Прочитај ми чланак

ДСС: Зашто Србија гради аутопут Ниш-Приштина?

0

DSS-logo-

Председник српске Владе је у Берлину представио и кандидовао за подршку Европске уније у стварењу три за Србију, у овом моменту, економски и државно штетна инфраструктурна пројекта. Они су немачкој канцеларки Ангели Меркел, као познаваоцу проблематике саобраћајне инфраструктуре, приказани и на карти. Сва три пројекта су у супротности са владином Стратегијом развоја железничког, друмског, водног, ваздушног и интермодалног транспорта у Републици Србији, којом су као приоритети утврђени Коридор 10 и Коридор 7 (река Дунав).

Ако неки од предложених пројеката и буде прихваћен и кредитиран од стране „наших пријатеља“, није тешко предвидети да ће то бити онај најштетнији: изградња ни мање, ни више већ аутопута Ниш-Приштина. Меркеловој се идеја о изградњи овог аутопута несумњуво допала, јер га сматра међународним , који би обезбедио повезивање од стране Немачке признате самопроглашене Републике Косово са Паневропским коридором 10, односно мрежом Е-путева.

Потпуно су јасни политички и економски интереси самопроглашене Републике Косово и оних који је помажу да се овај пут изгради.

Али какви су итереси Србије да се приступи изградњи економски неисплативог аутопута Ниш-Приштина, да се држава задужи новим стотинама милиона евра, при свему томе у време када се организованим насиљем Срби расељени са КиМ спречавају да посете своје светиње, а албански терористи убијају припаднике српске Жандармерије?