Прочитај ми чланак

5. ОКТОБАР У УКРАЈИНИ (ПРЕВОД – СРБИН.ИНФО): Држава на ивици економског колапса

0

ukrajina civili d jpg

Расту цене комуналија, хлеба и бензина. Највећа индустријска предузећа не раде или су пред банкротом. Украјинска гривна сваким даном је све јевтинија у односу на долар, евро, рубљу … Расте незапосленост и  уведен је ратни порез. Енергетска криза је почела још пре почетка хладног времена. Комбинација ових фактора указује да је Украјина пред економским колапсом.

Повећање цена

У Кијеву пекарски производи су скупљи. Компанија „Киевхлеб“ је подигла цене за 30-90 укр. центи. Тврде да раде са губитком због чињенице да су порасли трошкови: брашно, гас, струја и транспорт. Последњи пут фабрика је подигла цене својих производа у априлу. Након повећања хлеб „пшеница“ је  5,50 гривна (15 руских рубаља) и „Рај“ – 8 гривна (22 рубаља). (Једна рубља – 2,5 динара прим.прев.)

Прошле недеље, два пута је гориво поскупљивало. Прво је литра бензина порасла за 10 украјинских центи, а затим још за 25 центи. Као резултат тога, литар бензина А-92 је био 15,60 хривни (више од 43 руских рубаља), А-95 је 15.80 хривни (око 44 рубаља).  Дизел гориво је скупље за 28 укр центи – сад је 14.90 хривни по литру.

Поред тога, од 1. јула у Украјини су повећане комуналије. Широм земље, они су порасла за око половину. Мање него што је код несрећних становника Кијева – они ће морати да плате за „комуналије“ је 70% више него под Јануковичем. Истовремено за 25% повећане су акцизе на дуван.

Пре месец дана, Украјина је повећала цене електричне енергије за домаћинства. Као што је навела власт, електрична енергија је скупља од 10 до 40% у зависности од потрошње: ко троши више, он плаћа више. Треба напоменути да је од 4. јула у Кијев искључио топлу воду за становништво, воде неће бити најмање до краја септембра. Због тога су Кијевљани купили грејаче, па сада и да хоће не могу да уштеде тако што ће да троше мање струје. Грејати воду гасом сада је прескупо. Гас је од 1.мај скупљи за 150%!

grivnad

Порези расту, плате се смањују

Раст цена долази усред смањења социјалних давања и увођење нових пореза. Дакле, од 1. јула, украјинска влада увела је порез на камате на банкарске депозите. Не подлеже новом намету само штедни улози мањи од 20 хиљада гривна (око 57 хиљада рубаља). Нови порез је у прогресивном распону од 15 до 25% у зависности од величине банковног депозита.

Поред тога, Украјина је почела да опорезује пензије, што није чинила претходна влада. Сада ко има пензије изнад 10 хиљада гривни (око 28 хиљада рубаља) платиће порез од 15%.

Акције нове владе нису погодиле само старије особе, већ и оне који почињу тек да живе: сада за рођење сваког детета власти ће дати 41 хиљада гривна (око 115 хиљада рубаља.), док је претходна влада плаћала за друго дете  62 хиљаде гривни (више од 170 хиљада рубаља.), а за трећи, четвро… -124 хиљада гривни (345 хиљада рубаља).

У августу, сви грађани Украјине који раде треба да плаћају и војну накнаду – 1,5% од сваке плате. Увођење овог пореза већ је направио проблем који је изазвао обуставу плата. На пример, у Николаеву људи нису могли да добију новац на својим картицама. Како се испоставило, Државни трезор није обезбедио на време упуства за наплату новог пореза. Као резултат тога банке су одложиле исплату плата.

Ово је био други пут да украјинска влада завлачи руке у џеп својих грађана током овог лета. Од 1. јула, земља увела прогресивну пореску скалу. Сада постоје три пореске стопе: 15% (са приходом до 500 хиљада гривни), 20% (до 1 милиона гривни) и 25% (од 1 милионагривни).

grejanje klicko _1

Кијев – купање у реци

Због недостатка топле воде становници главног градау Украјине морају да се пере већ други месец у реци. Према украјинском листу „Вести“, сада на плажи сваки дан можете срести људе са сапуном и шампоном. Можете да перете косу и у берберници. Ова услуга ће вас коштати 20 гривни (55 рубаља).

Важно је напоменути да су власти у Кијеву преварили своје грађане. Они су  искључили топлу воду почетком јула, наводећи да је то планирано због превентивног одржавање система грејања, па да ће бити убрзано враћена. Ипак, после две недеље топле воде у чесми се није још појављивала.  Испоставило се да због штедње гаса  топле воде у граду неће бити до почетка грејне сезоне. То јест, до краја септембра, а можда и до средине октобра.

Становници града одмах су тада пожурили да купе електричне грејалице. Оне су наравно драстично поскупеле и није их било довољно да подмире потражњу. Због употребе ових грејалица, потрошња струје се увећала што је довело до нове забринутости: ако током зиме не буде добро грејање, пораст потрошње електричне енергије ће бити неминован што може довести до пада енергетског система у Кијеву.

Дакле, наредну зими становници у главном граду Украјине чекају нервозно. Они не знају да ли ће имати топло грејање и воду, електричну енергиу и гас, да ли ће се моћи опрати и загрејати себе и своју децу. Они који имају прилику, на пример, становницима у приватним кућама, градоначелник Кијева Кличко је саветовао да размотри прелазак на грејање на чврсто гориво. То јест, на дрва. Треба напоменути да је прелазак на дрво можда неминован и за становнике неких стамбених зграда. Тренутно Кијев има само половину довољног гаса који је потребан за грејну сезону, речено је у Прес служби градске управе.

grivna

Пад гривне, колапс индустрије

Украјина нема гаса, због чињенице да садашња власт не може да отплати дугове рускоме „Газпрому“. Раније као алтернативно гориво користио се угаљ. Источна Украјина је рударство област, а „црно злато“, може у неким случајевима да замени гас. Међутим, на њега украјинске власти могу све мање да рачунају. Према подацима Министарства енергетике Украјине, у јулу ове године, производња угља у земљи опала је за 21,6% у односу на јул прошле године. Као резултат тога, становницима Украјине препоручује да се припреме за оно што ће их можда загрејавати – балеге. Овај савет је дао први човек Самосталног синдиката рудара Украјине Микхаило Волинетс. Он је још и констатовао:

„Постоји општа претња колапса целог енергетског система Украјине, који ако падне неће моћи да се опет подигне без помоћи Русије“, – рекао је он.

Ситуација се погоршава. До ове године, Украјина је извозила свој угаљ у више од 50 земаља, но са протоком времена, она може да се претвари од извозника у увозника угља. Ово мишљење је изразио генерални директор компаније „енергетских ресурса Украјине“ Ендрју Табор. Тренутно, угаљ се увози из Пољске, Русије, Јужне Африке и других земаља.

Проблеми у енергетском сектору је изазивају ланчану реакцију у привреди. Затварају се највећа украјинска индустријска предузећа. Потпуно је заустављена производња највећих украјинских произвођача аутомобила – АвтоЗАЗ. Прошлог месеца, фабрика је произвела укупно 8 аутомобила. До октобра планира да отпусти 21 хиљада  запослених.

Разлог – нове украјинске власти су за неколико месеци удавиле новим порезима домаћу аутомобилску индустрији. Повећана је акциза за украјинскеи фабрике аутомобила и смањене царине на увоз аутомобила у Украјину. Према речима стручњака, нова влада урадила све што је било могуће да би аутомобилска производња у Украјини постала непрофитабилна. Према њима, Кијев је препустио украјинско тржиште аутомобила потпуно страним произвођачима.

И, чини се, да је то истина: за првих 6 месеци ове године, кинеска бренд Geely је удвостручио свој удео на тржишту аутомобила Украјине. И то упркос чињеници да је пала продаја нових путничких аутомобила у Украјини у јулу  за 61% у односу на исти период прошле године.

Губитак осећају не само индустријски гиганти Украјини. Највећи украјинско пољопривредно газдинство „Астарте“ смањило је своју нето добит у односу на прошлу годину, 15 пута! Смањење нето прихода је дошло због девалвације гривне.

Треба напоменути да је прошле недеље Народна банка Украјине снизила гривну у односу на долар на историјском минимуму. За америчку валуту сад се даје 13 гривни. Шеф Народне банке Украјине Валериј Гонтарев изјавио да је „огроман притисак на девизни курс гривне услед реакције тржишта на војни сукоба на истоку Украјине.“ Међутим, стручњаци верују ово објашњење није озбиљно. Према њима, разлог за пад гривне лежи у очекивања новог таласа политичке и економске кризе у Украјини. Треба напоменути да је током владавине Виктора Јануковича однос гривна -долар био 7:1 у корист долара. У блиској будућности, стручњаци предвиђају да ће се давати 20 гривни за један долар. И, по свему судећи, ова предвиђања се обистињују: према подацима Државног статистичког завода Украјине индустријска производња у земљи у јулу пала за више од 12%. У принципу, пад индустријске производње ове године била је 4,7%; у поређењу са 0,5% прошле године.

То значи да је украјински бизнисмен Порошенко украјинску привреду деградирао 9 пута брже од претходног шефа државе.

(nk.org.ua)

(Преузето са РТ – превео са руског и за Србин.инфо обрадио Дејан Петар Златановић)