Прочитај ми чланак

Шта Србији доносе промене у врху ЕУ

0

federica-mogherini

Избор Италијанке Федерике Могерини за шефицу дипломатије ЕУ повољан је за нас. Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је Могеринијева привржена европским интеграцијама Србије.

Федерика Могерини, тада министар спољних послова италије, срела се с колегом Ивицом Дачићем 28. јула и поручила „нема негативног сценарија за Србију“

Иако је Могеринијева, приликом недавне посете Београду, због реченице да Србија мора да уведе санкције Русији оставила утисак да воли да разговара ултиматумима, сви саговорници „Блица” тврде да је управо супротно.

Шта Србији доноси одлука лидера ЕУ да премијер Пољске Доналд Туск и досадашња министарка спољних послова Италије Могеринијева замене досадашњег председника Европског савета Хермана ван Ромпеја и Кетрин Ештон?

– Поздрављам њихов избор, лично их познајем, обоје су били у Србији на мој позив и знам да су веома привржени европским интеграцијама Србије. Сигуран сам да ћемо имати добру сарадњу – рекао је за „Блиц” министар Дачић.

На додатно питање да ли то значи да неће бити притисака и ултиматума, Дачић је одговорио да очекује „коректну сарадњу и међусобно поверење”.

 И министарка Јадранка Јоксимовић, задужена за ЕУ интеграције у Влади, није желела да се посебно осврће на последње поруке Могеринијеве.

– Њен избор није неочекиван. Она је већ долазила у Београд у тренутку кад се кандидовала, тако да и тај податак треба узети у обзир при тумачењу ондашњих порука – рекла је Јоксимовићева.

Будући да ће Могерини водити разговоре Београда и Приштине, Јоксимовићева је рекла да „очекује наставак конструктивног и непристрасног приступа у бриселском дијалогу, јер ЕУ је систем, иако наравно, доста значи и формат личности”.

Могеринијеву су током кандидатуре за високу бриселску функцију која је веома значајна за Србију многи оптуживали да је „проруски настројена” и њене поруке у Београду могуће је читати и у контексту њене жеље да то демантује.

 Александар Сенић, шеф Одбора за европске интеграције Скупштине Србије, провео је с њом много времена и каже да је Могеринијева инсистирала на томе да „неће разговарати језиком ултиматума” као и да „та реч не постоји у речнику ЕУ”.

– Федерика Могерини ми је рекла да Србији нико не поставља ултиматуме и да се тако нешто неће ни десити. Важна је и чињеница да је Италија животно заинтересована за изградњу гасовода Јужни ток – објаснио је Сенић.

На избор Могеринијеве умногоме је утицала обавеза новог председника ЕК Жан-Клода Јункера да у влади има најмање девет до десет жена. Александра Јоксимовић, директорка Центра за спољну политику, каже да треба имати у виду да је „Италија једна од великих заговорница проширења ЕУ”.

– Очигледно се дипломатија најлакше препушта женама, јер је Ештонову наследила жена. Познато је да је било проблема да се пронађу адекватни кандидати женског пола за одређене позиције, а формирање Европске комисије је компликован процес усаглашавања између чланица ЕУ и обавеза о броју женских комесара. Занимљив је избор Туска за председника Европског савета, не само зато што ће бити први из Источног блока на тој позицији, већ и зато што долази из земље која највише страхује од потеза Русије и можда ће имати тврд став по том питању – каже Јоксимовићева.

(Блиц)