Прочитај ми чланак

Нико осим Вучића више ништа не обећава

0

vucic (1)

Премијер Србије и лидер напредњака Александар Вучић једини је преостали политичар у Србији који последњих месеци даје нека обећања грађанима, за разлику од претходних година када су се државни функционери и политичари утркивали у томе колико ће и шта да обећају јавности, показује анализа пројекта Истиномер, који већ скоро пет година оцењује изјаве српских политичара.

Домаћи политичари последњих година давали су разна и бројна обећања грађанима Србије, од реалних до оних тешко остваривих, као и оних које је било лако реализовати али је изостајала политичка воља. Поене путем обећања прикупљали су готово сви актери домаће политичке сцене, а честе изборне кампање биле су непресушни извор најава које су после тога могле бити оцењиване као „испуњене“ или „неиспуњене“. Данас је, међутим, ствар доста другачија. Сви ти „лаки на обећањима“ постали су опрезни, тако да је за обећања остао „задужен“ само премијер Србије и лидер напредњака Александар Вучић.

Уредник Истиномера Синиша Дедеић истиче за Данас да је у оквиру тог пројекта у последњих пет година оцењено скоро 3.000 изјава јавних функционера, републичких и локалних, али да је приметно је да се у последњих неколико година донекле изменио политички дискурс.

„Број оцењених изјава функционера последњих година могли бисмо посматрати као обрнуту пирамиду. Наиме, пре пет година било је више политичких актера који су давали мерљиве изјаве, односно оне које у себи садрже чињенице које можемо да оценимо по наша три критеријума – истинитост, доследност, обећање. Власт је, наравно, и тада била оцењиванија од опозиције, јер је њена обећања могуће проверити у пракси“, објашњава Дедеић.

Он додаје да су након формирања Владе Србије 2012. лидери три највеће странке коалиције која је формирала извршну власт – Александар Вучић, Ивица Дачић и Млађан Динкић били најекспониранији у јавности и имали највише оцењених изјава на сајту Истиномера. После реконструкције и изласка УРС из Владе, напомиње Дедеић, највише изјава давао је двојац Дачић-Вучић, премијер и први потпредседник Владе, да би после формирања нове Владе Србије у априлу ове године „на врху остао усамљен“ Александар Вучић.

„Он највише говори, док су остали чланови Владе у сенци, а приметно је да се уздржавају од конкретних обећања. Са једне стране, добро је да су се многи политичари ујели за језик, па сада опрезније дају обећања, знајући да она неће отићи у ветар, али са друге, није добро, управо због одговорности да се повуку и да не дају конкретне изјаве са више проверљивих чињеница, јер грађани морају да прате и мере њихов рад и учинак“, наводи Дедеић.

Он подсећа да је на Истиномеру годинама најслабије оцењен био је министар инфраструктуре, касније саобраћаја, Милутин Мркоњић, који је предњачио по броју неиспуњених обећања. Према речима Дедеића, лидер УРС и министар економије Млађан Динкић био је дуго један од најлошије оцењених јавних функционера, управо због неиспуњавања својих обећања, али је касније променио ту праксу.

„Када је постао министар финансија у Влади Србије 2012, знатно је поправио свој скор на нашем сајту, јер је неколико обећања датих у кампањи те године испунио већ у првих 100 дана Владе. Изгледа да га је прилично опекло то што је олако давао обећања, нарочито у предизборној кампањи 2008, па ће, чини се, заувек остати запамћен по обећању да ће грађани добити акције у вредности од 1.000 евра“, каже уредник Истиномера додајући да су међу онима који имају више позитивних него негативних оцена Расим Љајић и Балинт Пастор.

 

Неиспуњена обећања премијера

На сајту Истиномера у последњих пет година оцењено је 89 изјава Александра Вучића, од којих 25 има етикету „неиспуњено“, девет као испуњено, 15 као неистина, а 18 као недоследно. Међу неиспуњенима у последња три месеца су изјаве о роковима за објављивање уговора са Етихадом, приватизацији Дунав осигурања, доношењу закона о узбуњивачима, ребалансу буџета… Испуњено је обећање о усвајању сета медијских закона и увођењу олакшица за послодавце.

 

(Данас)