• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Eсад Џуџо: Неприхватљива двојезична настава у Рашкој, може само на босанском
Прочитај ми чланак

Eсад Џуџо: Неприхватљива двојезична настава у Рашкој, може само на босанском

0

415766_esad-beta_f

НОВИ ПАЗАР – Председник Бошњачког националног већа (БНВ) у техничком мандату Есад Џуџо данас је упутио писмо министру образовања Србије Срђану Вербићу у којем оштро протестује због дописа упућеног школама у Новом Пазару, Тутину, Сјеници и Пријепољу „о увођењу двојезичне наставе“.

У саопштењу БНВ се наводи да је министар допис школама упутио два дана пред почетак нове школске године, а „БНВ је са садржином данас упознато“.

Џуџо сматра да су на тај начин родитељи бошњачке деце и дирекотри основних и средњих школа у Санџаку „доведени у заблуду“.

„Сматрамо да овај чин представља школски пример правног и административног насиља, с обзиром да припадници бошњачке националности имају апсолутно право на образовање на свом матерњем језику, како је то прописано чланом 9 Закона о основама система образовања и васпитања, којима се, такође, двојезична настава може применити само у изузетним случајевима“, написао је Џуџо министру Вербићу.

БНВ у техничком мандату најављује да ће његова правна служба размотрити допис и „адекватно покренути судско-правни поступак“ против министра просвете.

БНВ је, наводи се у саопштењу, данас упутило допис директорима свих васпитно-образовних установа у овом делу Србије у којима им се „указује како да поступе у складу са законом, након пристиглог поменутог дописа министра просвете“.

Шеф Главног уреда БНВ Самер Јусовић појаснио је Танјугу да је за њих двојезична настава неприхватљива, „јер имамо школа у којима се комплетна настава одвија на босанском језику“.

Основне школе, предшколске установе и гимназије у Новом Пазару, Тутину и Сјеници од прошле школске године имају наставу на босанском језику. Од ове школске године бошњачка деца у Пријепољу, Новој Вароши и Прибоју моћи ће да се образују на матерњем босанском језику.

(Танјуг)