Прочитај ми чланак

ПУТИН СЕ ДОГОВОРИО СА ПОРОШЕНКОМ о успостави мира у Украјини, пуштени РУС падобранци

0

putin

Руски председник Владимир Пуин рекао је да се са украјинским председником Петром Порошенком договорио о мирном разрешењу украјинског конфлика, али је такође рекао да је тешко поверовти да ће устаници само седети и ишчекивати обећане преговоре.

„Петар Алексејевич и ја договорили смо се и томе да нико никада више не понови оне грешке, до којих је долазило у Украјини, у оружаном освајању власти. Уосталом то је главни узрок онога што се тренутно догађа“, рекао је председник Русије у интервјуу за Први канал.

Председник Руске Федерације Владимир Путин изјавио је да је с председником Украјине Петром Порошенком постигао договор о мирном решењу украјинске кризе, јавља Раша тудеј.

Криза ће бити разрешена путем преговора, а грешке, као што је насилно одузимање власти никада неће бити поновљене, казао је Путин новинарки Иради Зејналовој у емисији „Недељно време“ на Првом каналу руске телевизије.

„Усагласили смо план и сада га треба реализовати“, казао је он и додао да парламент Украјине „мора сместа да започне суштинске разговоре, а не разговоре о техничким питањима, о политичкој организацији друштва и државе на југоистоку Украјине, како би био заштићен интерес становништва које тамо живи“.

За састанак с украјинским колегом Путин је рекао да је био искрен.

„Сусрет је био веома добар, рекао бих искрен, Петар Алексејевич је, по мом мишљењу, партнер с којим је могуће водити дијалог“, оценио је он.
Владимир Путин и Петар Порошенко у Минску, Фото АП Владимир Путин и Петар Порошенко у Минску, Фото АП

Поред спровођења мировног плана, неопходно је започети и преговоре о питању државности југоистока Украјине, казао је председник Русије.

Путин је нагласио да је немогуће рећи кад ће бити крај украјинске кризе јер је сад на Кијеву предузме селедећи корак и састави одговарајућу резолуцију.

Најважнији и неопходан корак је што пре обуставити ратна дејства да би људи могли да се припреме да дочекају зиму.

„Чини ми се да нико осим Русије не размишља у том правцу“, подвукао је он.

„Први и неопходан услов је сместа обуставити ратна дејства и почети са обнављањем инфраструктуре. Треба попунити потребне залихе, извршити неопходне поправке и припремити се за јесен и зиму“, навео је он.
Проруске снаге су отвориле коридор, а украјински војници су покушали да их нападну, Фото АП Проруске снаге су отвориле коридор, а украјински војници су покушали да их нападну, Фото АП

minsk_putin porosenko 620x0

Владмир Путин је такође рекао да су проруске снаге отвориле хуманитарни коридор за повлачење украјинских јединица, што су украјински војници, уместо да се безбедно повуку, искористили да покушају да нападну.

„Искористили су паузу коју им је обезбедила милиција да би се реорганизовали, извукли неке резерве и покушали да силу да се пробију из ‘котлова’ у које су сатерани“, испричао је он додајући да се у таквој атмосфери неповерења тешко било шта може учинити.

За догађаје у Доњецку у Луганску он је рекао да су резултат драматичног развоја унутрашњеполитичке ситуације у Украјини, о чему је разговарао с Порошенком у Минску.

„Разговарали смо о хитној ситуацији у Доњецку и Луганску, наравно, говорили смо о томе. Наравно, настојимо да омогућимо да крвопролиће буде што пре обустављено“, рекао је Путин.

Илузорно је било очекивати да ће проруско становништво седети и мирно чекати да преговори почну, посебно кад сваког дана гледају „како насељена места и градове на југоистоку Украјине директно гранатирају“, навео је он.

„Шта су такозване еворпске вредности онда? Подршка оружаном пучу, гушење противника помоћу оружаних снага, да ли су то европске вредности? Верујем да наше колеге треба да се присете сопствених идеала“, додао је он.

Председник Русије је напоменуо да Западу сада преостаје да израчуна колико га је коштало уплитање у ситуацију у Украјини, додајући да је руска реакција била неминовна.

„И, наравно, одговарајућа реакција била је неизбежна, јер тамо има и родбине и пријатеља, сви су повезани, а они који планирају нешто на Западу или у другим земљама морају прво да прорачунају какве су последице њихових акција“, казао је он.

„Мислим да су морали да рачунају на одговарајућу реакцију Русије. Морали су да имају у виду да Русија не може да остане равнодушна на чињеницу да свакодневно убијају толико људи и то узалуд“, навео је Путин.

Осврћући се на санкције ЕУ наметнуте Русији, Путин је казао да сматра да су европски бизнисмени разочарани одлукама својих политичара и да им неће бити лако да се врате на руско тржиште. Али реалистично је додао да руски произвођачи, нажалост, не могу да у потпуности надокнаде увоз из других земаља.

ruski-padobranci

Ослобођени руски падобранци

Десет руских падобранаца који су пре недељу дана ухваћени у Украјини, данас се пуштени на слободу, у замену за украјинске затвореике у Русији.

Падобранци су рано јутрос на украјинско-руској граници предати руским властима. Русија је потом ослободила 63 украјинска војника, који су у среду ушли на руску територију, бежећи од борби измедју украјинских снага и проруских сепаратиста на истоку Украјине.

„Преговори нису били једноставни, али победила је рационалност“, рекао је руски генерал Алексеј Рагозин.

Украјина је у понедељак саопштила да је заробила десет руских падобранаца, који су, како је навела Москва, грешком прешли руско-украјинску границу.

Два падобранца из исте јединице су убијена, а десет је повредјено у нападу украјинских снага, јавила је руска телевизија.

Упркос наводима НАТО -а да је на исток Украјине послала више од 1.000 војника, Русија одлучно негира да учествује у сукобима побуњеника и украјинских снага.

(Глас Русије, Бета)