• Почетна
  • СВЕТ
  • НОВИ ПРЕДСЕДНИК ЕУ ‘Не заоштри ли НАТО свој став према Путину, рат ће доћи и до нас’
Прочитај ми чланак

НОВИ ПРЕДСЕДНИК ЕУ ‘Не заоштри ли НАТО свој став према Путину, рат ће доћи и до нас’

0

donaldtusk

Гдањск – У говору поводом обележавања 75. годишњице почетка немачке инвазије на Пољску, пољски премијер и новоизабрани председник Савета Европске уније Доналд Туск упозорио је да би се рат, који тренутно бесни истоком и југоистоком Украјине, могао да проширити и изван украјинских граница.

То ће се, тврди Туск, догодити не одлучи ли се НАТО савез у блиској будућности заоштрити свој став спрам украјинске кризе и руске улоге у њој.

Деда Доналда Туска био војник немачког Вермахта

Деда новоизабраног председника Европског савета Доналда Туска Јозеф Туск био је члан озлоглашене нацистичке војске Вермахта, која је током Другог светског рата сејала смрт на бојиштима, а притом је одговорна за страдање хиљаде Пољака.

Иако је та информација обелодањена први пут још пре девет година, када је Туск изабран за премијера Пољске, сада је поново доспела у жижу јавности, с обзиром на то да су многи на интернету изразили негодовање због тога што ће он бити на лидерској позицији у ЕУ а има тако мрачну породичну историју. Туск је у време избијања скандала с његовим пореклом истицао да није знао да му је деда Јозеф био нациста.

‘Нашој западној заједници прети рат, не само на истоку Украјине. Још има времена за заустављање оних којима су насиље, сила и агресија изнова постале делом политичког арсенала’, рекао је Туск јасно алудирајући на улогу Москве у борбама народне милиције са снагама централне власти у Кијеву.

Рекао је да предстојећи самит НАТО-а у Велсу мора изнедрити потпуно нову безбедносну политику која ће омогућити да слоган ‘Никад више рата’ не остане тек манифест слабости и беспомоћности.

‘Не сме нас завести илузија да не постоје људи и државе у нашем окружењу који би своју политику хтели водити силом и ратовањем. Док посматрамо што се догађа у Украјини, док гледамо рат – а то је израз који се за тамошња збивања мора да користи – знамо да се септембар 1939 никада не сме поновити’, додао је Туск, који је већ неко време међу најгласнијим европским лидерима када је реч о критизирању улоге Москве у Украјини.

Њега су протеклог викенда изабрали за новог председника Савета ЕУ, де факто председника Европске уније, а на тој функцији би децембар 1 требао заменити Хермана ван Ромпуија.

Његовим су се оценама у понедељак придружили и пољски интелектуалци, повлачећи паралеле између актуелне европске политике према Русији и некадашње политике попуштања нацистичкој Немачкој пре почетка Другог светског рата.

Посебно су се обрушили на француску одлучност у продаји ратних бродова Русији, називајући такву политику актуалног председника Франсоа Оланда ‘Кратковидном’.

‘Француски председник Франсоа Оланд и његова влада намеравају предузети корак који наноси још већу штету од француске пасивности 1939. године’, стоји у заједничком саопштењу које, између осталих, потписују и  пољски редитељ, оскаровац Андржеј Вајда те бивши пољски шеф дипломатије Владислав Бартошевски.

‘Они су једини у Европи који стоје иза агресора јер му продају нове велике бродове типа Мистрал. Оваква себична и кратковида европска политика према агресору никада се више не сме поновити’, стоји у саопштењу.

‘Ко год се упусти у политику као да је ситуација сасвим уобичајена ризикује животе стотина хиљада Украјинаца и Руса, стотина хиљада избеглица. Ризикује и нове Путинове империјалистичке нападе на друге државе’, наводи се још у саопштењу.

joachim-gauck-620
Немачки председник: ‘Русија је ефективно раскинула своје партнерство са Европом’

Русија је ефективно раскинула своје партнерство са Европом и жели успоставити нови поредак, рекао је у понедељак председник Немачке Јоаким Гаук.

‘Ми желимо партнерство и добросуседске односе са Русијом, али под условом да Москва промени своју политику и да поново почне да поштује права других држава’, изјавио је Гаук у Гдањску, где је присуствовао обележавању 75. годишњице немачке инвазије на Пољску, чиме је започет Други светски рат.

Гаук се присјетио ‘чуда’ послератне помирења Немаца и Пољака те је додао да је разочаран развојем ситуације у Русији.

‘Веровали смо и желели смо да верујемо да и Русија, земља Толстоја и Достојевског, може бити делом Европе. Када смо се суочили са новим конфликтом на европским границама, доживели смо то као шок. Оружани сукоб с циљем успоставе нових граница и новог поретка. Чињеница је да су стабилност и мир на нашем континенту још једном угрожени’, рекао је Гаук.

‘Након Хладног рата, Европска унија, НАТО и најјаче индустријски развијене државе развиле су специјалне односе са Русијом и интегрисале су је на разне начине. Русија је ефективно прекинула то партнерство’, додао је немачки председник, чија је улога примарно церемонијалне природе.

(Јутарњи.хр)