Прочитај ми чланак

ПОМАЖЕ АМЕРИЧКА ВОЈСКА: Србија отвара регионални центар за војну обуку

0

un-vojnici

Београд отвара регионални центар за војну обуку како би се ојачало присуство региона у међународним мировним мисијама. Центар ће бити формиран у Бази Југ, око 300 километара јужно од Београда, и биће отворен идуће године.

„Министарство одбране и Војска Србије опредељени су за развој и јачање регионалне сарадње и размену искустава са припадницима оружаних снага других земаља. Сходно томе, наш циљ је да отворимо Јужни центар и обучавамо припаднике оружаних снага земаља региона и шире“, каже за СЕТимес министар одбране Србије Братислав Гашић.

Овај пројекат, који помажу Сједињене Државе, представљаће први центар за обуку те врсте у региону.

„За разлику од сличних центара за обуку у мултинационалним операцијама, попут Криволака у Македонији, који је првенствено намењен за теренску обуку, и Бутмира у Босни и Херцеговини, где се обука углавном одвија на предавањима, у центру у Бази Југ биће интегрисано оно што је научено на терену“, каже Гашић.

У јулу месецу у бази Југ одржана је војна вежба Платинасти вук 14, у којој су учествовали војници из Србије, Румуније, Бугарске, Хрватске, Азербејџана и припадници Националне гарде Охаја. Још једна вежба, Платинасти вук 15, биће одржана у истој бази у новембру.

У војној бази Југ, отвореној у новембру 2009, може да се смести хиљаду људи.

Професор Зоран Драгишић, са Факултета за безбедност у Београду, каже да је трансформација базе у регионални центар за обуку од велике важности.

„Важно је за промоцију читаве земље, а Србија ће и финансијски профитирати“, каже Драгишић за СЕТимес.

Војкан Костић, уредник публикације Wестерн Балканс Сецуритy Обсервер, каже за СЕТимес да учешће припадника српске војске у мировним мисијама „подиже престиж Србије у свету и показује да је та земља способна да буде део глобалног система безбедности“.

Србија је ове године знатно повећала своје учешће у мировним мисијама УН и ЕУ.

У шест мисија УН и две мисије ЕУ учествује 214 припадника Војске Србије, а до краја године у ротацији биће их чак 500.

Према наводима војске, Србија је на 8. месту у Европи и 52. у свету по учешћу у мировним мисијама.

Српски војници учествују у мировним мисијама у Конгу, Обали Слоноваче, Либерији, Кипру, Либану и на Блиском истоку. Присутни су и у мисијама ЕУ у Сомалији и на Индијском Океану. Тренутно се најбројнија група српских војника налази у Либану.

На који начин ће центар за војну обуку у Србији побољшати војске у региону? Поделите своје мишљење у коментару.

(setimes.com)