украјине у УКР војсци предају проруским снагама
(Ускоро опширније)

ukrajina tenk 563_1

АРМИЈА НОВОРУСИЈЕ ОСЛОБОДИЛА ПРЕДГРАЂЕ ЛУГАНСКА

Предграђе Луганска, село Хрјашћеватое ослобођено је данас саопштила је Армија Новорусије. Током последње недеље у овом селу водиле су се жестоке борбе проруских снага и украјинске војске. Становници су због жестоких борби практично све време били сакривени у подрумима и склоништима.

Проруске снаге снабделе су мештане животним намирницама.

АРМИЈА ДНР ЗАУЗЕЛА ЈОШ ТРИ МЕСТА ЈУГОИСТОЧНО ОД ДОЊЕЦКА

На југоистоку од Доњецка проруске снаге су напредовале и заузеле још три места Ореховку, Шелковају и Проток, а стигли су и на прилазе Фабричнога и Петро-Николајевке.

Армија Доњецке народне републике у потпуности је опколила међународни аеродром у близини Доњецка. У току су жестоке борбе за овај стратешки објекат. Проруске снаге очекују да заузму аеродром.

У артиљеријском гранатирању оштећен гасовод у западном делу Доњецка

У артиљеријским нападима на украјински град Доњецк оштећен је гасовод у западном делу граду, каже се на сајту градског већа. Од последица експлозије избијена су сткала на две зграде.

За сада нема прецизних информација о евентуално настрадалим особама.

ukrajina vojnici 1
Чешка: Украјина не може у НАТО и ЕУ са територијалним проблемима

Питања уласка Украјине у НАТО и ЕУ неће моћи да буду решена све док на истоку Украјине траје оружани конфликт, изјавио је чешки премијер Бохуслав Соботка, по повратку у Праг са самита ЕУ у Бриселу.

Према речима чешког премијера док не буде реализован мировни план председника Петра Порошенка, Еропа није у стању да решава тако компликована питања као што је улазак Украјине у ЕУ или у НАТО.

Сукоб с копна прешао и на море

Кијев — Украјинска погранична служба саопштила је да су два њихова патролна брода нападунута у близини града Маријупољ на обали Азовског мора.

„Потврђујемо да је пуцано на наша два патролна чамца код Маријупоља“, рекао је портпарол пограничне службе у Доњецку за агенцију АФП.

Овај град се налази око 50 километара од руске границе и 35 километара од Новоазовска који су преузеле проруске снаге. Погранична служба није могла да потврди извештаје да је чамце потопило руско ваздухопловство, као ни да ли је у инциденту било повредјених, наводи АФП.

Како је пренео Ројтерс, један од команданата проруских снага Игор Стрелков навео је на једној друштвеној мрежи да су проруске милиције извеле тај напад и да је „тиме нанет први пораз непријатељу на мору“.

UKrajina zastava novorusijeig
РЕПОРТАЖА СА ЛИЦА МЕСТА: Б92 на истоку Украјине

Новоазовск/Мариупољ — Б92 је посетио Мариупољ, град на истоку Украјине, који је на линији између проруских и украјинских снага.

Степски град на азовском мору, врели ветар, ретки пролазници и побуњеничка војска која од среде контролише град, призор је који је описала дописница Б92 Александра Годфроа.

Новоазовск, град на свега 30 километара од Мариупоља, је с тачке гледишта побуњеничке војске од среде део самопроглашене Новоросије. Један од команданата Освалд не жели да му се види лице али предусретљиво говори да је отварање новог фронта био тактички потез и успешно изведена мисија.

„Била је то тактика ширења фронта које је дозволила главнини наших снага да тесно опколе непријатељске групе. Била је то идеја кој смо рализовали и сада украјиснке оружане силе трпе пораз на свим правцима“, каже командир побуњеника “Освалд“.

Иако не дозвољавају да се снимају ни побуњеници ни оружје Освалд врло радо показује Тањушу – тенк совјетксе производње као доказ да они немају руско оружје. Другу технику која је на путу и по жбуњу није могуже снимати- Освалд тврди и да нема руских војника.

„Ја нажалост руске десантнике нисам видео а волео бих. Има добровољаца из Русије али у мојој јединици само 5 процената. Основу једницие чине људи из Одесе, Лугањске области, Лугањска“, додаје командир побуњеника „Освалд“

Локално становништво са којим смо разговарали тренутно је задовољно што се не пуца и, на чијој год да сус трани у једном се сви слажу – само да буде мирно да не буде пуцања да престане рат.

Из Новоазовска и из Мароупоља који се налази под контрогом украјинске војске побегли су многи пред гранатама. Пут између два града је малтене пуст. Мариупољ се спрема за одбрану. Има и зашто: “ До Љвова ћу да дођем ако треба. Мени се Љвов свиђа. Прво ћемо да очистимо Украјину од нациста и кијевксе хунте а онда ћемо са Западном украјином да видимо како ћемо даље живети“, наводи „Освалд“.

Украјинска војска уверава да Мариупољ неће дати. Грађни копају рововео око града под будним оком војске која снимање не дозвољава без посебне дозволе. Сељаци убиру летину док на пут који води од Новоазовска градска служба поставља бетонске препреке са натписима: „Не рату!“

donbass_sahtor fudbalski klub

У гранатирању уништен луксузни Шахтаров тренинг центар у Доњецку

Луксузни тренинг центар украјинског фудбалског првака Шахтјора из Доњецка уништен је у суботњем гранатирању у источној Украјини, објавио клуб.

„Две су гранате директно погодиле централну зграду уништивши горњи део у којему су били станови играча првог тима. Зона за одмор и соба за вежбу су у потпуности уништене, а ватрогасци су читаву ноћ гасили велики пожар. Успели су га локализују, али на неким деловима још гори „, објавио је Шахтар.

Раније ове недеље у гранатирању је страдао и Шахтаров стадион Донбас Арена.

ukrajina maripuljee mapa 053_n

ГЕОПОЛИТИЧКА АНАЛИЗА Излазак на море

Напади устаника Донбаса почели су да од 20. августа прерастају у стратешку офанзиву. Украјинска амрија, националистички и тајкунски батаљони опкољени су на неколико места. Украјинске оружане снаге су за само недељу дана изгубиле преко 200 људи, а војници се масовно предају.

Доњецка Република је, ослободивши Новоазовск, избила на Азовско море и развија офанзиву даље према Мариупољу. Њене снаге су већ саопштиле да су украјинске јединице у Донбасу остале без јединственог командовања

Могуће је да је дошло до урушавања борбене способности војске Кијева налик покретању лавине и до слома политичког јединста кијевске хунте, што је довело до кризе и у самом Кијеву

Актуелна офанзива армије Новоросије није довољна да се обезбеди мир. Да би Запад пристао на мир – он мора изгубити наду у војну победу ултранационалистичке украјинске власти над Донбасом. За мир је потребно ослобађање Мариупоља и још једног вликог града изван Донбаса – Запорожја или Харкова.

Мир може обезбедити и распад украјинске армије, са одбацивањем њеног тешког наоружања од Доњецка и Луганска и отклањањем опасности нове хуманитарне катастрофе. У том случају би се дошло до мира, са тешким преговорима и последичним постепеним скидањем санкција са Русије и побољшавањем односа са Западом.

Војска Новоросије први пут је изашла изван Доњецке и Луганске области, пробивши се северно од Mариупоља према Запорожју. Там никаквих озбиљних (украјинских) јединица нема.

Само, није јасно како ће се даље развијати офанзива.

Јуришати на Мариупољ неће бити лако. Град ће бранити 3000 људи. А ићи на Запорожје – значило би поновити грешку украјинске армије – ризиковати д

АРМИЈА ДНР ЗАУЗЕЛА ЈОШ ТРИ МЕСТА ЈУГОИСТОЧНО ОД ДОЊЕЦКА

На југоистоку од Доњецка проруске снаге су напредовале и заузеле још три места Ореховку, Шелковају и Проток, а стигли су и на прилазе Фабричнога и Петро-Николајевке

ukrajina tenk T-64BM Bulatn

БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ Фронт Луганск

Јединице ЛНР које нападају и захвату комуникације Луганск-Краснодон, у рејону места Новосветловка су успеле да заузму неколико пунктова које су контролисале јединице 1. тенковске бригаде „Шумски вукови“, војске Украјине.

Том приликом у руке ЛНР је по први пут пао нетакнути украјински савремени тенк Т-64БМ „Булат“. У нападу на Новосветловку уништена су 3 тенка типа Т-64БМ „Булат“ и 2 нешто старије верзије Т-64БВ.

Јединице ЛНР су изгубиле 1 тенк Т-72Б.

Обострани губици у живој сили су непознати.

Устаници предали украјинској страни преко 220 заробљених војника

Устаници су у ноћи између суботе и недеље украјинској страни предали 223 заробљена војника и припадника Националне гарде Украјине, саопштио је штаб ДНР у недељу.

Како је наглашено у борбама у рејону Старобешево (насеље на југоистоку Доњецке области) устаници су уништили два тенка и два оклопна возила пешадије украјинске Националне гарде. Разоружано је 198 украјинских војника регрута. На југоистоку Украјине ослобођена су насеља Ореховка, Шелковаја и Протока. Устаници су се позиционирали у предграђима насеља Фабричноје и Петро-Николајевка.

УКРАЈИНСКИ ЗАРОБЉЕНИЦИ СА ЦИВИЛИМА У ДОНБАСУ

 

УКР војска протекле ноћи извршила још један напад на Доњецк

Власти Доњецка саопштиле су да је ситуација у граду у недељу ујтуру и даље врло тешка. Протекле ноћи украјинске војне снаге гранатитрале су град из тешког оруђа.

У ноћном бомбардовању на линији ватре нашла се трафо станица Вета, она је тренутно без струје. Четврти Гладковка, Ивановка и Путиловка у Кијевском рејону и део Ворошиловског рејона у коме је 30. августа увече успотављена испорука електричне енергије – поново су без струје

ukrajina zarobljeni vojnici

Русија предала Кијеву 63 украјинска војника

Русија је предала Украјини 63 војника, који су раније прешли границу и затражили азил у Руској Федерацији, саопштио је заменик команданта Ваздушно-десантних снага генерал мајор Алексеј Рагозин.

Раније је гранична управа ФСБ Русије за Ростовску област саопштила да је Русија отворила транзитни коридор за више од 60 украјинских војника, који су тражили уточиште. Рагозин је такође, раније, рекао да сви руски припадници десантних јединица, који су приведени у Украјини, предати руској страни.

Меркел негирала могућност слања оружја у Украјину

Немачка канцеларка Ангела Меркел демантовала је могућност испорука немачког оружја Украјини.

„Лично не видим смисао испоручивања оружја из Немачка. Не постоји војно решење овог конфликта“, рекла је она после самита ЕУ.

Међутим, немачка канцеларка је нагласила да чланице ЕУ могу имати другачије мишљења о томе.

(РТ, Глас Русије, Факти, Агенције, БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ, СРБИН.ИНФО, Доњецка Народна Република)