Прочитај ми чланак

МОНСАНТО У УКРАЈИНИ (ПРЕВОД СРБИН.ИНФО): Кредит ММФ-а ће Кијеву дати ГМО гигант

0

oranice zito 0.si

Понуда Украјине за тешње везе са Западом има своју цену. Од ММФ-а  могуће је да ће Украјина добити кредит од 17 милијади долара под условом да дозволи ГМО услове на својим ораницама које су једне од најплоднијих на свету, упозорава Frederic Mousseau.

Украјинско друштво није уопште свесно опасности, али према Mousseau, директору Оакланд Института у Калифорнији, у замену за готовину, Украјина би могала да постане тест полигон за ГМО усева у Европи, нешто што остатак Европе жели да спречи на својој територији. 

Frederik-Muso-300x300
О САГОВОРНИКУ

Frederic Mousseau је директор Оакланд института у Калифорнији. Француз, економиста по струци, остварио је богату дводеценијску каријеру радећи за британску филантропску организацију „Оxфам“, као и на пројектима француских организација „Лекари без граница“ и „Акција против глади“, те као консултант у бројним међународним програмима широм Јужне Америке, Источне Европе и Западне Африке.
На калифорнијском институту управља програмом о истраживању улагања на афричком тлу. Аутор је бројних публикација о управљању природним ресурсима, а посебан допринос дао је истраживању глобалних поремећаја у снабдијевању храном и кретању цијена намирница.

РТ Телевизија урадила интервју са француским истраживачем који је изразио забринутост поводом овог проблема.

РТ: И пре него што ће бити одобрен од стране ММФ-а Украјини кредит од  17 милијарди долара Украјина је укинула забрану ГМ усева. Да ли то значи да је само питање времена од када ће украјински пољопривредници почети да гаје ГМО усеве ?

Frederic Mousseau: То је врло вероватно зато што постоји велики притисак из био-технолошке индустрије, као што је Монсанто, да имају усеве у Украјини. То је такође део Споразума о придруживању ЕУ, који има посебан члан који позива на проширење био-технологије и ГМО у Украјини.

РТ: Ако је био један од предуслова мулти-милијардерског доларског кредита, да ли мислите да је фер рећи да Монсанто има знатан утицај на ММФ и Светску банку, па чак и да диктира услове кредитирања заједно са њима?

ФМ: Видели смо да је још у 2013 Монсанто инвестирано 140 милиона долара у пољопривредне усеве у Украјини. Јасно је да је „хлеб корпа” Европе кључни циљ за компанију као што је Монсанто, која сматра да је европско тржиште велики понтецијал за њену производњу. Европа је била прилично успешна бранећи се од ГМО, али ако Монсанто буде успешан у Украјини онда можда може доћи до домино ефекта у читавој Европи.

РТ: Да ли је то случајност или унапред планирана акција још у децембру 2013, када је укинута забрана производње и трговине ГМ производа у Украјини, само неколико недеља пре него што ММФ започео преговоре о давању кредита Кијеву?

ФМ: То не може бити случајност, јер смо видели јаку мобилизацију ГМ индустрије и лобирање у Бриселу и другим европским престоницама, да се укину сличне забране, односно да се дозволи несметана трговина и производна генетско модификоване хране. Такође, јасно се тај притисак види у чињеници да постоји клаузула, у Споразуму о придруживању ЕУ са Украјином, која дозвољава трговину ГМ производа.

РТ: Председник Америчко-украјинског пословног савета је рекао да је неопходно да украјинска влада изврши комплетну приватизацију пољопривредног сектотора. Можели се речи да су се велике  америчке коорпорације усресредиле да приграбе плодне украјинске оранице?

ФМ: Постоје компаније које производе пољопривредна семена, као што је Монсанто и пестицидна предузећа, које су  заинтересовани да уђу у земље као што је Украјина, које своју пољопрвредну производњу заснивају углавном на домаћим ресурсима. Зато ове компаније су веома мотивисане да се изврши приватизација украјинског пољопривредног сектора. Оно што смо видели у Украјини, у последњих неколико година, је да чак и ако не може да се купи земља, она се даје масовно у закуп. Већ 1,6 милиона хектара је је у рукама странаца, а врло је вероватно да ако се настави реформска политика, биће све више страних фирми који ће хтети да кроз приватизацију дођу до украјнских плодних ораница.

monsanto 49

РТ: Постоји значајно анти-ГМО расположење широм света. Ако се узме то у обзир, колико би било корисно за Украјину да се ослања на ГМО пољопривредну индустрију са седиштем у САД?

ФМ: Ми знамо да европски грађани и пољопривредници су против ГМО, но имамо и договор са Европском унијом са Украјином који дозвољава употребу ГМО. То је учињено од стране ГМ лобиста и државних службеника у оквиру Европске комисије. Видели смо широм света да ГМ производња није корисно за пољопривреднике, нити је корисно за грађане. Она је само у интересу корпорација које преузимају контролу над производњом пољопривредних семена које користе пољопривредници широм света. Храна која се производи, путем ГМ технологије нит је боља, нити је јефтинији.

РТ: И за крај, какве све штете може да учини ГМ производња пољопривредним усевима у Украјини?

ФМ: Видели смо последице у САД, где су култивисани ГМО усева већ неколико деценија. Имамо проблема са квалитетом земљишта, јер употреба ГМО долази са високим нивоом употребе ђубрива и то уништава доста органског материјала у тлу. Постоји веома висок ризик и од контаминације  за оне пољопривреднике који се одлуче да не користе ГМО, односно да су им оранице биле загађене са ГМ организмима услед деловања ветрова, закључује Frederic Mousseau.

(РТ; превео са енглеског и обрадио за СРБИН.ИНФО – Дејан Петар Златановић)