Прочитај ми чланак

Све тајне планине Ртањ

0

rtanj

Неспорне чињенице о Ртњу – оне које су установили научници – фантастичније су од многих легенди. А какви се тек митови везују за ову планину!

Није то без нечег, те приче о ватреним куглама и змајевима које путник чује кад дође у подножје Ртња. Сам поглед на планину која се у облику тростране пирамиде нагло диже из равнице, изазива дивљење: те оштре ивице природа тешко да је могла да створи. Или бар нигде осим овде тако праве линије, у тој дужини, није извукла! Неки мајстор је то морао да уради! Сад, да ли је Бог или дошљак из дубина свемира, то зависи од вере и уверења онога који гледа…

Чињенице су следеће: ова планина између Параћина и Зајечара, са чијег врха Шиљак (1.560 метара) по ведром дану поглед пуца до ушћа Саве у Дунав, има у својој утроби бројне подземне изворе, пећине и јаме. 

Шта кажу у свету

“Српска планина Ртањ центар је ванземаљског живота и оностраних појава у целом свету”, закључак је Светског конгреса УФОлога у Балтимору 2012. године! Није било усамљено ни мишљење да је светским силама Србија интересантна и због Ртња.

Десетак биљних врста расте само на овој планини, а од њих свакако је најпознатији ртањски чај, на латинском назван Сатуреа монтана. Веома је делотворан у лечењу бронхитиса, астме, кашља и упале дисајних органа код деце, као и у лечењу старих особа… И још: истраживачи енергетских поља тврде да пирамида Ртањ делује као систем који на неки начин апсорбује негативну енергију из околине и трансформише је у енергије које благотворно делују на људски организам.

Слажемо се да ово “мож’ да бидне ал’ не мора да значи”, али ово је лако проверити: најдужи крак пирамиде који се пружа ка северу дугачак је три километра, југозападни је дугачак километар и по, док се крак ка југоистоку протеже у дужини до 750 метара.

Њихов међусобни однос је 4:2:1, а истоветан се јавља и у разлици надморских висина почетних и крајњих кракова пирамиде. И још, Ртањ има нагиб страна идентичан оном на пирамиди посвећеној Месецу у Мексику, као и углове који се поклапају са онима на Кеопсовој пирамиди! Неки је мајстор то прецизно мерио! 

Планинарење

Ртањ је рај за планинаре из региона. Залута ту и неки „обичан“ пешак, али за озбиљнији поход на врх потребне су добра кондиција и права опрема.

Тешко да ћемо у догледно време сазнати да ли је ова планина заиста пирамида коју су направили ванземаљци… као и да ће неко са апсолутном поузданошћу утврдити аутентичност снимака неидентификованих летећих објеката изнад Ртња. Екипа “Блица” подухватила се мало лакшег задатка: да установи колико истине има у тврдњама да су “сви они који су били на врху Ртња причали да су осетили снажну енергију која им је прожимала цело тело, а многи су чули и гласове на непознатом језику”.

Стаза од некадашњег дечјег одмаралишта, које је сада преуређено у хотел “Миленијум”, до Шиљка, дугачка је 15 километара, а висинска разлика 1.006 метара, што кондиционо запуштеним особама гарантује забаву од бар четири сата у једном правцу. Већ после тридесет минута родила се сумња у вредност подухвата (“Хоћу ли бити у стању да осетим било шта ако се попнем на врх?”), а после целог сата било нам је све апсолутно свеједно (“Нека је горе и Свевишњи са каменом плочом и десет заповести… шта ме брига!”).

Недостајало је неколико минута па да признамо неуспех и вратимо се, кад је неочекивано дошао спас. И то од кога? Од ванземаљаца! Ртањци, и не само они, верују, да посетиоци из свемира, пре него што слете на Шиљак, целу горњу половину планине маскирају облацима. Е, па, десило се управо то. Ваљда је било неко слетање, јер су се одједном и ниоткуда над нама створили непрозирни облаци! Стајали су тако све до сумрака, дижући се унедоглед у висине, и скривајући врх од погледа свих који ходају по земљи.

Шта смо могли, него да одустанемо? Виша сила!

Напуштено рударско насеље

У подножју Ртња је истоимено насеље. Основао га је Јеврејин Самуило Минх, власник фабрике текстила у Параћину, када је 1902. године овде отворио рудник угља. Вођење послова од њега је преузео син Јулијус. Заједно са супругом Гретом, он је много учинио за стандард рудара: насеље је добило приватну школу, комфорне станове, али и амбуланту, биоскоп и кафану. После Јулијусовог самоубиства, Грета је на врху Ртња, њему у спомен, подигла капелу. Породица Минх је у самом насељу подигла парк површине око 40 хектара са око 150 врста дрвећа, растиња и другог цвећа. Обновљене грађевине и парк сада одржава хотел “Миленијум”. 

(Блиц)