Прочитај ми чланак

„ЋИРИЛИЦА “: Подршка штрајку просветних радника Србије

0

img08

Поштoвани пријатељи,

Обраћамо вам се у име Српског Удружења Ћирилица Београд

Данас када над Србијом влада не мрак, него поларна ноћ, ви сте се окупили да светлу дате наду. Данас када у Србији ништа не ради, а не раде ни „Прва петолетка“ Трстеник, ни „Први мај“ Пирот, ни „Прва искра“ Барич, ви просветари сте практично остали једина снага коју још увек не могу да разбију, јер деца још увек иду у школу, а власт би вероватно била најсрећнија да и школе престану да раде.

Драги професори, драги наставници, драги учитељи. Ви сте данас ПРВАЦИ, али прваци наде. Ви данас замењујете раднике и рударе жуљевитих руку, којих више нема.

Драги учитељи, тако вам се свима обраћамо, јер је и професор учитељ. Ми знамо да ви не штрајкујете само због плата, закона и технолошких вишкова. Ми знамо да штрајкујете јер сте пре свега људи пред којима се некад скидао шешир, жељни пре свега уважавања, а уважавање нам је данас свима више него потребно. Ми знамо да штрајкујете и против лоших књига, јер нема више Венеа и Шнајдера, а Гудељ је био далеко бољи од данашњих читанки. Ми знамо да штрајкујете јер желите и више златних медаља које наша деца доносе из белог света.

Зато вам, драги учитељи, дајемо пуну подршку, јер знамо да, између осталог, долазите и из места где станује СЛОБОДА, а да би „Прве фабрике“ које смо навели поново почеле да искре као некад, СЛОБОДУ не смете да продате. Ако то дозволите завладаће Сале и Акција, а то су наше мајке звале распродаја. Не дозволите им да нам продају СЛОБОДУ, јер она ни у каквом облику нема цену. Није на продају.

Ваши пријатељи из Српског Удружења Ћирилица Београд

У Београду

01. септембар 2014. године