• Почетна
  • СВЕТ
  • ИРАН ТЕСТИРАО БАВАР-373, ракетни систем замена за руски С-300
Прочитај ми чланак

ИРАН ТЕСТИРАО БАВАР-373, ракетни систем замена за руски С-300

0

Iran to unveil domestically-made S-300 missiles

Техеран је предочио свој аутономни ракетно одбрамбени систем далеког домета, Бавар-373, развијен као алтернатива за неиспоручени руски С-300 систем. Москва је одбила да испоручи свој моћни ракетни систем након што се Иран нашао под санкцијама Савета безбедности Уједињених нација.

„Бавар-373 испалио је свој први успешни хитац“, рекао је командант војне базе Кхатам ол-Анбиа, генерал Фарзад Есмаили, за иранску националну телевизију.

Судећи према изјавама иранских војних званичника, систем Бавар-373 идентичан је руском С-300 осим што има могућности праћења више од стотину мета одједном.

Командант иранског ратног ваздухопловства похвалио се како су њихови одбрамбени системи у стању лоцирати и уништи сваку повреду иранског ваздушног простора, авионе, ракете и беспилотне летелице.

„Непријатељским авионима који се крећу према нашем ваздушном простору дајемо упозорење да то не чине, а игнорисање тих упозорења видимо као претњу и обарамо их у случају уласка у наш простор“, рекао је командант ваздушне одбране, пуковник Махмуд Ахмади. Та изјава надовезала се на инцидент од 24 августа, када је иранска војска оборила израелску високотехнолошку беспилотну летелицу.

Ирански врховни командант, ајатолах Али Хаменеи, наредио је развој и изградњу ракетног система након што је тадашњи руски председник Димитри Медведев отказао уговорену испоруку руског ракетног система.

Као одговор на тај потез Иран је пред Арбитражним међународним судом у Женеви подигао парницу против Русије у којој потражује $ 4 000 000 000 надокнаде штете. У уговору из 2007 године Русија се обавезала да испоручи барем 5 ракетних система типа С-300.

У неколико последњих година Иран је развио ефикасну самосталну продукцију високо технолошког оружја, а 24 августа ирански председник, Хасан Рухани, на техеранској војној паради открио је постојање две врсте крстарећих пројектила типа вода-ваздух који су развијени иранском технологијом, те два војна возила.

Иранска војна индустрија до сада је развила и два домаћа ракетна система.

У Ирану отворена нова фабрика за обогаћивање урана

У Ирану је отоворен нови енергетски комплекс за обогаћивање урана. Шеф иранске дипломатије Али Акбар Салехи је на свечаном отварању објавио да ће фабрика постати део посла који је потписан између владе Ирана и других светских држава.

Комплекс ће се вабити прерадом хексафторида урана, који се4 може користити за производњу нуклеарног оружја.

Раније је у месечном извештају ИАЕА речено да Иран и даље поштује ограничења своје делатности у нуклеарној сфери у складу са договорима који су потписани прошле године.

(Адванце, Глас Русије)