Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Шта је истина; зашто се није формирао патриотски блок

0

dveri ne eu

Пошто се у јавности с времена на време увек изнова поставља питање зашто пред мартовске изборе није дошло до преко потребне сарадње на патриотском полу политичке сцене између ДСС, СРС и ДВЕРИ, а посебно у светлу најновијег интервјуа Александра Поповића, заменика председника ДСС Вечерњим новостима, дужни смо да још једном изнесемо истину и само истину.

Једини од три учесника потенцијалног Патриотског блока који је искрено желео сарадњу и заједничку изборну листу биле су Двери. За ову идеју залажемо се од тренутка склапања антиуставног Бриселског споразума и почетка дефинитивне издаје Косова и Метохије од стране владајућег режима Николића, Дачића и Вучића.

Предлагали смо да прво место на листи понудимо Србима са Косова и Метохије, да они буду иницијатор  и везивно ткиво овог блока, али је то одбијено. Одбијена је и наша понуда ДСС да се оформи Влада националног спаса у сенци коју би предводио Војислав Коштуница, а у којој би се нашли и представници СРС, ДВЕРИ и истакнути ванстраначки патриотски интелектуалци.

На Председничком колегијуму СРС одбијен је предлог проф. др Дејана Мировића да се направи сарадња између СРС и Двери. Све наше иницијативе о заједничкој сарадњи упућене према Војиславу Коштуници и Војиславу Шешељу одбијене су, упркос расположењу за сарадњу великог броја страначких одбора ДСС и СРС широм Србије. 

На крају, када је изборни процес већ почео, добили смо две изразито непристојне понуде од ове две политичке организације: Александар Поповић је понудио Дверима да се заједнички изађе на градске изборе у Београду, али тако да у имену заједничке листе нема Двери и да Двери добију свог првог кандидата за одборника на 11 месту на заједничкој листи. Немања Шаровић, заменик председника СРС, предложио је да се Владан Глишић и Бошко Обрадовић учлане у СРС и добију 14 и 15 место на републичкој листи СРС. Обе понуде су одбијене јер нису представљале нити братски чин нити реални однос снага. 

Испоставило се да смо узалудно упозоравали да не сме бити бачен нити један патриотски глас и да је једини начин да сачувамо све патриотске гласове изнад цензуса – заједничка изборна листа. 

Покрет Двери разуме да ДСС и СРС, као некада велике парламентарне странке, које су вршиле власт у држави, тешко могу да се помире са чињеницом да се много тога на политичкој сцени Србије променило и да долазе нове и млађе родољубиве политичке снаге. То неразумевање не би требало да се покрива дезинформацијама о несуђеној сарадњи унутар Патриотског блока, већ би требало да се превазиђе кроз нове облике потенцијалне заједничке борбе против актуелне власти.

А тема и проблема, од Косова и Метохије, преко штетне покрајинске администрације у северној Србији, до економског колапса, опште незапослености и утеривања дугова сиромашног становништва, толико је да бисмо упослили сав расположиви патриотски набој на многе године. Али, треба показати братску коректност и опште интересе ставити изнад страначких и личних. Надамо се да ће до тога у будућности доћи на корист српског народа и државе. 

(Двери Српске)